Casa de pe strada Dionisie Lupu 39, din București, făcută după planurile arhitectului Galeron, rămâne deocamdată în picioare. Curtea de Apel București a decis miercuri rejudecarea procesului în care proprietarii imobilului au atacat dispoziția dată de Nicușor Dan pentru revocarea autorizației de demolare date de administrația Firea pentru acest imobil.

Strada Dionisie Lupu 39-41 - 3Foto: Hotnews
  • ”Clădirea din Dionisie Lupu 39 este în continuare în picioare. Sesizat de mai mulți oameni, am intervenit în ianuarie 2021 când buldozerul era pe șantier și am revocat autorizația de demolare. Proprietarul a contestat la Tribunal actul meu de revocare și a câștigat în prima instanță.
  • Azi Curtea de Apel București a anulat hotărârea Tribunalului și a dispus rejudecarea de la zero a procesului. Am câștigat timp în care sper ca Ministerul Culturii să ducă procedurile la bun sfârșit și să claseze imobilul ca monument istoric, așa cum e normal”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

HotNews.ro a scris aici cum imobilul a fost vânat încă din 2009 de dezvoltatorii imobilari care au dorit să construiască acolo întâi un bloc de 9 etaje, apoi unul de 4 etaje. În 2015, Ordinul Arhitecților a solicitat clasarea imobilului ca monument istoric, pentru a-l salva, în 2016 Ministerul Culturii, prin Direcția pentru Cultură a Municipiului București, a declanșat procedura de înscriere în Lista Monumentelor Istorice. Clădirea nu a fost clasată nici până azi. În schimb însă, în 2020 au cerut demolarea totală a imobilului, iar administrația Firea a dat autorizația de demolare.

Cazul este un exemplu de manual, cum patrimoniul construit este distrus cu girul instituțiilor care trebuie să-l apere.

Citește și: