Conferința Națională a Conservatorilor de la Bruxelles urma să îi primească în următoarele două zile pe liderul maghiar Viktor Orban, politicianul britanic Nigel Farage și fostul premier polonez, printre alții, dar forțele de ordine au sosit la două ore de la începerea evenimentului, pentru a-i informa pe organizatori că evenimentul va fi suspendat, scriu Politico și Brussels Times.

Nigel Farage, la conferința din BruxellesFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Conferința Națională a Conservatorilor (NatCon) de la Bruxelles, un eveniment care ar fi trebuit să reunească mai multe figuri ale dreptei radicale europene, a fost oprită de polițiștii din capitala belgiană când abia începuse, în sala Claridge din Saint-Josse-ten-Noode, Bruxelles.

Potrivit presei și organizatorilor, polițiștii nu au dat oamenii afară, dar nu au mai permis intrarea altor invitați și au limitat accesul la mâncare și băutură, alegând să închidă treptat și fără scandal evenimentul.

„Autoritățile au decis să oprească evenimentul din cauza riscului de dezordine publică”, a spus un ofițer de poliție unuia dintre organizatori, potrivit Politico.

Conferința NatCon este organizată de Fundația Edmund Burke, un think tank de dreapta.

Emir Kir, primarul local din Saint-Josse-ten-Noode, unde se află Claridge, precizase anterior pentru publicația europeană că va „lua imediat măsuri pentru a interzice” evenimentul.

„Am emis o dispoziție prin care am interzis Conferința Națională a Conservatorismului în interesul siguranței publice. În Etterbeek, Bruxelles și Saint-Josse, extrema dreaptă nu este binevenită”, a scris el ulterior pe X.

Organizatorii contestă decizia

Organizatorii au anunțat că vor ataca legal decizia primarului local. În același timp, ei și-au exprimat nemulțumirea.

Când a urcat pe scenă pentru a anunța decizia, politicianul britanic Nigel Farage a atacat autoritățile de la Bruxelles, despre care a spus că sunt „pur și simplu monstruoase”.

„Știam că nu voi fi binevenit înapoi la Bruxelles”, a spus fostul europarlamentar, care a jucat un rol major în referendumul care a scos Marea Britanie din UE.

Potrivit informațiilor, mai multe organizații civile ceruseră autorităților din Bruxelles să nu permită derularea conferinței conservatoare, iar autoritățile anticipau posibile ciocniri.

„Unul dintre motivele care ne-au fost prezentate, nu este singurul motiv, este că va avea loc o contramanifestație în această după-amiază, în jurul orei 17.00, iar ideea este că poliția nu este în măsură să protejeze libertatea de exprimare la acest eveniment", a spus pentru Politico Anthony Gilland, unul dintre organizatorii evenimentului.

La a treia încercare

Spațiul de evenimente Claridge era deja al treilea loc de desfășurare a conferinței, după ce primul spațiu - Concert Noble - a refuzat găzduirea, sub presiunea primarului socialist al Bruxelles-ului, Philippe Close, iar hotelul Sofitel a refuzat de asemenea să își pună spațiul la dispoziție, după presiunile primarului liberal din Etterbeek.

Printre ceilalți participanți programați la eveniment se numărau și favoriții extremei drepte Suella Braverman, fostă ministră de interne a Marii Britanii, și Eric Zemmour, publicist și politician francez de extremă dreapta care a candidat pentru funcția de președinte al Franței în 2022.

Printre vorbitori se mai afla și fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, politicieni din Belgia și Spania.

Coordonarea Antifascistă Belgiană (CAB), o organizație de stânga, a anunțat un protest pentru ziua de marți, în Saint Josse.

„Ne așteptăm la destul de multă lume. Oamenii aceștia nu pot continua să folosească apelul lor ipocrit la libertatea de exprimare fără ca noi să reacționăm și să spunem mult mai tare că discursul urii nu este niciodată justificat de libertatea de exprimare”, a spus un organizator al protestului pentru Brussels Times.