Politia Rutiera ar putea dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, iar ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate ar urma sa fie facuta de primarii sau de administratorul drumului public, potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier depus la Senat la finalul lunii mai. Initiatorul este senatorul independent Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio.

Parcare neregulamentaraFoto: Hotnews

Politia rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor in urmatoarele cazuri, potrivit proiectului de lege:

a) vehiculul stationat se afla in zona de actiune a indicatorului "Stationarea interzisa" insotit de panoul aditional "Ridicare autovehicule parcate neregulamentar;

b) vehiculul stationat blocheaza partea Carosabila de natura sa impiedice desfasurarea Circulatiei rutiere pentru cel putin o banda de circulatie pe Sens;

c) vehiculul stationeaza pe partea Carosabila in locurile in care se interzice depasirea;

d) vehiculul stationeaza in intersectii, inclusiv in intersectiile cu circulatie in sens giratoriu;

e) vehiculul obstructioneaza sau blocheaza caile de acces la proprietatea publica sau privata adiacenta drumului public;

f) vehiculul impiedica sau blocheaza accesul la pistele pentru biciclete;

g) vehiculul stationeaza in statiile mijloacelor de transport public de persoane;

h) vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea Carosabila in afara localitatilor.

"Ratiunea acestei propuneri legislative porneste de la lipsa unor reglementari adecvate, clare si coerente, adaptate conditiilor existente, in ceea ce priveste motivatia masurii de ridicare a autovehiculelor. Ridicarea vehiculelor a devenit o problema reclamata de numerosi cetateni, fapt agravat de lipsa locurilor de parcare in numar suficient, in special in cadrul marilor orase. Practica masurii de ridicare a acelor autovehicule stationate neregulamentar a ajuns sa genereze abuzuri realizate de catre cei care pot sa dispuna aceasta masura, manifestand in cele mai multe cazuri exces de zel. Masura dispuneri ridicari autovehiculelor trebuie sa fie una exceptionala, indreptata asupra acelor autovehicule care intr-adevar blocheaza circulatia rutiera sau constituie un pericol pentru aceasta. Dispozitia de ridicare a autovehiculelor trebuie sa justifice aceasta masura tehnico-administrativa luata. Daca autovehiculul nu constituie un obstacol sau pericol concret pentru desfasurarea circulatiei publice aceasta masura nu se poate justifica, putand fi considerata abuziva sau excesiva", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Context:

In acest moment, ridicarea masinilor parcate neregulamentar nu mai este posibila deoarece in luna mai 2015 Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca aceasta activitate nu trebuie reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, ci de Guvern sau Parlament. Instanta a analizat aceasta situatie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primariile au ramas fara nicio parghie de a-i sanctiona pe soferii care parcheaza pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blocheaza traficul.

Acum, singura masura coercitiva ramasa este amenda data de politie, ce ii sanctioneaza pe soferi cu doua pana la cinci puncte penalizare si sume cuprinse intre 195 si 487 lei. Politistii spun insa de multe ori ca nu ii pot amenda pe soferi decat daca sunt la masina si nici nu pot pazi masina pana vine soferul.

In luna iunie 2015, Asociatia Municipiilor din Romania a cerut Guvernului sa adopte in procedura de urgenta regulamentul pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Acest lucru nu s-a intamplat nici pana acum.

In ultimele luni, traficul in Bucuresti a devenit de cosmar, una dintre cauze fiind masinile care stationeaza neregulamentar pe prima banda de circulatie, in anumite cazuri blocand chiar doua din trei benzi. Desi este an electoral si aceasta masura este una nepopulara, cel putin in prima instanta, problema trebuie rezolvata de urgenta.

S-a ajuns in situatia ca soferii sa parcheze chiar pe linia de tramvai si sa nu le poata face nimeni nimic. Parcarea pe trecerile de pietoni, in statiile mijloacelor de transport in comun si pe pistele de biciclete este ceva "normal".