Reprezentantii gigantul rus Gazprom si autoritatile de la Kiev au ajuns la un acord privind achitarea datoriei pe care Ucraina o are fata de acesta companie, iar documentul in acest sens va fi semnat marti, anunta un comunicat de presa al Gazprom preluat de presa internationala.

Patronul Gazprom, Alexei Miller, si ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, "au ajuns la un acord asupra modului in care va fi platita datoria acumulata de intreprinderile ucrainene pentru gazul furnizat in acest an”, scrie in comunicat.

Imediat dupa alegerile legislatice din Ucraina, in perspectiva ca Iulia Timosenko ar putea deveni prim-ministru, Gazprom amenintase, saptamana trecuta, ca reduce livrarile de gaze naturale catre Ucraina, daca acesta tara nu isi va plati, pana la sfarsitul lunii, o datorie de 1,3 miliarde de dolari.

Comisia Europeana a cerut imediat rezolvarea rapida a acestei situatii pentru a nu fi afectate companiile europene.

80% din gazul rusesc exportat in UE trece pe teritoriul Ucrainei. Un conflict dintre cele doua tari, in ianuarie 2006, a perturbat serios aprovizionarea cu gaz a mai multor tari ale Uniunii Europene.