În ziua în care forțele aeriene ucrainene au declarat că au lovit și distrus nava rusească Novocherkassk în timpul unui atac aerian asupra Feodosia din Crimeea, controlată de Rusia, Moscova a bombardat gara din Herson, plină de civili. Miercuri, Rusia s-a dezlănțuit din nou și a trimis zeci de drone în mai multe valuri, lovind inclusiv teritorii de pe linia frontului.

Militarii ucraineni trag cu un mortier peste râul Nipru spre pozițiile rusești, într-o locație din regiunea HersonFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 672 - LIVE pe HotNews.ro:

01:13 Zelenski vrea ca industria de apărare a Ucrainei să fie printre primele 10 din lume

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că industria de apărare a Ucrainei devine tot mai productivă şi pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă şi având potenţial pentru a deveni printre primele zece din lume, relatează News.ro.

00:49Ucraina a lansat producția de serie unei drone kamikaze cu rază lungă de acțiune similară cu drona iraniană Shahed folosită de Rusia, relatează Ukrainska Pravda.

00:18 Până la sfârșitul anului, fabricile ucrainene au crescut de cinci ori producția de vehicule blindate autohtone față de primăvara anului 2023, a spus Oleksandr Kamîșin, ministrul industriilor strategice, la o conferință de presă din 27 decembrie, relatează Ukrainska Pravda.

Kamîșin a spus că industria de apărare a crescut producția de obuziere autopropulsate ucrainene Bohdan la șase bucăți pe lună și intenționează să crească numărul acestora.

23:34Şase cetăţeni danezi au fost acuzaţi de Rusia pentru participarea la războiul dintre Rusia şi Ucraina ca mercenari străini, a anunţat miercuri Ambasada rusă din Danemarca într-un comunicat, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Acuzaţiile au fost formulate în urma unei anchete a autorităţilor ruse privind recrutarea şi participarea mercenarilor străini, iar danezii riscă până la 15 ani de închisoare, conform Codului Penal al Federaţiei Ruse, a precizat Ambasada.

În total, 20 de danezi au fost înregistraţi pentru participarea la războiul dintre Rusia şi Ucraina, a comunicat Ambasada rusă, adăugând că a luat legătura cu Ministerul danez de Externe.

Ministerul de Externe de la Copenhaga nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

23:03SUA au anunțat miercuri deblocarea a 250 de milioane de dolari pentru un ajutor militar Ucrainei, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, relatează AFP.

22:18Guvernatorul regiunii Ternopil, Volodimir Trush, a fost demis, a anunțat Taras Melniciuk, reprezentantul guvernului în parlament, pe 27 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Melniciuk nu a furnizat un motiv pentru concediere.

Trush a devenit guvernator al regiunii Ternopil, care este situat în vestul Ucrainei, în martie 2020.

Biroul Naţional Anticorupţie (NABU) i-a reţinut pe doi dintre adjuncţii săi şi pe şeful Consiliului regiunii din Ternopil, Mihailo Holovko, pentru că au acceptat o mită în iunie.

21:10 Guvernul Ucrainei se confruntă cu perspectiva de a întârzia plata pensiilor şi salariilor din sectorul public dacă ajutorul financiar crucial al Occidentului nu va fi aprobat în curând, a declarat miercuri Iulia Svîrîdenko, vicepremier al Ucrainei, pentru Financial Times, informează Reuters, potrivit Agerpres.

21:00Ucraina va scoate uniforme cu veste antiglonț special concepute pentru femei.

Femeile care servesc în armata ucraineană vor primi pentru prima dată veste antiglonț special concepute, după ce Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, la 27 decembrie, că a certificat un eșantion de veste antiglonț pentru soldații de sex feminin, transmite publicația The Kyiv Independent.

În timp ce Ucraina înrolează doar bărbați, peste 62.000 de femei servesc voluntar în forțele armate ucrainene, dintre care 5.000 au roluri active în luptă. În general, acestea se bazează pe uniforme și armuri concepute pentru bărbați, sau își cumpără propriul echipament sau găsesc elemente de echipamente specifice prin intermediul organizațiilor non-profit.

19:53Forțele ucrainene au arătat cum au reușit să distrugă un blindat BMPT Terminator - vehicul de luptă menit să susțină tancurile grele pe front - cu ajutorul unor drone kamikaze.

BMPT „Terminator” este construit pe un șasiu de tanc T-72, are un motor diesel de 1.000 CP, cântărește circa 48 de tone și are și inclusiv blindaj reactiv montat pe laterale și în fața vehiculului.

Mașina de luptă este înarmată cu o turelă cu patru lansatoare de rachete 9M120 Ataka, două tunuri automate calibru 30 mm, două aruncătoare de grenade și o mitralieră coaxială de 7,62mm.

Rusia a dezvoltat „Terminator” după ce a identificat necesitatea de a oferi protecție dedicată tancurilor principale de luptă pe care le-a folosit în timpul războaielor din Afganistan și Cecenia.

19:14 Peste 400 de sportivi ucraineni au fost uciși și aproximativ 500 de facilități sportive au fost avariate sau distruse de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a declarat Vadim Gutzeit, șeful Comitetului Olimpic Național al Ucrainei, la televiziunea națională pe 27 decembrie, relatează Kyiv Independent.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a anunțat pe 8 decembrie că sportivii ruși și belarusi vor avea voie să concureze ca atleți neutri individuali (AIN) cu „condiții stricte de eligibilitate”.

„Unii din Rusia s-au plâns de presupusa nedreptate de a putea concura doar fără steagul rus”, a spus Gutzeit. — Noi pierdem oameni... Este corect pentru noi?”, a adăugat el.

18:50Guvernul polonez este aproape de a pune capăt blocadei transportatorilor la mai multor puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, a declarat miercuri premierul, relatează Reuters.

17:43 Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat miercuri că negocierile de pace cu Rusia sunt imposibile deoarece singura variantă oferită de Moscova este capitularea.

17:20Opoziţia faţă de actualele politici ale Kremlinului rămâne importantă pentru a pregăti perioada ce va urma după preşedintele Vladimir Putin, a declarat într-un interviu pentru dpa Oleg Orlov, apărător pentru drepturile omului şi disident rus.

Ucraina anchetează presupusa execuție a prizonierilor de război de către forțele ruse

16:41Ucraina a deschis o anchetă pentru crime de război cu privire la presupusa execuție de către forțele ruse a trei prizonieri de război ucraineni, a anunțat miercuri procuratura generală, relatează Reuters.

Autoritățile au spus că incidentul a avut loc luna aceasta în apropiere de satul Robotîne din regiunea Zaporojie și a fost surprins într-un videoclip care circula online.

Reuters nu a putut verifica în mod independent filmarea, care pare să arate trei soldați neînarmați care stăteau pe loc apoi se prăbușesc după ce sunt împușcați.

Rusia nu a comentat imediat acuzația, a doua în această lună formulată împotriva acesteia de procurorii ucraineni.

„Acesta este un alt caz de încălcare gravă de către țara agresoare a dreptului internațional umanitar în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război”, se arată într-un comunicat al parchetului.

Pe 3 decembrie, Ucraina a acuzat Rusia că a comis o crimă de război, după ce un alt videoclip de pe rețelele de socializare a părut că arăta mai mulți soldați împușcând doi militari care se predau.

În martie, un clip care a circulat pe rețelele de socializare arăta un soldat ucrainean capturat fiind împușcat mortal într-un videoclip după ce a spus sfidător „Glorie Ucrainei”, o expresie care a căpătat o semnificație specială ca salut public comun de la începutul războiului.

16:00Cum plănuiește Uniunea Europeană să îl fenteze pe Viktor Orban ca să dea Ucrainei 20 de miliarde de euro

15:44Rusia și India au înregistrat progrese în discuțiile privind planurile de a produce în comun echipamente militare, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după discuțiile cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, la Moscova, informează Reuters.

14:01O acţiune a Japoniei de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot va avea „consecinţe grave" pentru legăturile Rusia-Japonia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de Reuters.

12:49 Ucraina a planificat „încă o provocare” folosind substanțe toxice produse în Occident pentru a acuza Rusia că ar fi folosit arme chimice, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Ucraina a lovit încă o navă în Crimeea

12:24O altă navă a Marinei ruse a fost parțial scufundată, ca urmare a atacului ucrainean major de marți, scrie Radio Europa Liberă, după ce marți un oficial ucrainean credea că a mai fost afectată o navă, dar avea nevoie de informații suplimentare pentru acest lucru.

11:39Potrivit Kievului, în cele 672 de zile de război, Rusia a pierdut 355.750 de oameni în luptă, în timp ce serviciul în limba rusă al reţelei BBC şi portalul independent Mediazona au confirmat cel puţin 39.424 de morţi.

Ucraina susține că în ultima zi au murit 790 de soldați ruși.

11:08Şeful forţelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat marţi că este necesar să se continue administrarea de pierderi importante armatei ruse până când Moscova va decide să renunţe la războiul declanşat în urmă cu aproape doi ani, transmite EFE. În plus, reneralul a recunoscut marţi că trupele ucrainene s-au retras la periferia oraşului Mariinka, deşi unităţi rămân încă în nordul oraşului distrus.

10:33 Economia rusă este paralizată iar mașinăria de război a președintelui Vladimir Putin supraviețuiește doar datorită canibalizării companiilor de stat, afirmă doi cercetători în economie de la Universitatea Yale.

10:25Circa 7.700 de cetăţeni ucraineni au intrat, marţi, în România, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 24 octombrie, ora 24,00, au intrat în România 6.970.651 cetăţeni ucraineni.

O persoană a murit în urma atacului masiv asupra Ucrainei

09:51O persoană a fost ucisă după ce forțele rusești au trimis zeci de drone de atac deasupra Ucrainei în ultimul lor atac aerian din timpul nopții, au anunțat miercuri autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa a declarat că un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost ucis de resturi de la o dronă doborâtă într-o zonă rezidențială. Ministerul de Interne a declarat că alte patru persoane, inclusiv un copil de șase ani, au fost rănite.

De asemenea, ministerul de interne ucrainean a anunțat un alt deces în urma bombardamentelor din timpul nopții asupra orașului Herson.

09:03 Forțele ruse de apărare aeriană au interceptat o dronă deasupra regiunii Rostov, a afirmat miercuri guvernatorul Vasili Golubev, conform The Kyiv Independent.

Golubev a declarat că drona a fost doborâtă în primele ore ale zilei de miercuri și că încă se investighează consecințele la sol. Momentan nu sunt informații despre posibile victime sau pagube.

08:21Rusia va desfăşura în curând cele mai noi obuziere ale sale în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a declarat şeful conglomeratului de stat pentru apărare Rostec, transmite Reuters.

07:52Jumătate din exporturile de petrol și produse petroliere ale Rusiei în 2023 au mers către China, în timp ce ponderea Indiei a crescut în doi ani la 40%, a declarat vicepremierul Alexander Novak, potrivit agențiilor de presă de stat rusești, informează Reuters.

„Principalii parteneri în situația actuală sunt China, a cărei cotă a crescut la aproximativ 45-50%, și, bineînțeles, India", a declarat Novak, care se ocupă de sectorul energetic al Rusiei.

„Anterior, practic nu existau livrări către India; în doi ani, cota totală a livrărilor către India a ajuns la 40%."

Novak a adăugat că ponderea Europei în exporturile de țiței ale Rusiei a scăzut de la aproximativ 40-45% la aproximativ 4-5%.

07:45Rusia a lansat un total de 46 de drone de atac în mai multe valuri de noapte, au declarat miercuri forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 32 dintre drone.

Cele mai multe dintre dronele care nu au fost doborâte au lovit teritoriile de pe linia frontului din estul și vestul Ucrainei, în special regiunea Herson, a precizat forța aeriană pe aplicația de mesagerie Telegram.

Sinteza zilei de marți:

  • Forțele ucrainene au reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt amfibiu Novocherkask din clasa Ropucha straționată în estul Crimeei, în portul Feodosia.
  • Ministerul rus al Apărării confirmă că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost "avariată"
  • Alexander Lukașenko a declarat pe 25 decembrie că transferul de arme nucleare rusești către Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.
  • Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia.
  • Opozantul rus Alexei Navalnîi, a cărui soartă stârnește îngrijorare în Occident, a confirmat marți că a ajuns la colonia penală din Arctica și a spus că este într-o stare de „spirit bună”
  • Ministrul Regatului Unit al Apărării, Grant Shapps, a declarat pe 26 decembrie că recentul atac al Ucrainei asupra navei din Feodosia demonstrează că nu există un impas în război.
  • Două nave rusești au părăsit portul orașului Feodosia din Crimeea ocupată după atacul asupra nava de asalt amfibiu Novocherkask din noaptea de 25-26 decembrie
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că forțele ruse au bombardat gara din orașul sudic Herson
  • Generalul Valeri Zalujnîi, care ar avea o relaţie tensionată cu preşedintele Volodimir Zelenski, a ieşit marţi în prima sa conferinţă de presă pe timp de război. Şeful forţelor armate ucrainene şi-a exprimat frustrarea faţă de performanţa birourilor de recrutare militară, dar și nemulțumirea față de un proiect de lege care prevede schimbări ale programului de recrutare al armatei.

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro