Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO, deschizând în cele din urmă calea pentru ca țara nordică să se alăture alianței de apărare occidentală, pe măsură ce războiul din Ucraina face în continuare ravagii, relatează Reuters.

NATOFoto: Dreamstime

Ungaria a fost ultimul dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile în care partidul de guvernământ Fidesz a amânat o decizie.

Decizia Parlamentului ungar depășește ultimul obstacol înainte de pasul istoric al țării nordice a cărei neutralitate a durat prin două războaie mondiale și conflictul fierbinte al Războiului Rece.

Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea în NATO, a declarat luni prim-ministrul Ulf Kristersson, după ce parlamentul Ungariei a votat în favoarea ratificării cererii țării nordice de a adera la alianța militară.

Ungaria a devenit luni ultimul membru NATO care a aprobat cererea Suediei din 2022 de a se alătura alianței ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Votul parlamentului maghiar vine după ce Ungaria și Suedia au semnat un acord privind industria de apărare.

Premierul Viktor Orban a declarat luni parlamentului că cooperarea suedezo-ungară în domeniul apărării și aderarea Suediei la NATO vor întări securitatea Ungariei.

Stockholm a renunţat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru, preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina - o extindere a alianţei - au declarat liderii occidentali.

În timp ce Finlanda a devenit membru NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei, au ridicat obiecţii.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că au făcut din Suedia o casă.

Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.

Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia dezvoltării democratice sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, decât să aibă unele cerinţe concrete.

În cele din urmă Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei și a lăsat Ungaria ca ultim obstacol.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, şi a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianţei de la extinderea sa în Europa de Est în anii 1990.