O instanță belgiană a dat dreptate organizatorilor Conferinței Naționale a Conservatorilor, care au contestat decizia autorităților belgiene de a interzice evenimentul, scrie Politico.

Viktor Orban, la conferința conservatorilor de la BruxellesFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Conferința de două zile, o reuniune a mai multor politicieni ai dreptei radicale, printre care liderul maghiar Viktor Orban și arhitectul Brexitului Nigel Farage, a început marți dimineață la sala Claridge, în apropiere de Cartierul European, dar a fost oprită la scurt timp de polițiști, la solicitarea primarului local, din cauza îngrijorărilor legate de dezordinea publică.

După ore de tensiuni, organizatorii au ajuns în cele din urmă la un acord cu primarul și poliția pentru a continua, parțial, evenimentul. Poliția a împiedicat însă intrarea noilor sosiți în sală - inclusiv a unora dintre vorbitori.

Ulterior, organizatorii conferinței au contestat în instanță decizia primarului, iar judecătorul a pronunțat marți seara târziu o hotărâre, anulând ordinul primarului.

Instanța a decis că, în cazul riscurilor de perturbare a ordinii publice, autoritățile trebuie să ia măsuri „pentru a limita demonstrațiile pe drumurile publice, mai degrabă decât să interzică o reuniune privată” și că guvernul „trebuie să facă cel puțin un efort pentru a-i proteja pe cei care doresc să își exercite dreptul constituțional la întrunire”.

Deoarece a existat o amenințare „medie” la adresa participanților, nu a fost nevoie de „eforturi disproporționate din partea poliției”, a stabilit instanța, cu referire la contramanifestațiile plănuite de organizațiile de stânga.

Emir Kir, primarul orașului Saint-Josse-ten-Noode, unde se află Claridge, și-a apărat decizia de a suspenda conferința.

„A fi primar înseamnă a fi garantul siguranței publice”, a declarat el. „Lipsa mea de simpatie pentru cei care predică ura este asumată, dar menținerea ordinii publice este cea care a motivat interdicția”, a spus oficialul.

Cine va vorbi la conferință

Spațiul de evenimente Claridge este al treilea loc de desfășurare a conferinței, după ce primul spațiu - Concert Noble - a refuzat găzduirea, sub presiunea primarului socialist al Bruxelles-ului, Philippe Close, iar hotelul Sofitel a refuzat de asemenea să își pună spațiul la dispoziție, după presiunile primarului liberal din Etterbeek.

Printre ceilalți participanți programați la eveniment, dincolo de Orban și Farage, se numără și favoriții extremei drepte Suella Braverman, fostă ministră de interne a Marii Britanii, și Eric Zemmour, publicist și politician francez de extremă dreapta care a candidat pentru funcția de președinte al Franței în 2022.

Printre vorbitori se mai află și fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, politicieni din Belgia și Spania.

Când a urcat pe scenă pentru a anunța decizia, marți, politicianul britanic Nigel Farage a atacat autoritățile de la Bruxelles, despre care a spus că sunt „pur și simplu monstruoase”.

„Știam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles”, a spus fostul europarlamentar, care a jucat un rol major în referendumul care a scos Marea Britanie din UE.