Pentru că singurătatea e groaznică, e un sfetnic rău. Pentru că omul, românul, americanul, chinezul, ce neam o fi el înnebunește cu timpul lui liber. Ni se spune: o să avem Inteligență Artificială ca să avem timp liber. Ce să fac cu timpul liber dacă eu, om, mă droghez în timpul meu liber? Carevasăzică, să luăm cazul Crăciunului și Revelionului. Două paradisuri de timp liber, de voie bună și “familie” sunt rutine și ale dezastrelor: singurătatea și drogurile. Pe mine cine mă apără?

Tineri dependenți de droguri (fotografie ilustrativă)Foto: Lisa Vanovitch / Panthermedia / Profimedia

Aici nu vorbim de dependenți, deși ei sunt cu adevărat în tragedie.

Aici vom vorbi despre consumul de Sărbători, de weekend, consumul generalizat în timpul liber. Stăteam în zilele astea de vorbă cu un dealer. Mișto om. Îl știu de vreo 2-3 ani. Nu consum, nu trag pe nas, dar am voie, nu, să stau de vorbă la o bere cu cine vreau eu. Și omul îmi spune că e nebunie de sărbători și-i face lui financiar bine. Dar se crucește și el văzând NATURA UMANĂ care s-a modificat. Și, repet, n-am stat de vorbă despre dependenți.

Fibra lui "simte" piața cealaltă, cică ocazională care a devenit regulată. Și asta m-a adus lângă om.

Singurătatea și golul timpului liber sunt acoperite, ca o lavabilă, cu droguri. Veți spune dacă-s ușoare nu-i problemă. Eu și el însă vorbim că e o problemă. Un ritual schimbă jocul, schimbă omul. Dincolo de praf se ascunde nevoia de a acoperi golul existențial, neputința de a face ceva cu mintea ta vastă, neputința de a dialoga sincer cu sinele, singura, cică, diferență a omului față de celelalte animale.

Socializarea, culmea, a devenit prilej de socializa prin droguri.

Da, omul e făcut din carne, oase, piele, creier, socializare și ceea ce numim Golul lui existențial. Golul. Unii se reped, docți de prostie, să-l numească anxietate. Eu îl numesc Gol. Nud existențial. Putem fi goi de haine, analfabeți-analfabeți să nu știm să citim, să nu știm cum se deschide un telefon mobil, sâ n-avem ban pe card, cel mai important este, coaie, ce faci cu golul tău existențial? Cum trăiești pur și simplu, cum îți duci viața care ți s-a dat. Și sunt pe nedrept prea mulți oameni singuri pe lume. Însingurață că așa vor ei, singuri-singuri că așa e capitalismul, cică.

Copilului, părintele îi umple golul, cu activități, mâncare, afecțiune.

Dar, după o vreme, puștiul o belește. Oricât ar freca la 200 pe oră mașina lui ta-su de fițe, orice grup de puști ca el ar avea în jur simte Golul. “Golul” vine mereu. Când ai treabă sau nu, când ai grup sau nu. Nu există o zi în care Golul să nu te ia și să te călătorească. Vine de Crăciun și de Revelion. Chit că ești sau nu împreună cu o tonă de prieteni. Astea ar fi definițiile banale.

Astăzi, consumul există pentru că există.

De crăciun, de singurătate, “De toană”, “de modă”. Dar cel mai tare e consumul ca socializare. Stau unii lângă alții și nu se simt bine altfel decât fiind separați, fiecare cu paradisul lui din cap, provocat mecanic. Puțin praf nu strică, cu sarmale sau nu, fără Manciuria sau nu, în Zanzibar sau la Tecuci, singur sau cu prietenii împreună.

Ce să fac cu viața? Socializez și împreună ne simțim foarte fericiți.

Ce e aia? Viața e chiar un dar. Un mare dar al Naturii, acest dar într-un exercițiu ritual este transformat într-un paradis artificial, e drogat. Crăciun fericit și “La mulți ani” sunt motive de a apela la cunoștința care-ți dă un puf de paradis artificial. Nu mâncarea, nu șederea cu familia sau prietenii, nu, drogul e adevăratul, minunatul prieten care nu vorbește, acționează.

Când e timp liber, lucrează drogul.

Așa că, zic eu, nimic nu mai este excitant, plin de adrenalină decât trecerea în lumea plină de prafuri. Vorbește foarte mult drogul din noi, de Crăciun, de Anul Nou. Vorbește despre cum ne place să trăim separat în singurătatea viselor noastre nepământene, în compania fericirii nelimitate. Nu ne mai mulțumesc mediile de socializare, fericirea unui trai mai bun, călătoria, shoppingul, dar nici răul suprem, războiul. Nici shoppingul, nici Zanzibarul, nici banii cu găleata, nici găinăriile pe care le facem zilnic, nici instagramabilele și tiktoacele. Nici Crăciunul. Nu, nu. Vrem drogul. E noua formă de viață. Viața nu poate fi trăită decât drogată.

Niciun reproș, e o constatare pentru Crăciunul 2023. Anul Nou 2024.

CA SĂ NU MĂ-NJURI degeaba, citește înc-o dată articolul:

Droguri Și de Crăciun. Și de Revelion

DIN ACEEAȘI SERIE DE mic SCANDAL CITEȘTE ȘI:

Mafioții și copiii lor

wOaie, ești prost? pOaie, te face cu capu’, qoae! Despre măreția dintre picioare ajunsă hit pe buzele românilor / Pe mine cine mă apără?

“Boul moralist” în oraș. Băi, stai chill în banca ta, viața mea nu e mă-ta! / Pe mine cine mă apără?

Lăsați drogații să vină la mine! / ODĂ DROGAȚILOR!

Violez, violez, Doamne iartă-mă, cum aud „Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol…” / Pe mine cine mă apără?

Gata să ucid nepalez de la Glovo. Și un român “m-a împușcat”: “De ce nu l-ai omorât, bă, avem destui”

Porumbeii și ciorile au găinaț. Găinațul mi-a găurit mașina. Să-mpușc păsările, dar cu ce? / Pe mine cine mă apără?

Pisicile nu au suflet, bă! Și nici cățelușii suflețel! Nu au, mânca-le-ați coada! / Pe mine cine mă apără de bazaconii?

“Copiii noștri NU spun lucruri nemaipomenite”. Doar noi, părinții ne lăudăm cu “pisoiașul" din mândrie prostească / Pe mine cine mă apără de industria infantilizării?

Tu, război, javră și nenorocire faci nebuni din cuci și-mi faci creierii muci / Pe mine cine mă apără?

Ne-am încăierat de la capacul de apă îmbuteliată. SGR-ul mamelor lor! / Pe mine cine mă apără?

PIN-ul UBER m-a “spart” la gură.

CHATGPT, prostiile noastre de-o viață refulează pe CHATGPT

Suntem corciți! Să mă lăsați cu fascismele în plin război: români, ucraineni, evrei get-beget nu există / Pe mine cine mă apără?.