Alexei Navalnîi a fost cel mai cunoscut disident al opoziției divizate a Rusiei, susținătorii săi aclamându-l drept un Nelson Mandela rus, unul căruia președintele Vladimir Putin nu îi pronunță niciodată numele în public, relatează Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunțat vineri că Navalnîi a murit în infama colonie penală IK-3 din regiunea Iamalia, penitenciar supranumit „Lupul polar” din cauza faptului că se află la nord de Cercul Arctic. Navalnîi a fost transferat aici în decembrie anul trecut.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani în momentul morții sale, a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a fost otrăvit în august 2020 în timpul unui zbor dinspre Siberia către Moscova, el pierzându-și cunoștința și intrând în comă la bordul avionului în care se afla.

Un fost avocat, Navalnîi s-a făcut remarcat în Rusia la începutul carierei sale politice prin numeroasele investigații despre corupția la nivel înalt din țară, despre care a spus în mod repetat că este condusă de „bandiți și hoți”.

În anii 2000 el a participat la marșuri ale naționaliștilor ruși și a exprimat opinii împotriva imigrației, ceea ce a dus la expulzarea sa în 2007 din partidul liberal de opoziție Yabloko. El s-a distanțat însă de-a lungul anilor de aceste poziții ale sale, negând că susține dezideratele expansioniste ale naționalismului rus.

Această parte a carierei sale a continuat însă să provoace controverse ani mai târziu, unii opozanți liberali ai lui Putin aflați în exil acuzând că Navalnîi vrea să înlocuiască regimul de la Kremlin cu unul asemănător, dar cu o față mai umană.

Otrăvirea cu noviciok a lui Navalnîi a venit după mai mulți ani în care autoritățile ruse au încercat să îl reducă la tăcere

În 2011, când în Rusia au izbucnit proteste pe scară largă împotriva lui Putin, Navalnîi a fost unul dintre primii lideri ai manifestațiilor pe care autoritățile ruse l-au arestat.

Doi ani mai târziu, el a candidat pentru Primăria Moscovei, obținând 27% din voturi în pofida faptului că presa rusă de stat a impus un „embargo informațional” la adresa sa. Însă rezultatul, care l-a plasat pe locul 2 în spatele doar a primarului în exercițiu Serghei Sobianin, l-a propulsat în poziția de lider al opoziției ruse.

Hărțuit de autorități în anii care au urmat și ignorat de presa oficială, Navalnîi și-a consolidat notorietatea în Rusia deceniului trecut prin difuzarea de investigații video virale care denunțau corupția puterii ruse.

El a reușit să își construiască o bază de susținere în rândul tineretului rus, urban și conectat la internet, dar popularitatea sa la nivel național nu a reușit niciodată să depășească bariera dintre generații.

Înainte de otrăvirea sa în 2020, autoritățile ruse l-au condamnat în mai multe dosare, restrângându-i drepturile electorale. Navalnîi a respins mereu acuzațiile aduse, afirmând că acestea sunt rezultatul unor dosare instrumentate politic de Kremlin.

Disidentul rus a fost arestat imediat după ce s-a întors acasă în Rusia

Una dintre aceste condamnări avea să stea la baza încarcerării sale când a revenit în Rusia în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în Germania după otrăvirea cu agentul neurotoxic noviciok. Autoritățile ruse l-au acuzat că în timpul convalescenței nu s-a prezentat la audierile obligatorii în fața comisiei de eliberare pe cauțiune și l-au arestat imediat după ce s-a întors în Rusia.

Cu o lună înainte de întoarcerea sa în Rusia, site-ul de investigații Bellingcat a arătat că disidentul era urmărit de o echipă de asasini a FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, încă din 2017.

Navalnîi este cunoscut și pentru faptul că președintele Vladimir Putin nu îi pronunță niciodată numele în public. De exemplu, Putin a declarat în octombrie 2020 că a cerut personal parchetului să-i permită acestuia să plece la Berlin pentru tratament.

În cadrul unei dezbateri a Clubului de discuţii de la Valdai, Putin a spus că, dacă „autorităţile ar fi dorit într-adevăr să otrăvească 'această persoană', nu i-ar fi permis să plece la tratament în afara ţării”.

Câteva luni mai târziu, la conferința de presă pe care a susținut-o după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu omologul său american Joe Biden, Putin a declarat despre Navalnîi că acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia”.

El a făcut comentariul după ce jurnaliștii l-au întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în ţară.

Ultimul dosar penal i-a fost fatal lui Alexei Navalnîi

Navalnîi a fost condamnat de o instanță rusă la 3 ani și jumătate de închisoare la scurt timp după revenirea sa la Moscova. Procurorii ruși au deschis ulterior mai multe dosare penale pe numele său, soldate cu condamnări consecutive.

În ultimul dintre aceste dosare, el a fost condamnat în data de 4 august a anului trecut la 19 de ani de închisoare pentru „extremism”. Judecătorii au stabilit că sentința trebuie executată într-un penitenciar cu „regim special”, adică cel mai dur regim de detenție din Rusia.

Această condamnare a dus la transferarea sa în colonia penală IK-3 din Iamalia, cunoscută pentru condițiile draconice în care sunt ținuți condamnații. De regulă în această închisoare sunt trimiși criminali, violatori și alte persoane condamnate pentru infracțiuni grave.

„Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Asta vine a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni de când sunt cu ei”, a notat Navalnîi în ultimul său mesaj în viață.

Lui Navalnîi i-au supraviețuit soția sa, Yulia Navalnaia și doi copii: o fiică, Daria, născută în 2001, și un fiu, Zakhar, care s-a născut în 2008.

Alexei Navalnîi a murit cu o lună înainte ca Rusia să organizeze alegeri prezidențiale.