Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut, luni, o intrevedere cu o delegatie a oamenilor de afaceri italieni din Romania, carora le-a cerut sprijinul in vederea detensionarii situatiei generate de infractorii romani din Italia, anunta Realitatea Tv.

"Va rog sa contribuiti la destinderea situatiei create. Va rog sa contribuiti la componenta de comunicare legata de numerosii romani care lucreaza cinstit, corect si pe care ii cunoasteti in calitate de italieni in Italia si de intreprinzatori in Romania", a afirmat Tariceanu in fata reprezentantilor Asociatiei patronale a investitorilor italieni in Romania, "Unimpresa".

Tariceanu le-a prezentat oamenilor de afaceri italieni invitati la Palatul Victoria si planul de masuri conceput de Guvernul de la Bucuresti pentru remedierea situatiei generate de infractiunile comise de romani in Italia.

Primul ministru anuntase, inca de duminica, ca Executivul urmeaza sa initieze un program de comunicare publica, impreuna cu societatea civila si cu oamenii de afaceri italieni din Romania, dar si cu cei care au angajat romani in Italia, pentru a arata adevarata fata a romanilor care muncesc cinstit in Peninsula.

In plus, autoritatile de le Bucuresti intentioneaza sa le ceara celor italiene sa elaboreze un program social de integrare a romanilor din Italia care nu au locuri de munca.

Calin Popescu Tariceanu este de parere ca autoritatile celor doua tari ar trebui sa puna la punct si masuri de repatriere voluntara.

Guvernul de la Bucuresti are de gand sa intensifice cooperarea juridica si consulara dintre autoritatile romane si cele italiene, pentru ca cetatenii care urmeaza sa fie expulzati sa primeasca asistenta consulara. Oficialii romani doresc angajarea unor firme de avocatura care sa ofere asistenta juridica celor amenintati cu expulzarea.

In plus, Calin Popescu Tariceanu cere ca autoritatile italiene sa ofere motive "solide" atunci cand expulzeaza un cetatean roman.

Pe de alta parte, autoritatile romane vor suplimenta la 30 numarul politistilor care vor fi trimisi in Italia. Ministerul de Interne va cere autoritatilor italiene ca atasatii de afaceri interne romani sa fie informati cu cel putin 24 de ore inainte de aplicarea deciziei de expulzare a cetatenilor romani.

Premierul Tariceanu a declarat ca doreste stabilirea unor masuri de urgenta, menite sa-i protejeze pe cetatenii romani aflati la munca in Italia, dupa ce mai multi romani au fost atacati la sfarsitul saptamanii trecute la Roma.

La intalnirea de la guvern de luni, convocata in regim de urgenta, au participat ministrul de Interne, ministrul Muncii, al Justitiei si cel al Afacerilor Externe.

Calin Popescu Tariceanu se va deplasa miercuri la Roma pentru a discuta situatia tensionata creata dupa asasinatul de la Roma. Premierul roman va avea intalniri cu omologul sau italian, Romano Prodi, cu primarul Romei, Valter Weltroni, cu alti oficiali italieni.