Ucraina a reușit să atace portul Feodosia din estul peninsulei Crimeea, lovind spectaculos uriașa navă de debarcare Novocherkask din clasa Ropucha. Atacul ucrainean vine după ce țara a sărbătorit pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie în loc de 7 ianuarie, după rit vechi, odată cu Rusia, pentru prima dată din 1917, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Forțele ucrainene au reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt amfibiu Novocherkask din clasa Ropucha straționată în estul Crimeei, în portul Feodosia.
  • Ministerul rus al Apărării confirmă că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost "avariată"
  • Alexander Lukașenko a declarat pe 25 decembrie că transferul de arme nucleare rusești către Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.
  • Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia.
  • Opozantul rus Alexei Navalnîi, a cărui soartă stârnește îngrijorare în Occident, a confirmat marți că a ajuns la colonia penală din Arctica și a spus că este într-o stare de „spirit bună”
  • Ministrul Regatului Unit al Apărării, Grant Shapps, a declarat pe 26 decembrie că recentul atac al Ucrainei asupra navei din Feodosia demonstrează că nu există un impas în război.
  • Două nave rusești au părăsit portul orașului Feodosia din Crimeea ocupată după atacul asupra nava de asalt amfibiu Novocherkask din noaptea de 25-26 decembrie
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că forțele ruse au bombardat gara din orașul sudic Herson
  • Generalul Valeri Zalujnîi, care ar avea o relaţie tensionată cu preşedintele Volodimir Zelenski, a ieşit marţi în prima sa conferinţă de presă pe timp de război. Şeful forţelor armate ucrainene şi-a exprimat frustrarea faţă de performanţa birourilor de recrutare militară, dar și nemulțumirea față de un proiect de lege care prevede schimbări ale programului de recrutare al armatei

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 671 - LIVE pe HotNews.ro:

23:27Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, și-a exprimat marți frustrarea față de performanța birourilor militare, într-o observație care sugerează că ar trebui să mobilizeze mai multe trupe pentru războiul împotriva Rusiei. Zalujnîi a explicat reporterilor de la Kiev că nu a cerut el în mod public mobilizarea a 500.000 de oameni, motivând „un secret militar”. El a spus că o astfel de cifră reprezintă un plan general şi va fi completată treptat, relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

22:45Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a spus că mobilizarea pe front va limitată la 36 de luni și că este un compromis cu guvernul, cu condiția să nu existe escaladare și să existe oameni de schimb în prima linie.

Zalujnîi a spus că speră că va fi suficient timp pentru a pregăti rezervele până în 2025.

„Poziția mea este simplă. Nu mă obosesc să vă reamintesc că există un război care se desfășoară după propriile legi și depinde de acțiunile inamicului nostru. Sunt foarte conștient că soldații noștri își fac treaba în condiții extrem de dificile. Și bineînțeles, aș vrea ca cei care merg și servesc să știe cât timp vor lupta”, a declarat Zalujnîi

21:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că forțele ruse au bombardat gara din orașul sudic Herson, neștiindu-se deocamdată numărul victimelor, relatează Reuters.

20:59Două nave rusești au părăsit portul orașului Feodosia din Crimeea ocupată după atacul asupra nava de asalt amfibiu Novocherkask din noaptea de 25-26 decembrie, relatează Ukrainska Pravda.

19:58Lunetele puștilor de vânătoare produse de companiile occidentale ajung în mâinile luptătorilor ruși de pe frontul din Ucraina, a informat pe 26 decembrie instituția de presă independentă rusă Important Stories, relatează Kyiv Independent.

Potrivit investigației, companiile de armament rusești cumpără instrumente optice de la companii occidentale, inclusiv Leupold cu sediul în SUA, firma americano-japoneză Nightforce, compania americano-chineză Holosun și Swarovski Optik din Austria.

Deși sunt destinate doar vânătorii și sportului, Important Stories a găsit zeci de videoclipuri YouTube care arată luptători ruși folosind lunetele occidentale în prima linie.

Ancheta a constatat că Rusia a importat lunete în valoare de 16 miliarde de ruble (174 de milioane de dolari) în 2022 și 2023.

18:52Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, spune că anul viitor va fi diferit de 2023 din cauza schimbărilor în tehnologia de război.

„2024 nu va fi doar diferit; trebuie să fie diferit pentru că altfel, ne vom confrunta cu ceea ce am scris în articol (referindu-se la articolul său din noiembrie în care să de înțele că ofensiva a eșuat, n.r.). Prin urmare, am identificat aceste probleme și am găsit deja aproximativ 90% dintre soluțiile la aceste probleme, care vor trebui rezolvate pentru a acționa mai eficient anul viitor și, cel mai important, pentru a menține oamenii (în viață – n.r.).

Lucrăm la asta. Partenerii noștri, care au fost și ei interesați de această problemă, au fost absolut de acord cu noi. Așa că vă asigur că anul viitor va fi diferit... Cel puțin, facem totul pentru asta.”

18:00 Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că comandamentul militar al Ucrainei își formulează periodic cererile de muniție, arme și resurse umane, dar nu a înaintat guvernului o cerere pentru mobilizarea unui anumit număr de persoane, relatează Ukrainska Pravda.

„Comandamentul militar nu a solicitat nicio cifră (500.000, după cum a raportat David Arakhamia – n.red.). Comandamentul militar continuă să protejeze statul și, în consecință, își formulează propriile cereri (pentru muniție, arme și resurse umane). Acest lucru se face în mod continuu, dar nu îl implementăm în niciun format separat vizitând Cabinetul de Miniștri sau Rada Supremă”, a declarat Valeri Zalujnîi.

Atacul asupra navei ruse arată că nu există un impas în război, spune ministrul britanic al Apărării

17:12Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat pe 26 decembrie că recentul atac al Ucrainei asupra navei din Feodosia demonstrează că nu există un impas în război. „Această ultimă distrugere a marinei lui Putin demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina se înșală”, a scris Shapps pe X.

„Nu au observat că în ultimele 4 luni 20% din Flota Mării Negre a fost distrusă.”

16:40Opozantul rus Alexei Navalnîi, a cărui soartă stârnește îngrijorare în Occident, a confirmat marți că a ajuns la colonia penală din Arctica și a spus că este într-o stare de „spirit bună”, că după 20 de zile, cât a durat mutarea sa în această închisoare din Uralii polari, i-a crescut barbă și că el este „noul Moș Crăciun”, deși „din păcate, acolo „nu sunte reni”.

15:34Bucăți din nava de desant Novocherkask ar fi ajuns până între blocurile din Feodosia în urma exploziilor puternice ce au avut lco după atacul ucrainean din dimineața de marți.

14:55Ucraina crede că a reușit să avarieze încă o navă odată cu atacul asupra navei de desant Novocherkask din portul Feodosia, Crimeea.

„Avem nevoie de informații suplimentare în Feodosia despre toate țintele afectate. Este foarte probabil ca o altă navă să fi fost avariată, deoarece totul în infrastructura portuară este aproape", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sudic, Nataliya Humenyuk.

Rușii spun că au reușit să doboare avioanele cu care Ucraina a atacat portul Feodosia / Ucraina neagă informația

13:48Forțele aeriene ucrainene susțin că nu au pierdut nicio aeronavă în timpul atacului asupra navei din Feodosia. Acestea spun că au executat lovitura asupra navei cu cu rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. Informațiile au fost făcute de către colonelul Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

12:26A apărut în mediul online și o primă fotografie cu ceea ce par a fi rămășițele navei de desant Novocherkask:

11:48 Lukașenko susține că transferul de arme nucleare rusești în Belarus a fost finalizat cu câteva luni în urmă, potrivit The Kyiv Independent.

Alexander Lukașenko a declarat pe 25 decembrie că transferul de arme nucleare rusești către Belarus a fost finalizat la începutul lunii octombrie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său belarus, Viktor Khrenin, au semnat un acord în mai 2023 pentru a transfera arme nucleare tactice în Belarus, un proces despre care liderul rus Vladimir Putin a declarat că a început în iunie.

Lukașenko nu a precizat și câte arme nucleare tactice au fost transferate sau unde au fost plasate ele în Belarus.

10:13Ministerul rus al Apărării confirmă că nava sa de debarcare din clasa Ropucha Novocherkassk a fost "avariată" în Feodosia noaptea trecută.

„În această seară, în timp ce respingea un atac al Ucrainei cu ajutorul rachetelor ghidate de aviație la baza din Feodosiya, nava mare de debarcare Novocherkassk a fost avariată. În timpul luptei antiaeriene, două avioane tactice Su-24 ale inamicului au fost distruse de sistemele de apărare aeriană”, transmite Moscova.

Ucraina lovește o navă mare de desant a Rusiei în portul Feodosia din Crimeea

09:35 Imagini din zorii zilei din portul Feodosia arată că nava lovită încă fumega:

09:06 Pierderile rușilor, conform ultimelor estimări publicate de forțele ucrainene:

- 3.54.960 militari (+1010 în ultima zi)

- 5.899 tancuri (+22)

- 10.956 blindate de luptă (+37)

- 8.366 sisteme de artilerie (+19)

- 934 lansatoare multiple de rachete

- 614 sisteme antiaeriene (+1)

- 6.458 drone (+22)

- 329 avioane

- 324 elicoptere

- 23 de nave și ambarcațiuni (+1)

- 1 submarin

08:00Forțele ucrainene ar fi reușit, în noaptea de luni spre marți, să lovească într-un atac nava de asalt amfibiu Novocherkask din clasa Ropucha straționată în estul Crimeei, în portul Feodosia. Lovitura ar fi fost reușită de către forțele aeriene ucrainene, însă nu este clar deocamdată ce fel de aeronave sau arme au fost folosite.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că au distrus o navă a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kievul, notează AFP.

Momentul exploziei din portul Feodosia, din estul peninsulei Crimeea, a fost surprins pe video și imaginile au fost postate pe rețelele de socializare.

Sinteza zilei de luni:

  • Forțele ruse au obținut controlul total asupra orașului Mariinka, din estul Ucrainei, a declarat luni ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care l-a informat pe președintele Vladimir Putin.
  • Este pregătit Vladimir Putin pentru un armistițiu? Ce arată ultimele semnale transmise de Kremlin
  • Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi, încarcerat, a fost localizat într-o colonie penală de lângă Cercul Arcitc, a confirmat purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmysh.
  • Rusia a lansat în Ajunul Crăciunului 31 de drone și două rachete asupra Ucrainei, vizând în principal sudul țării, apărarea aeriană distrugând 28 de drone și ambele rachete, a anunțat luni armata ucraineană.
  • Luni, Rusia a acuzat țările occidentale că au stârnit tensiuni în Serbia, țară apropiată Moscovei, care a fost zguduită de proteste din cauza unor presupuse fraude la alegerile din 17 decembrie.
  • Rusia a anunțat luni că lucrătorii de urgență au stins un incendiu pe o navă de transport de mărfuri cu propulsie nucleară din epoca sovietică, iar compania de stat care administrează nava a declarat că nu au existat victime și nici o amenințare la adresa securității reactorului.
  • Membrii Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia au semnat un acord de liber schimb cu Iranul.
  • Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, va efectua o vizită de două zile în Rusia, după ce a lipsit de la un summit din Kârgâzstan la care Putin a participat în octombrie.
  • Atacurile rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis duminică cinci civili, au declarat oficialii ucraineni.
  • Propagandistul rus care cerea arderea copiilor ucraineni a fost otrăvit. „Am început să mă simt rău, apoi am leșinat”

23:18După ce cinci avioane rusești ar fi fost doborâte de Ucraina în săptămâna dinaintea Crăciunului, președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că fiecare pilot rus trebuie să „facă o alegere clară" dacă să continue să lupte în război, deoarece apărarea aeriană a Ucrainei „nu va face decât să devină mai puternică".

Sistemul ucrainean de rachete antiaeriene a doborât un avion de vânătoare-bombardament Su-34 rusesc în apropierea orașului Mariupol, ocupat de Rusia, în regiunea Donețk, a anunțat duminică comandantul Forțelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

Forțele aeriene au confirmat, de asemenea, doborârea unui avion de luptă rusesc Su-30 deasupra Mării Negre în aceeași zi.

Alte trei bombiardiere Su-34 au fost doborâte pe frontul de sud, a anunțat vineri comandantul Forțelor Aeriene, Mykola Oleshchuk.

„Fiecare pilot rus trebuie să facă o alegere clară dacă va continua să participe la acest război", a declarat Zelenski în discursul său de noapte.

„Apărarea noastră aeriană va deveni tot mai puternică, mai ales când vom primi sisteme suplimentare care au fost deja convenite și avioanele F-16”, a mai spus liderul de la Kiev.

22:08Fostul prezentator Russia Today Anton Krasovsky a fost spitalizat după ce s-a îmbolnăvit, a scris propagandistul pe canalul său de Telegram. Publicația ucraineană Hromadske a relatat ulterior că acesta a fost otrăvit, citând surse anonime din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, condusă de Kirilo Budanov, notează The Kyiv Independent.

19:21 Armata ucraineană neagă că Rusia a capturat Mariinka.

Armata ucraineană a negat luni afirmațiile Rusiei potrivit cărora forțele sale ar fi capturat centrul regional Mariinka din estul Ucrainei, așa cum a anunțat anterior ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

„Nu este corect să vorbim despre confiscarea Mariinka", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksandr Ștupun pentru televiziunea națională ucraineană.

„Forțele noastre se află în interiorul orașului", a spus el.