Situatia din Cairo s-a calmat, dupa ore intregi de lupte de strada in Egipt intre protestatari si sustinatorii lui Hosni Mubarak. Piata Tahrir a fost scena unor confruntari deschise intre suporterii lui Hosni Mubarak si protestatarii anti-guvernamentali. Luptele de strada s-au soldat pina acum cu zeci de raniti, inclusiv din rindul ziaristilor, dar numarul exact al victimelor nu este cunoscut. Armata a asistat la luptele de strada, fara a interveni, dupa ce le-a transmis protestatarilor ca cererile lor au fost auzite si este timpul sa se intoarca acasa, pentru ca Egiptul sa revina la o viata normala.

Confruntari violente in PiataTahrirFoto: Agerpres/AP

Transmisiunea LIVE VIDEO a canalului Al Jazeera (engleza):

Evenimentele zilei, in timp real:

00.20Protestatarii au atacat si auagresat mai multi jurnalisti de la BBC, CNN, Al Jazeera, CNN, pe Al-Arabiya, ABC News si radio-Canada.

23.50. Potrivit AFP, care citeaza surse guvernamentale egiptene, numarul mortilor s-ar ridica la 3 persoane, iar cel al ranitilor la peste 600. Cifra nu este insa confirmata oficial

22.20 Vice-presedintele epiptean, Omar Suleiman, a cerut manifestantilor sa plece acasa, asa cum a facut si armata in mijlocul zilei, avertizand ca dialogul propus cu opozitia nu poate incepe inainte de incetarea protestelor

20.50 Obama a discutat cu regele Abdullah al Iordaniei marti noapte despre situatia din Egipt, anunta Casa Alba.

20.4020.40 Televiziunea de stat difuzeaza un ordin de evacuare a Piatei Tahrir, transmite CNN.

20.32 Iranul acuza SUA ca pun obstacole revoltei din Egipt si avertizeaza ca acesta tactica nu face decat sa "anime" ura lumii musulmane impotriva Washington-ului.

Ora 20.11 SUA condamna violentele impotriva manifestantilor, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

Ora 19.45 Ministerul Sanatatii a anuntat ca o persoana a murit, iar alte 403 ranite in urma violentelor de miercuri din Cairo.

Ora 19.00 Doua cocktail-uri Molotov au ajuns in curtea Muzeului de Egiptologie din Cairo, care gazduieste colectii inestimabile ale antichitatii egiptene

Ora 18.45 Armata a folosit tunuri de apa impotriva demonstrantilor.

Ora 18.36Benjamin Netanyahu: Revolta din Egipt ar putea duce la instabilitate in regiune pentru multi ani

Ora 18.15SUA cer "tuturor partilor" din Egipt "sa evite violentele"

Ora 18.00 Cel mai recent raport indica aproximativ 500 de raniti in Cairo in confruntarile de miercuri, potrivit al-Arabiya.

Ora 17.55 AFP: Suporterii dau drumul la blocuri de beton peste protestatari. Zeci de persoane sunt ranite, unii primesc ingrijiri intr-o clinica infiintata ad-hoc langa Piata Tahrir. Soldatii au facut un lant in interiorul Muzeului de antichitati.

Ora 17.50 Mohamed ElBaradei, intr-un interviu pentru Al-Jazeera: "Cer armatei sa intervina pentru a proteja vietile egiptenilor"

Ora 17.40 Ministerul de externe egiptean a anuntat ca refuza "tranzitia imediata" solicitata de liderii puterilor internationale.

"Ceea ce spun partile straine despre 'o perioada de tranzitie care sa inceapa imediat' in Egipt este respins," a precizat ministrul afacerilor externe din Egipt, adaugand ca acest lucru "ar inflama situatia din interiorul Egiptului".

Ora 17.30 Coordonatorul Asociatiei Nationale pentru Schimbare, aliat al lui Mohamed ElBaradei: "Cerem armatei sa ne apare. Este treaba lor sa faca asta. Astazi, 15 oameni au fost impuscati in Piata Tahrir de suporteri ai guvernului care au avut munitie."

Ora 17.15: Ascultati marturia teribila a ziaristului Cristian Botez, aflat la 20 de metri de Piata Tahrir

Ora 16.15 BBC: Armata a adus camioane de-a lungul drumului pentru a separa tabelere din apropiere de Muzeul Egiptean. Soldatii au scos armele, unii dintre ei se pare ca trag focuri in aer.

Ora 15.50 Fratia Musulmana, principala forta a opozitiei egiptene, a anuntat ca refuza ca Presedintele Mubarak sa ramana in functie pana la finalul mandatului sau in septembrie, se arata intr-un comunicat al organizatiei, citat de AFP, spunand ca "poporul nu accepta nicio alternativa la plecarea lui Mubarak".

Ora 15:45Mohamed ElBaradei: Ma tem ca luptele din Piata Tahrir sa nu se transforme intr-o baie de singe

Ora 15:30Sustinatorii lui Mubarak au atacat de pe cai si camile manifestantii opozitiei.

Ora 15:20BBC: Mai multe persoane au fost ranite grav. Soldatii nu intervin. Exista informatii potrivit carora au fost luat prizonieri. AFP citeaza manifestanti antiguvernamentali care sustin ca exista politisti in civil prin multime. Ministerul de interne neaga.

Ora 14:50 Un tanc al armatei s-a pozitionat in mijlocul unei strazi pentru a impiedica suporterii lui Mubarak sa avanseze, relateaza Al-Jazeera. Mai multi soldati neinarmati le fac semn acestora sa se opreasca.

Ora 14:35 Haos in Piata Tahrir. Potrivit imaginilor difuzate de Al-Jazeera, in piata se arunca cu grenade lacrimogene.

Ora 14.30 CNN: Confruntari intre protestatari si sustinatorii lui Hosni Mubarak.BBC relateaza ca intre suporterii lui Mubarak si protestatarii adunati in Piata Tahrir au loc ciocniri violente. Nu se stie cate mii de persoane sunt prezente in centrul capitalei.

Ora 14:15 Opozantii lui Mubarak fac apel la un mars de peste 1 milion de persoane pentru inlaturarea lui Mubarak; miscarea este intitulata "vinerea plecarii"

Armata le-a transmis protestatarilor ca cererile lor au fost auzite si este timpul sa se intoarca acasa, pentru ca Egiptul sa revina la o viata normala. Sustinatorii presedintelui continua sa se adune in piata.

Mesajul a fost transmis de un purtator de cuvant al armatei la televiziunea de stat si a fost un apel evident la populatie sa nu mai iasa in strada.

"Fortele armate fac un apel la dumneavoastra. Ati inceput prin a iesi sa va exprimati cererile si sunteti cei capabili sa restaurati normalitatea", a declarat un purtator de cuvant al armatei miercuri dimineata, la televiziunea de stat.

In ciuda faptului ca armata a afirmat in trecut ca solicitarile protestatarilor sunt legitime si ca soldatii nu vor trage in multime, declaratia a sugerat o posibila confruntare in cazul in care populatia nu asculta.

Insa multimea a inceput sa se adune in Piata Tahrir miercuri dimineata, respingand promisiunea facuta de Mubarak marti seara in discursul sau de a ramane la putere numai pana in septembrie, pentru a asigura tranzitia pasnica, si ca nu va mai candida.

Ora 14.00 Lider din Fratia Musulmana: "Sustinem continuarea protestelor pana cand Mubarak demisioneaza. Nu vor avea loc negocieri cu vice-presedintele Suleiman," a declarat Abdel Monem Abu El Fatouh.

Ora 13.00 Pe de alta parte, intre cei circa 1.500 de oameni aflati in piata mirecuri dimineata se numara si sustinatori ai lui Mubarak, cu postere si steaguri, dar si egipteni care sustin ca s-au saturat de proteste si sunt dispusi sa accepte concesia lui Mubarak.

"Am asteptat 30 de ani, nu putem sa ii mai dam 8 luni?" a declarat un avocat prezent in centrul orasului miercuri.

O parte dintre protestatari stau in corturi sau sub paturi in centrul capitalei, decisi sa nu plece pana cand Mubarak nu demisioneaza. Bannere lungi de aproximativ 20 de metri afisau mesaje ca "Poporul cere caderea regimului", relateaza Reuters.

Multe magazine din oras au ramas inchise si miercuri.

Parlamentul egiptean a anuntat ca suspenda sedintele pana la revizuirea rezultatelor ultimelor alegeri legislative, dupa acuzatii de fraude si violente, a anuntat agentia de presa oficiala Mena, citata de AFP.

Autoritatile au redus miercuri intervalul in care cetatenii au interdictie sa iasa din casa in Cairo, Alexandria si Suez. Acesta a fost stabilit la 17:00 (ora locala) - 07:00, fata de precedentul 15:00 - 08:00.

Accesul la internet a fost restabilit cel putin partial in Cairo miercuri, dupa 5 zile de interdictii, informeaza AFP. Furnizorii de internet nu au putut fi contactati miercuri dimineata pentru a fi verificata restabilirea accesului. In Egipt exista aproximativ 23 de milioane de utilizatori de internet.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari in timp real evolutia evenimentelor din Egipt

Citeste cum au reactionat protestatarii la discursul de marti seara al lui Hosni Mubarak