Kelemen Hunor, președintele UDRM, a declarat, joi, la finalul negocierilor politice cu liderul liberal Ludovic Orban, că legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu va trece de Parlament. În același timp, el a spus că una dintre condițiile UDMR pentru susținerea Cabinetului Orban este aceea de a nu emite OUG pe legile electorale și nici de a-și asuma răspunderea.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

”În Parlament, există două proiecte, un proiect PMP, un proiect USR. Săptămâna aceasta, s-a dat un vot, în Senat a picat. Noi, de ani de zile spunem că nu este ceva nou și nu este antidemocratic. Să alegi primarii în primul tur de scrutin este la fel de legitim, de democratic cum ai alege în două tururi, cu o singură diferență, omul dacă a fost ales în primul tur, știi cine e, nu există înțelegeri obscure și netransparente. Când alegi în turul doi, apar fel de fel de alianțe, s-ar putea să piardă cel care a avut un vot mult mai consistent în primul tur, și te trezești cu alianțe netransparente și fără niciun fel de legătură cu interesele comunității locale.”, a afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că în spatele inițiativei organizării celui de-al doilea tur de scrutin, se află alte intenții decât cele afișate.

„De aceea, eu cred că mult mai sincer, mai corect e să alegi un primar cu 40-45% decât să te faci că te interesează, de fapt nu te interesează nici principiile, nici valorile, ci să faci înțelegeri pe plan local.”, a motivat Hunor.

Chestionat dacă UDMR va susține un guvern liberal dacă inițiativa legislativă trece de Parlament, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu va trece.”

Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

O condiție a susținerii UDMR pentru guvernul PNL este neadoptarea inițiativei alegerii primarilor în două tururi.

În același timp, USR a afirmat că pentru a sprijini guvernul liberalilor, una dintre condiții este alegerea primarilor în două tururi.