Adunarea Ecumenica Europeana este prima de acest gen care se va desfasura intr-o tara majoritar ortodoxa.

"Este o sansa pentru Romania ca, in anul aderarii la Uniunea Europeana, sa organizeze o astfel de manifestare, ceea ce demonstreaza deschiderea si traditia ecumenica a bisericii din tara noastra si interesul pentru dezvoltarea dialogului inter-religios", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu.

Acesta a adaugat ca la eveniment vor fi prezenti presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, comisarul pentru cultura, Jan Figel, si comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

Acestia se vor adauga unor inalti prelati precum Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, Cardinalul Walter Kasper, si Patriarhul melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria, Gregorios III.

Papa Benedict al XVI-lea va transmite un mesaj care va fi prezentat de Cardinalul Kasper.

Adunarea va reuni, ca observatori, si reprezentanti ai comunitatilor musulmane si evreiesti din toata lumea.

Programul manifestarii va include conferinte, forumuri, sesiuni plenare, rugaciuni comune, studii biblice si meditatii in spatii special amenajate. Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, din 8 septembrie, va fi marcata prin oficierea Sfintei Liturghii si un pelerinaj al luminii in Piata Mare din Sibiu.

La finalul reuniunii, reprezentantii bisericilor crestine vor transmite un mesaj comun asupra pasilor ce trebuie facuti pentru realizarea unitatii spirituale intre biserici si pentru rezolvarea problemelor societatii moderne.

Adunarea a fost finantata de Guvern cu 1,4 milioane de lei si de catre Ministerul Culturii cu 280.000 de lei, sume ce vor acoperi transportul, cazarea si masa delegatilor.