Un raport al Ministerului german al Apararii, citat de ziarul britanic Times, releva faptul ca soldatii germani folosesc in medie cate zece suluri de hartie igienica pe zi.

Acest consum exagerat a iscat o adevarata dezbatere in Germania, dar misterul a fost elucidat de un soldat anonim, care a publicat pe internet un comentariu potrivit careia hartia igienica este cea mai buna metoda pentru a curata armele de calibru mic.

In urma unei comparatii cu alte institutii, s-a observat ca Ministerul german al Apararii foloseste un numar foarte mare de suluri de hartie igienica - aproximativ 800 de milioane pe an, in vreme ce Ministerul german de Interne foloseste doar 620.000, desi numarul angajatilor este aproximativ egal.

De asemenea , Ministerul Sanatatii foloseste 2,74 milioane de suluri de hartie igienica pe an, iar cel al Finantelor - 5,37 milioane, insa nimic nu pare sa se compare cu cererile armatei Germaniei.

In aceasta problema exista insa un precedent istoric, scrie Times.Caporalii nemti obisnuiau sa le spuna soldatilor: “Oriunde si oricum as merge, nu plec niciodata fara hartia mea igienica.” Igiena personala, care a reprezentat o adevarata problema in Primul Razboi Mondial, a devenit o prioritate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.