Ucraina a planificat „încă o provocare” folosind substanțe toxice produse în Occident pentru a acuza Rusia că ar fi folosit arme chimice, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de TASS.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Ea a făcut comentariul după ce în cadrul briefingului său zilnic pentru presă a declarat întâi că masacrul comis de forțele ruse în Bucea în primele săptămâni ale războiului din Ucraina nu a existat de fapt.

„Nu există nimic despre Bucea: fără nume, fără date de naștere, fără date de pașapoarte, pur și simplu nu există. Nu au existat, pentru că totul a fost o provocare”, a acuzat ea.

„Regimul de la Kiev a plănuit și de această dată ceva asemănător. Nu este exclusă organizarea unei alte provocări anti-ruse folosind substanțe toxice de fabricație occidentală, pentru a iniția apoi o nouă campanie în ONU și în mass-media mondială de acuzare a țării noastre de folosire presupus deliberată a armelor chimice”, a adăugat ea apoi.

Zaharova a subliniat că, „potrivit informațiilor disponibile”, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) „participă activ la pregătirea unei astfel de provocări” și că lucrează activ în acest sens cu o companie ucraineană numită Realab, ce își are sediul la Kiev.

„Este specializată în importul de reactivi chimici și precursori. Prin această companie, în octombrie-noiembrie a acestui an, a fost achiziționat un așa-zis lot mic de trietanolamină și un compus de sodiu care conține azot, produse de compania americană Honeywell Research Chemicals în Germania. Compania este americană, situată în orașul Selz”, a adăugat ea.

„Experții ruși” se tem că Ucraina va folosi arme chimice pe front

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a amintit totodată că folosirea trietanolaminei pe câmpul de luptă este interzisă de Convenției ONU privind armele chimice.

„Acest compus este un precursor pentru sinteza unei substanțe toxice cu acțiune de dispersie, și anume muștarul azot (n.r. iperita). Compușii de sodiu care conțin azot sunt foarte toxici, iar efectul lor dăunător este asemănător cu al cianurii a continuat Zaharova.

„Conform experților ruși, aceste substanțe chimice pot fi utilizate de SBU pentru producerea de substanțe militare otrăvitoare în scopul desfășurării unei acțiuni provocatoare la scară limitată pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev în zona de acțiune a trupelor noastre”, și-a continuat Zaharova acuzațiile.

Deși aceasta nu este prima oară când Rusia acuză Ucraina că ar pregăti o „provocare” cu substanțe chimice sau o „bombă murdară”, noile acuzații lansate miercuri de Zaharova vin în contextul apariției tot mai multor informații potrivit cărora armata rusă a început să folosească arme chimice în anumite zone ale frontului din Ucraina.

Rusia a semnat Convenţia ONU privind armele chimice în 1993 şi a ratificat-o în 1997.

Urmărește ultimele evoluții din a 672-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.