Cel putin 5,5 milioane de imigranti locuiesc ilegal in Uniunea Europeana, iar majoritatea acestora va ramane in spatiul comunitar, arata un raport al Consiliului Europei, care se pronunta in favoarea programelor de reglementare.

Circa 20 de programe nationale de regularizare au permis, incepand cu 1981, acordarea de "titluri de sedere si permise temporare de munca pentru aproximativ patru milioane de imigranti cu statut nereglementat", precizeaza raportul britanicului John Greenway, prezentat in cadrul Adunarii Parlamentare (APCE) a organizatiei paneuropene, citat de AFP.

In timp ce necesitatea de a controla imigratia ilegala „este o chestiune critica” pentru viitorul Europei, astfel de programe, impreuna cu alte masuri, ar putea constitui "un mijloc excelent de a controla migratia", scrie documentul.

Populatia cu statut nereglementat atinge un nivel ce nu mai poate fi ignorat, afirma parlamentarul britanic. In Spania, de exemplu, care avea nevoie de mana de lucru straina, cu un nivel scazut de calificare, au intrat in legaliate in 2005 peste 570 000 de imigranti.

Italia a pus in practica, in ultimii ani, cinci programe de regularizare de care au beneficiat 1,4 milioane de imigranti, iar in Grecia pentru programul de regularizare 2005-2006 au fost depuse 170 000 de candidaturi, dintr-un total de circa 200 000-400 000 de imigranti clandestini.

In schimb, Marea Britanie unde se afla numerosi imigranti ilegali, nu a initiat niciodata programe de regularizare de mare amploare.

In Franta, legea pe tema migratiei, adoptata in iulie 2006, favorizeaza recrutarea imigrantilor calificati, dar impune limite drastice reintregirii familiei. Autoritatile franceze au insotit deja la frontiera mii de persoane dintre care si familii cu copii de varsta scolara, subliniaza raportul, care considera ca acest lucru reprezinta "o strategie agresiva de expulzare", in Uniunea Europeana.