Noua politicieni au obtinut votul Parlamentului pentru ca taxele si tarifele la inscrierea in Cartea funciara a terenurilor agricole sa fie modificate, legea fiind votata in unanimitate de plenul deputatilor, indiferent de culoarea politica.

Astfel, onorariile pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in cartea funciara se vor stabili prin hotarare a Guvernului in cuantum de 2 pana la 10 la suta din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere. Aceeasi limita maxima este stabilita si pentru scoaterea terenurilor extravilane din circuitul agricol.

Valoarea de circulatie a terenurilor se stabileste pe baza expertizelor efectuate si actualizate.

Tarifele erau exorbitante

In momentul de fata, din suprafata agricola a Romaniei de 9.951.741 hectare, in Cartea funciara sunt intabulate aproximativ 3 milioane hectare. Ceea ce inseamna ca circa 70 la suta ha nu sunt inscrise. Operatiunea trebuie facuta cat mai rapid, deoarece ca tara membra a UE trebuie identificata proprietatea terenurilor, altfel vom avea mari probleme in realizarea investitiilor in agricultura.

In lipsa unei astfel de reglementari, din cauza taxelor si tarifelor exorbitante, pe care nu si le permit multi oameni, nu se pot realiza nici comasarea terenurilor si nici inscrierea lor in Cartea funciara. "Un mare crescator de animale din Braila a cumparat 4.000 mp pentru o investitie in agricultura.

A platit 50 milioane lei pe terenul respectiv, iar pentru realizarea documentatiilor i s-a cerut 250 milioane de lei", spune Nicolae Popa, deputat independent. La randul sau, deputatul PNL Gheorghe Gabor considera ca "punerea in posesie a proprietarilor, a acelora carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, se face destul de incet de primari.

Eliberarea titlurilor de proprietate se face lent, iar necesitatea formarii unor ferme care sa fie rentabile si care sa poata face concurenta produselor din UE impune intabularea in Cartea funciara a dreptului de proprietate, pentru a se pune in circuitul civil terenurile respective".

integral in Romania Libera