La Moscova s-a desfasurat marti prima intalnire oficiala din ultimii cinci ani in format 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Rezultatul ei s-a dovedit destul de deprimant – partile nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind relansarea procesului de tratative astfel incat in final sa fie refacuta integritatea teritoriala a Moldovei. Kommersant sustine ca oficialii rusi i-au propus liderului transnistrean Igor Smirnov sa iasa de buna voie la pensie in schimbul unor garantii de securitate.

De altfel - scrie Kommersant - motivul pentru care cele doua parti beligerante nu au semnat documentul care sa consfinteasca momentul reluarii discutiilor si, implicit, determinarea lor de a gasi o solutie general valabila, a fost pozitia Tiraspolului, care a refuzat afirmand ca la Chisinau nu exista o putere viabila.

In acest context, autoritatile ruse au inceput sa se ocupe de rezolvarea altei probleme: inlocuirea lui Smirnov cu un politician mai maleabil. In decembrie vor avea loc alegeri in regiunea nerecunoscuta Transnistria, iar Moscova i-a explicat deja lui Smirnov ca ar fi bine sa nu participe la cursa electorala. Atentia Rusiei se indrepta acum catre presedintele parlamentului tiraspolean, Anatoli Kaminski.