Statele Unite au reacţionat miercuri la confruntarile violente inregistrate in Piaţa Tahrir din Cairo, facand apel la "toate partile" implicate sa dea dovada de retinere si sa "evite violentele", relateaza AFP. Declaratia autoritatilor americane vine in contextul in care miercuri au avut loc confruntari violente intre suporterii lui Hosni Mubarak si protestatarii anti-guvernamentali. Luptele de strada s-au soldat pina acum cu zeci de raniti, inclusiv din rindul ziaristilor, dar numarul victimelor nu este cunoscut.

"Reiterez apelul nostru catre toate partile din Egipt sa dea dovada de retinere si sa evite violentele. Drumul Egiptului spre schimbarile democratice trebuie sa fie pasnic", a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Philip Crowley.

Marti seara, dupa ce presedintele egiptean Hosni Mubarak a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat, liderul american Barack Obama a tinut un scurt discurs la Casa Alba, in care le-a spus tinerilor egipteni ca vocea si dorintele lor s-au facut auzite.

Obama a spus ca l-a sunat pe presedintele egiptean, Husni Mubarak, dupa discursul sustinut de acesta marti seara si ca i-a cerut sa realizeze o tranzitie pasnica a puterii acum, iar pentru realizarea acestui lucru sa ignore vocile care-i cer plecarea imediata din tara.

Miercuri la pranz, Piata Tahrir a devenit scena unor confruntari deschise intre suporterii lui Hosni Mubarak si protestatarii anti-guvernamentali. Luptele de strada s-au soldat pina acum cu zeci de raniti, inclusiv din rindul ziaristilor, dar numarul victimelor nu este cunoscut.