În ultimele 36 de ore s-a discutat mult în jurul rachetelor hipersonice Kinjal ale Rusiei după ce Ucraina a afirmat că a doborât șase dintre ele în urma unui atac rusesc în primele ore ale dimineții de marți.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Vorbind pentru Sky News, un oficial occidental a dezvăluit mai multe detalii în jurul rapoartelor și semnificația lor.

„Potențial până la șase” rachete Kinjal au fost lansate de Rusia și „mai multe” au fost doborâte de ucraineni, a declarat oficialul, deși a precizat că nu poate „comenta exact cum s-a procedat”.

Aceste arme au fost considerate de Kremlin ca fiind „schimbări absolute de joc”, a continuat oficialul.

Aceștia au declarat că racheta Kinjaal „atinge potențial viteze hipersonice”, având în vedere „traiectoria sa balistică”, iar Moscova a considerat că doborârea acesteia ar fi fost „practic imposibilă”.

„Nu a fost cazul”, au adăugat ei.

Revenind la o potențială contraofensivă ucraineană, forțele Kievului „se apropie de pregătirile finale” și au „potențialul de a putea avea un oarecare succes”, a declarat oficialul.

„Aș spune că mai important, fără îndoială, decât deschiderea unei breșe prin liniile rusești până la granița rusă, va fi efectul mental asupra celor de la Kremlin. Aceasta este o șansă, am evalua noi, pentru Ucraina de a-i arăta președintelui Putin că nu poate pur și simplu să câștige prin neprezentare, așteptând războiul în spatele liniilor de tranșee defensive”, a subliniat acesta pentru Sky News.

Ucraina a mai susținut că a doborât o rachetă Kinjal și în prima săptămână a lunii mai.

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat în mod public capacitățile armelor hipersonice ale Rusiei și le-a prezentat ca fiind capabile să depășească toate sistemele de apărare aeriană existente.

Producția de rachete balistice hipersonice a fost întotdeauna o provocare pentru Rusia, iar sancțiunile nu au făcut decât să îngreuneze și mai mult acest lucru.

Ce sunt rachetele hipersonice

Președintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari - viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră - și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.

Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Diferite clase de arme supersonice rusești

Racheta Kinjal (Pumnal)

Testată pentru prima dată cu succes în 2018, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Dar această rază de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, în special de la Mig-31.

Racheta Avangard

Rachetele hipersonice cu planor hipersonic Avangard ale Rusiei sunt capabile să-și schimbe direcția și altitudinea la viteze foarte mari, făcându-le „practic invincibile”, potrivit lui Putin, care compară progresul științific și militar al dezvoltării lor „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, celebrul Sputnik.

Testate cu succes în decembrie 2018, viteza lor a atins apoi 27 Mach – sau de 27 de ori viteza sunetului – și a atins o țintă situată la aproximativ 6.000 de km distanță, potrivit Ministerului rus al Apărării. Au fost puse în funcțiune în decembrie 2019. Planoarele hipersonice Avangard sunt capabile să transporte sarcini nucleare.

Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară la viteze de Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin in imersie.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.