​Statele Unite au confirmat oficial că Suedia va deveni joi, 7 martie al 32-lea stat membru al NATO la capătul unui proces de aderare care a fost blocat timp de aproape doi ani după ce țara nordică a decis să renunțe la neutralitatea sa istorică.

Premierul suedez Ulf Kristersson la o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jens StoltenbergFoto: Jonathan Nackstrand / AFP / Profimedia Images

„Suedia se alătură formal Alianței NATO pe 7 martie 2024, devenind al 32-lea Aliat. Suedia este o democrație puternică, cu forțe armate cu capabilități înalte, care ne împărtășește valorile și viziunea pentru lume”, notează Casa Albă într-un comunicat remis presei.

„A avea Suedia ca un Aliat NATO va face Statele Unite și Aliații noștri mai siguri. NATO este cea mai puternică alianță defensivă din lume și este crucială în ziua de azi pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri, la fel cum a fost în urmă cu 75 de ani când Alianța a fost fondată în urma ravagiilor celui de-al Doilea Război Mondial”, mai notează Casa Albă.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billstrom s-au deplasat miercuri la Washington, unde se așteaptă să finalizeze procesul de aderare la Alianță, deși Casa Albă nu a oferit deocamdată o oră la care ar urma să aibă loc ceremonia oficială.

Înainte ca aceasta să aibă loc este așteptat ca ministrul ungar de externe Péter Szijjártó să predea oficial documentele țării sale privind ratificarea aderării Suediei, după ce legea în acest sens a fost promulgată miercuri de președintele Tamás Sulyok.

După o lungă tergiversare, parlamentul ungar a aprobat primirea Suediei în alianţă pe 26 februarie, înlăturând astfel ultimul obstacol din calea demersului Suediei care îşi menţinuse neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale şi al Războiului Rece.

Suedia va deveni al 32-lea stat membru al NATO

Ultima oară când țara nordică participase la un conflict militar a fost în timpul Războaielor Napoleoniene din secolul XIX. Însă, la fel ca vecina sa nordică Finlanda, Suedia a decis să renunțe la neutralitate după începerea invaziei rusești în Ucraina.

Fostul premier suedez Magdalena Andersson a anunțat pe 16 mai 2022, la o zi după anunțul oficial al Finlandei, că țara sa va solicita acceptarea în Alianța Nord-Atlantică.

„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, afirma atunci Magdalena Andersson.

„Evaluarea Guvernului este că apartenența la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei în lumina mediului de securitate schimbat fundamental după invadarea Ucrainei de către Rusia”, nota și guvernul condus de aceasta într-un comunicat, adăugând că decizia a fost luată după consultări cu partidele de opoziție.

Atât Suedia, cât și Finlanda, au semnat pe 5 iulie 2022 protocoalele de aderare la NATO însă acceptarea lor în alianță a fost tergiversată de obiecțiile ridicate de Turcia și Ungaria. Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie anul trecut, însă vecina sa nordică a mai avut de așteptat aproape un an.

Deși Casa Albă a anunțat că formalitățile privind finalizarea aderării Suediei la NATO vor fi finalizate joi, este așteptat ca steagul țării nordice să fie ridicat la sediul de la Bruxelles al alianței abia luni, în cadrul unei ceremonii oficiale din capitala Belgiei.