În ultimele zile de mandat, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru o casă superbă de pe strada Dionisie Lupu 39, făcută la finalul sec. XIX, după planurile arhitectului Galeron (cel care a proiectat Ateneul Român și Palatul BNR). Proprietarii doresc să construiască în loc un bloc cu 4 etaje. Primarul Nicușor Dan a revocat autorizația și a împiedicat demolarea până acum, însă proprietarii au mers în instanță și au cerut anularea dispoziției de revocare, pe motiv că a fost emisă ilegal. Instanța va decide pe 14 februarie ce se întâmplă cu imobilul. Cazul este un exemplu de manual, cum patrimoniul construit este distrus cu girul instituțiilor care trebuie să-l apere.

Strada Dionisie Lupu 39-41 - 3Foto: Hotnews

Casele de pe strada Dionisie Lupu 39-41 au fost vânate de dezvoltatorii imobiliari încă de acum 15 ani. În 2009, proprietarii au inițiat un plan urbanistic zonal prin care cereau voie să construiască pe teren, în locul celor două case, un bloc de 9 etaje. Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat datorită presiunii publice. În 2016, Corina Șuteu, ministrul Culturii la acea vreme, anunța că imobilele sunt în pericol de a fi demolate, după ce în martie 2016 Direcția de Cultură București a dat un aviz pentru demolarea parțială a casei de la numărul 39 și a demolarea totală a celei de la 41, plus construirea unui bloc de 4 etaje în loc, cu integrarea fațadei imobilului de la nr. 39 în noua clădire. Demolarea nu a mai avut loc deoarece în urma presiunii publice Primăria Capitalei nu a mai dat autorizația de demolare și de construire. Avizul este semnat de Dragoș Frăsineanu, directorul Direcției pentru cultură a municipiului București, iar proiectul a fost realizat de Biroul de Arhitectură ALPHA Studio, iar printre proiectanți se numără arh. Vlad Cavarnali.

Între timp, în octombrie 2015, Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, fiindcă a aflat de intenția proprietarilor de a demola clădirile, a depus la Ministerul Culturii o cerere de clasare de urgență ca monument istoric a casei de pe strada Dionisie Lupu 39.

Cererea de clasare a fost făcută în baza unui studiu istoric făcut de Cezara Mucenic, unul dintre cei mai respectați experți pe monumente din România.

Potrivit studiului istoric, imobilul este construit la finalul sec. XIX, iar planurile pentru fațadă au fost semnate de arh. Galeron, iar valoare arhitecturală este mare, astfel că s-a cerut clasarea.

„Analiza valorii arhitecturale, urbanistice, memoriale a imobilului din strada Dionisie Lupu 39 întrunește valori semnificative pentru a fi clasat monument istoric de categorie B”, este concluzia studiului istoric.

Tot din studiul istoric a rezultat că imobilul de la nr. 41 nu este valoros.

Pe 28 iunie 2016 și Fundația Pro Patrimonio face către Ministerul Culturii o adresă în care cere clasarea de urgență a imobilului de pe Dionisie Lupu 39.

Ministerul Culturii răspunde abia pe 25 august 2016 și anunță Ordinul Arhitecților București și proprietarii că a declanșat procedura de clasare a imobilului de pe Dionisie Lupu 39 și că timp de 1 an de zile acesta beneficiază de statutul de monument, deci nu poate fi demolat. În referatul de clasare însă, făcut de Direcția pentru Cultură a Municipiului București, s-a propus doar clasarea fațadelor clădirii. Pe 16 august, Direcția pentru Cultură București a dat aviz favorabil pentru clasarea în această variantă.

Însă imobilul nu a mai fost clasat, ordinul de clasare nefiind emis de ministrul Culturii.

În 2020, proprietarii imobilului au revenit cu cererea de demolare a celor două imobile de pe strada Dionisie Lupu 39-41 și au depus un studiu istoric comandat de ei și făcut de experta atestată pe monumente Laura Ilie (Roca de Amicis după căsătorie).

Aceasta susține în studiul istoric că imobilul nu este suficient de valoros pentru a fi clasat ca monument istoric și nu este clar dacă fațada este făcută de celebrul arhitect Albert Galeron.

  • „Corpul A1 (n.r. clădirea de la nr. 39) este remodelat în 1893 de arhitectul G. Galeron - planșele de autorizare sunt semnate „dressé par l'architecte sousigneé, Galeron". În majoritatea lucrărilor de istorie si arhitectură, numele lui Galeron apare ortografiat cu dublu „I", însă cercetarea dosarului personal al acestuia, întocmit cu prilejul acordării Legiunii de onoare în anul 1913, ne arată că ortografierea corectă este cu un singur „l”.
  • În cazul analizat, având în vedere că arhitectul francez se semnează și G. Galeron, nu știm dacă are vreo legătură cu faimosul arhitect Paul Louis Albert Galeron, cel care a realizat sediul Băncii Nationale a României, precum și Ateneul Român.
  • Știm că tot el a mai realizat în 1893-1895 (deci în aceeași perioadă cu imobilul analizat) Casa Dr. Turnescu, situată lângă această casă. (...)Ca urmare a acumulării a două calificative de „valoare medie" şi a două calificative de valoare mică", conform criteriilor de evaluare prevăzute de Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2260/2008, imobilul se situează sub limita posibilă de clasare ca monument istoric, fiind necesare cel puțin trei calificative valoare medie", valoarea sa culturală fiind evaluată ca fiind mică.”, se arată în studiul istoric.

În baza acestui studiu istoric, Direcția pentru Cultură a Municipiului București, condusă de Dragoș Frăsineanu, dă în 30 iunie 2020 avizul pentru demolarea clădirilor. Fără acest aviz nu putea fi emisă autorizația de demolare. În cazul clădirilor din zonele protejate și a monumentelor istorice, avizul de la Ministerul Culturii/ Direcția pentru Cultură a Municipiului București este cel mai important, deoarece aceste instituții sunt cele care trebuie să protejeze patrimoniul construit.

Interesant este că Laura Ilie a fost recent sancționată de Comisia de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice pentru că în alt studiu istoric, pentru o clădire de pe strada CA Rosetti 1 din Roman, a subevaluat valoarea imobilului pentru care s-a cerut clasarea. Imobilul era în pericol de demolare, clasarea a fost cerută de Direcția de Cultură Neamț, studiul istoric a fost făcut de Institutul Național al Patrimoniului, propunerea de clasare a fost avizată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice. Pentru subevaluarea clădirii în studiul istoric, Laura Ilie a primit un avertisment pe care l-a contestat, dar contestația a fost respinsă.

Laura Ilie a fost numită anul trecut de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în Comisia Națională a Monumentelor Istorice, unde se decide soarta clădirilor monument istoric și clasarea imobilelor valoroase.

Revenind, în baza studiului istoric și a avizului dat de Direcția pentru Cultură a Municipiului București, pe 21 septembrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de desființare pentru toate clădirile de pe strada Dionisie Lupu 39-41, inclusiv casa făcută după planurile arhitectului Galeron. Autorizația a avut termen de valabilitate 1 an de la data emiterii, pentru începerea lucrărilor. Autorizația este semnată de primarul Gabriela Firea și de arhitectul șef la vremea respectivă - Ștefan Dumitrașcu.

Primăria Capitalei nu a emis și autorizație de construire, însă beneficiarii doresc să construiască acolo un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje. Informația apare într-un certificat de urbanism din martie 2020.

Lucrările de demolare au început în ianuarie 2022, cu casa de la nr. 41, cea care nu este valoroasă. Primarul general, Nicușor Dan, s-a dus la șantier și a oprit lucrările de demolare la imobilul valoros, de la numărul 39.

”Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa de la numărul 39, cea mai valoroasă. Au autorizație de demolare pentru amândouă, autorizația a fost eliberată pe 21 septembrie 2020. Proprietarii au fost de acord să găsim o soluție astfel încât imobilul valoros să fie păstrat și integrat. Au cerut certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu două subsoluri, parter, 3 etaje și al patrulea etaj retras. Această autorizație nu a fost dată, deci avem posibilitatea să stabilim cum va arată ceea ce se va construi pe acel teren și păstrarea casei valoroase”, a declarat la vremea respectică Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Casa de la nr. 41 a fost demolată. Aceasta nu era valoroasă, însă era cunoscută deoarece calcanul de la strada Pictor Artur Verona era pictat în fiecare an la festivalul Street delivery.

Pe 5 ianuarie 2021, primarul Nicușor Dan a suspendat parțial autorizația de desființare, doar pentru clădirea de la numărul 39, până pe 20 ianuarie 2021 invocând valoarea imobilului și faptul că demolarea ar reprezenta o acțiune ireversibilă.

Pe 20 ianuarie 2021, Nicușor Dan a revocat în parte Autorizația de desființare, tot pentru imobilul de la numărul 39.

Proprietarii clădirii, firma CDRV Associates, au făcut plângere prealabilă și au cerut Primăriei Capitalei să anuleze dispoziția de revocare a autorizației de construire.

Aceștia spun că actul ar fi fost emis ilegal.

  • ”Revocarea unui act administrativ poate fi emisă numai în anumite condiții limitativ prevăzute de lege, iar în speţă nu s-a invocat şi nici argumentat vreo astfel de ipoteză (pentru că, în realitate, NU există o astfel de posibilitate în situația concretă).
  • Cu atât mai puțin, nu se poate aprecia ca fiind legal un act care a fost emis fără a avea o motivare concretă, respectiv un raționament propriu în fapt și în drept. (...)
  • În condiţiile arătate, nu se poate considera că actul contestat a fost în mod legal emis. Subscrisa suportă daune materiale cauzate de sistarea lucrărilor de desființare, act administrativ cu o valabilitate de 12 luni care a început să producă efecte juridice și a intrat în circuitul civil, reprezintă un eveniment generator de grave prejudicii, viitoare şi previzibile”, se arată în plângerea prealabilă depusă de proprietari la Primăria Capitalei.

Aceștia au spus că valoarea investiției se ridică la 3 milioane de euro, și estimează că „riscurile potențiale generate de aceste contracte şi pierderile pe care subscrisa urmează să le înregistrăm prin eventualele costuri asociate pot depăşi 70.000 de euro lunar”.

Primarul Nicușor Dan nu a vrut să anuleze dispoziția de revocare a autorizației de demolare, proprietarii nu au vrut să renunțe la demolarea casei și s-au adresat instanței.

Aceștia au cerut anularea dispoziției de revocare a autorizației de construire, iar pe 18 iunie 2021 Tribunalul București a anulat adresa prin care a fost revocată autorizația de desființare.

Primăria a făcut recurs, iar pe 14 februarie este următorul termen. Rămâne de văzut ce va decide instanța, dacă actul de revocare a autorizației de construire a fost emis sau nu legal de Nicușor Dan, și practic dacă lucrările de demolare vor continua sau nu.

Dincolo de acest proces și de verdictul lui rămâne această poveste care ilustrează clar cum au dispărut sute de case din „Bucureștiul de altădată” și cum Direcția pentru Cultură a Municipiului București și Ministerul Culturii în loc să apere patrimoniul construit, îl distrug.

Ce acționari are firma care vrea să demoleze casa

Din 2014, proprietarul caselor de pe Dionisie Lupu 39-41 este firma CDRV Associates SRL. Potrivit datelor de pe platforma online de verificare a firmelor confidas.ro, firma are următorul acționariat:

  • QUAFFA ENGINEERING LIMITED Cipru, 3106 Limassol - Asociat 80 %
  • COMVEX SA România, Constanţa, Incinta Port-DANA 80-84, - Asociat 20 %

Comcex SA are următorul acționariat:

Firma Solidmet are acționar unic firma BULK PROJECT SRL, iar administrator este Drăgoi Dan Ion.

Cele două case de pe str. Dionisie Lupu 39-41 au o suprafață de teren aferentă de 916 mp.