Comisia de ancheta a Rusiei va verifica datele privind modul in care a fost cheltuit ajutorul financiar acordat de Moscova regimului de la Tiraspol, scrie Kommersant. Rezultatul acestei verificari ar putea fi deschiderea unui dosar penal. Daca acest lucru se va intampla, figurantii lui vor fi rudele presedintelui nerecunoscutei republici, Igor Smirnov – fiul Oleg si nora Marina.

Igor SmirnovFoto: Reuters

Kommersant noteaza ca despre activitatile dubioase ale personajelor mentionate se stie de mult, dar verificarea datelor a inceput recent, in ajunul, practic, a alegerilor prezidentiale din Transnistria, unde Igor Smirnov nu ar trebui, in opinia Moscovei, sa participe.

Kommersant precizeaza ca este vorba despre ajutorul financiar alocat de Rusia anul trecut pentru suplimentarea a 137.000 de pensii. Rusia sustine cu bani teritoriile din stanga Nistrului inca din 2006, suma anuala ridicandu-se la aproximativ 25 miilioane de dolari.

Intial, ajutorul era distribuit de guvernul tiraspolean, iar incepand din 2008, cand au aparut primele suspiciuni legate de modul de folosire a fondurilor alocate, banii au fost directionati catre parlamentul transnistrean.

Kommersant sustinea recent ca oficialii rusi i-au propus liderului transnistrean Igor Smirnov sa iasa de buna voie la pensie in schimbul unor garantii de securitate.