Presedintele SUA, Barack Obama, a tinut un scurt discurs la Casa Alba vorbind despre situatia din Egipt. Presedintele SUA s-a adresat tinerilor egipteni spunandu-le ca vocea si dorintele lor s-au facut auzite.

Foto:

Obama a spus ca l-a sunat pe presedintele egiptean, Husni Mubarak, dupa discursul sustinut de acesta marti seara si ca i-a cerut sa realizeze o tranzitie pasnica a puterii acum, iar pentru realizarea acestui lucru sa ignore vocile care-i cer plecarea imediata din tara, potrivit AFP.

Presedintele SUA a mai felicitat armata egipteana pentru ca a permis desfasurarea protestelor si nu a trecut la represiuni.

SUA considera "de neimaginat" o decizie politica de inchidere a Canalului Suez, dar vor reactiona pe plan "diplomatic, economic si militar" in acest caz, a declarat marti un inalt oficial al armatei americane, citat de Reuters.

Gen. James Mattis, care conduce operatiunile militare ale SUA in zona marginita de Egipt si Pakistan, a mai declarat ca Washington-ul nu are in plan schimbari in amplasamentul trupelor din cauza instabilitatii din Africa de Nord.

Departamentul de Stat al S.U.A. a anuntat marti ca a evacuat personalul inferior din cadrul ambasadei egiptene in urma tulburarilor produse de protestele impotriva presedintelui Hosni Mubarak, informeaza Ria Novosti.

Purtatorul de cuvant Philip Crowley a declarat ca serviciul diplomatic va continua sa ajute cetatenii americani care au nevoie de asistenta pentru a parasi Egiptul. Acesta a avertizat ca "zborurile ar putea fi perturbate si transportul pana la aeroport ar putea fi bruiat din cauza protestelor". ​