Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

Alexei Navalnii in inchisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa. Navalnîi a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. Aleksei Navalnîi a acuzat Kremlinul de otrăvirea sa.

23:41Guvernul britanic a declarat vineri că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a transmite în mod clar că acesta consideră autoritățile ruse „pe deplin responsabile” pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

„Autoritățile ruse l-au văzut pe dl Navalnîi drept o amenințare. Mulți cetățeni ruși au simțit că le dă voce. În ultimii ani, autoritățile l-au întemnițat sub acuzații inventate, l-au otrăvit cu un agent neurochimic interzis și l-au trimis într-o colonie penală arctică. (...) Moartea lui trebuie investigată complet și transparent.”

21:35 „Nu ai voie să renunți. Dacă se hotărăsc să mă ucidă, înseamnă că suntem incredibil de puternici.”

În documentarul „Navalny”, premiat cu Oscar în 2022, criticul Kremlinului Alexei Navalnîi vorbește despre mesajul său pentru poporul rus dacă va fi ucis.

„Să nu renunțăm și să ne amintim că suntem o forță uriașă pe care încearcă să o suprime ticăloșii ăștia. Așa că nu fiți inactivi”, a spus Navalnîi atunci.

20:23Rușii au depus flori aducând astfel un ultim omagiu opozantului rus, Aleksei Navalnîi în proteste tăcute ce au loc în mai multe localități din Rusia. Pe de altă parte, Procuratura rusă i-a avertizat pe ruși să nu participe la un protest în masă în centrul Moscovei, potrivit Reuters.

19:45Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că „Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi” și s-a declarat scandalizat de moartea opozantului rus.

„El a ținut piept cu curaj corupției, violenței și tuturor lucrurilor rele pe care le făcea guvernul Putin”, a declarat Biden la Casa Albă. „Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi”.

18:47Președintele american Joe Biden va ține un discurs la ora 17:00 GMT cu privire la moartea adversarului rus Aleksei Navalnîi, a anunțat vineri Casa Albă, relatează AFP.

Vicepreședintele Kamala Harris și șeful diplomației americane Antony Blinken au spus deja că Rusia este „responsabilă” pentru această moarte, precizând totodată că Statele Unite nu au confirmarea decesului.

18:39Diplomația rusă denunță „acuzații radicale” ale Statelor Unite în legătură cu moartea lui Navalnîi / Moartea lui „avantajează Occidentul”

Ministerul rus de Externe a acuzat vineri Washingtonul de „acuzații generalizate”, după ce șeful diplomației americane Antony Blinken a considerat Moscova „responsabilă” pentru moartea în arest a opozantului Alexei Navalnîi, potrivit AFP.

18:30Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, declară, după moartea lui Aleksei Navalnîi, că „sinistra tradiţie a gulagurilor sovietice continuă” şi că opozantul a fost un simbol al rezistenţei şi o voce puternică pentru libertate şi democraţie.

„Sinistra tradiție a gulagurilor sovietice continuă. Alexei Navalny a fost un simbol al rezistenței și o voce puternică pentru libertate și democrație. Sunt convins că sacrificiul său nu a fost în zadar. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui, către soția și copiii lui Alexei, pe care i-am cunoscut în urmă cu câteva luni, dar și către toți susținătorii lui”, a scris ecretarul general adjunct al NATO pe pagina sa de Facebook.

18:04 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că este profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Şeful statului arată că astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi şi că cere Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare. „Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare”, mai spune preşedintele Iohannis în mesaj.

17:56 Televizunea de stat din Rusia a relatat despre moartea lui Navalnîi, reluând comunicările oficiale potrivit cărora disidentului i s-a făcut rău după o plimbare și nu a mai putut fi salvat de medici.

17:49Alexei Navalnîi a devenit vineri ultimul disident rus dintr-o serie de opozanți ai președintelui Vladimir Putin care a murit în circumstanțe suspecte, liderul de la Kremlin beneficiind de-a lungul anilor de dispariția, uneori în condiții violente, a unora dintre cei mai vocali contestatari ai său.

Lista opozanților lui Putin care au murit în condiții suspecte

16:51Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu Iulia Navalnaia la Conferința de Securitate de la München și i-a transmis condoleanțele dacă informațiile despre moartea soțului ei, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, sunt adevărate, a declarat Departamentul de Stat.

Blinken „a reiterat că Rusia este responsabilă pentru moartea sa”, a spus departamentul.

„Putin este ucigașul”: Garry Kasparov, mesaj extrem de dur după moartea lui Alexei Navalnîi

16:43Președintele rus Vladimir Putin și asociații săi nu vor rămâne nepedepsiți dacă moartea lui Alexei Navalnîi, după cum au raportat oficialii ruși, se va dovedi adevărată, a declarat vineri soția opozantului Kremlinului, Iulia, relatează Reuters și AFP.

16:16 Disidentul rus Garry Gasparov a postat un mesaj extrem de dur după anunțul morții lui Alexei Navalnîi, afirmând că președintele rus Vladimir Putin l-a omorât, criticându-i însă și pe liderii occidentali despre care spune că nu au luat măsuri mai convingătoare împotriva liderului de la Kremlin.

15:25Alexei Navalnîi a fost cel mai cunoscut disident al opoziției divizate a Rusiei, susținătorii săi aclamându-l drept un Nelson Mandela rus, unul căruia președintele Vladimir Putin nu îi pronunță niciodată numele în public, relatează Reuters.

15:21 Medicii ar fi încercat „peste 30 de minute” ca să-l reanimeze pe Navalnîi

Medicii ruși au petrecut mai mult de 30 de minute încercând să-l resusciteze pe politicianul de opoziție Alexeï Navalnîi, care a fost declarat mort vineri în închisoare, a anunțat un spital local, potrivit agenției de presă Interfax.

„Medicii care au sosit la fața locului au continuat operațiunile de resuscitare efectuate deja de medicii din închisoare. Acestea au continuat mai mult de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, a declarat un spital public din orașul Labytnangui, în apropiere de colonia penală unde a fost încarcerat Navalnîi.

15:19Mama liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a declarat că fiul ei era „viu, sănătos și fericit" atunci când l-a văzut ultima dată pe 12 februarie, potrivit ziarului independent rus Novaia Gazeta, notează Reuters.

Novaia Gazeta a relatat că Liudmila Navalnaia a scris vineri într-o postare pe Facebook: „Nu vreau să aud nici un fel de condoleanțe. L-am văzut în închisoare pe 12 (februarie), la o întâlnire. Era în viață, sănătos și fericit".

15:04„Nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi”. Torturile la care erau supuși deținuțili din „Lupul polar", închisoarea dură în care a murit Alexei Navalnîi

Ce a spus Navalnîi în ultimul său mesaj

14:59 Șansele de a fi ucis în închisoare sunt 50%-50%, „ori voi fi ucis, ori nu voi fi ucis”, declara Alexei Navalnîi, într-un interviu pentru New York Times, în 2021, întrebat care este probabilitatea de a fi omorât în timpul detenției. (mai multe detalii AICI)

14:54Statele Unite încearcă să confirme informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, citat de Reuters.

„Dacă se confirmă, este o tragedie teribilă”, a declarat Sullivan.

14:32Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune, într-o primă reacție după moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, că „este evident” că opozonatul rus „a fost ucis de Vladmir Putin”, scrie Reuters.

14:10Moartea în închisoare a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi provoacă reacții internaționale. „Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”, a reacționat președintele Letoniei, conform Reuters.

13:57Disidentul rus Alexei Navalnîi a acuzat în ultimul său mesaj înainte să moară că șefii coloniei penale în care era încarcerat încearcă să „doboare recordul” de lingușire pe lângă președintele Vladimir Putin și că tocmai l-au trimis pentru încă 15 zile într-o celulă de pedeapsă.

13:54 Respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov - pus de Rusia pe lista sa de agenți străini - a reacționat pentru Reuters spunând că moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi reprezintă o „crimă” și că el crede că condițiile din închisoare au dus la decesul acestuia.

Comitetul de Investigații al Rusiei a transmis că a lansat o anchetă procedurală cu privire la decesul lui Navalnîi.

13:45 Secretarul de presă al liderului opoziției ruse a scris pe platforma X că nu a putut confirma decesul acestuia și că avocatul lui Navalnîi se îndreaptă spre penitenciar.

13:42Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Alexei Navalnîi, iar Kremlinul nu are informații suplimentare despre cauza decesului, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt la președinției ruse, citat de Reuters.

„S-a simțit rău după plimbare și și-a pierdut cunoștința”

Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare pentru Regiunea Autonomă Iamalia-Neneția a anunțat moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi, în colonia corecțională nr. 3.

„S-a simțit rău după plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii l-au declarat decedat. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate”, a transmis serviciul penitenciarelor, conform Kommersant

Potrivit Serviciului Federal de Penitenciare, „cauzele morții sunt în curs de stabilire”.

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, fusese mutat, în decembrie, în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. Navalnîi fusese localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chiar minus 28 de grade Celsius. Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special", cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”

În luna ianuarie, disidentul rus Alexei Navalnîi ironiza condițiile în care autoritățile ruse îl țineau încarcerat, afirmând că frigul din regiunea în care se află penitenciarul „Lupul Polar” în care a fost transferat i-au amintit de o secvență celebră dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, scria Reuters.

Navalnîi spunea într-o postare distribuită pe conturile sale de pe platformele social media că, imediat după ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea în penitenciar, a fost pus într-o „celulă de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el într-o serie de postări pline de ironii. „Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, afirma Alexei Navalnîi.

Disidentul rus a distribuit și o fotografie cu curtea în care i se permite să iasă la aer, notând că aceasta are o lățime de 3 pași și o lungime de 11, „dar măcar e ceva, să pot ieși la plimbare”.

De asemenea, Navalnîi a făcut atunci o referire la o scenă celebră din filmul The Revenant din 2015, în care Leonardo DiCaprio se adăpostește de frig în carcasa unui cal.

„Nu cred că aia ar fi funcționat aici. Un cal mort ar îngheța în 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, unul prăjit”, a scris Navalnîi.