Zona de libera circulatie a Uniunii Europene va fi extinsa cu inca noua state membre in 21 decembrie anul acesta, au declarat surse din cadrul presedintiei portugheze a UE, citate de agentia Reuters.

Incepand cu aceasta data, cetatenii din Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia vor putea calatori fara pasapoarte in cele 15 state existente ale spatiului Schengen, a afirmat un purtator de cuvant al presedintiei portugheze a UE.

”Se vor deschide la 21 decembrie. Toate acele noua frontiere vor fi deschise”, a spus acesta. Toate cele noua tari au aderat in 2004 la Uniunea Europeana. Oficialii Uniunii urmeaza sa anunte oficial aceasta decizie luna viitoare, adauga sursa citata.

13 tari membre UE (Austria, Belgia, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia) alaturi de Norvegia si Islanda, fac parte din spatiul Schengen.

Marea Britanie si Irlanda au refuzat sa adere la aceasta Conventie. Cipru, care a aderat la UE tot in 2004, a solicitat un an de amanare in cazul sau.

Romania si Bulgaria, care au devenit aderat la UE abia anul acesta, mai au inca multe de facut pentru a raspunde criteriilor de securitate impuse de Uniune, comenteaza Reuters.

Numele "Schengen" vine de la un orasel din Luxembourg unde sapte tari membre UE au semnat, in 14 iunie 1985, un acord de inlaturare a controlului la frontierele interne.

Intre aderarea la Conventia de la Schengen si implementarea ei intr-o tara membra - altfel spus, momentul in care un cetatean al acelei tari nu mai trebuie sa prezinte acte de identitate cand calatoreste in spatiul Schengen - au existat intotdeauna intarzieri, lucru valabil si in cazul statelor admise in UE in 2004 si 2007.