Alexei Navalnîi a devenit vineri ultimul disident rus dintr-o serie de opozanți ai președintelui Vladimir Putin care a murit în circumstanțe suspecte, liderul de la Kremlin beneficiind de-a lungul anilor de dispariția, uneori în condiții violente, a unora dintre cei mai vocali contestatari ai săi.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Putin este ucigașul lui Navalnîi, să nu aveți niciun dubiu în privința asta”, a transmis vineri într-un mesaj extrem de dur Garry Kasparov, care a rămas probabil cel mai cunoscut disident rus în viață după moartea lui Navalnîi.

„Putin a încercat și a eșuat să îl omoare pe Navalnîi rapid și în secret cu otravă, iar acum l-a omorât ucis și public în închisoare”, a mai acuzat el pe platforma „X”, cu referire la tentativa de otrăvire cu noviciok din 2020 și la faptul că în primăvara anului trecut au apărut suspiciuni că disidentul rus este otrăvit în închisoare.

„Orice părere aveți despre Alexei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și asta ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a transmis și președintele Letoniei, Edgars Rinkevics.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „îngrozită” de moartea opozantului rus. Fără a-l numi direct pe Putin sau administrația sa prezidențială de la Kremlin, șefa PE a notat totuși că „Rusia i-a luat viaţa [lui Navalnîi] şi libertatea, dar nu şi demnitatea”.

Kremlinul a anunțat în schimb că a fost informat despre moartea lui Navalnîi, dar că nu deține informații suplimentare despre circumstanțele decesului. Printre multe altele, Navalnîi era cunoscut în Rusia și datorită faptului că președintele Vladimir Putin refuza să îi pronunțe numele în public.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunțat moartea lui Navalnîi vineri după-amiaza, decesul acestuia venind la o lună înainte de alegerile prezidențiale la care Putin va candida pentru un nou mandat. Rusia va organiza alegeri prezidențiale între 15 și 17 martie.

Alexandr Litvinenko, mort după ce a băut ceai verde

Fostul agent KGB și un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin a murit la 43 de ani după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra, potrivit oficialilor britanici.

O investigație britanică din 2016 a concluzionat că Putin a ordonat probabil asasinatul, Kremlinul negând însă orice implicare. Ancheta condusă de un fost judecător britanic a descoperit că fostul bodyguard al KGB-ului Andrei Lugonov și un alt rus, l-au ucis pe Litvinenko ca parte a unei operațiuni care cel mai probabil a fost coordonată de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului.

Otrăvirea lui Litvinenko a avut loc la exact șase ani după ziua în care acesta fugise din Rusia în Marea Britanie.

Alexandr Perepilichny, mort după ce a mâncat supă cu măcriș la micul dejun

Bărbatul rus în vârstă de 44 de ani a fost găsit mort în apropierea locuinței sale de lux dintr-o comunitate exclusivistă privată din afara Londrei după ce a ieșit la alergat în noiembrie 2012.

Perepilichny ceruse azil în Marea Britanie în 2009 după ce a ajutat o anchetă elvețiană privind o schemă rusească de spălare a banilor. Moartea sa subită a născut suspiciuni că acesta ar fi fost ucis. Poliția britanică a exclus ipoteza în pofida supozițiilor că acesta ar fi fost otrăvit cu o substanță rară.

O anchetă asupra morții sale nu a oferit o concluzie definitivă asupra cauzei decesului însă a descoperit că o otravă rară și mortală extrasă din planta gelsemium a fost găsită în stomacul său. Perepilichny mâncase o farfurie mare de supă cu măcriș în dimineața zilei în care a murit. Rusia a negat orice implicare.

Boris Nemțov, asasinat la Moscova

Nemțov, cel mai cunoscut opozant al lui Putin înaintea lui Navalnîi, a fost impușcat în centrul Moscovei, aproape de Kremlin, pe 27 februarie 2015. Nemțov a fost împușcat de 4 ori în spate în timp ce se plimba alături de o tânără.

Vladimir Putin a condamnat atunci asasinarea lui Nemțov, transmițând prin purtătorul său de cuvânt că uciderea opozantului rus „poartă semnele distinctive ale unui asasinat la comandă și reprezintă o provocare”. Varianta oficială a Kremlinului a fost că uciderea lui Nemțov ar fi avut motivații islamiste.

Cinci bărbaţi de origine cecenă au fost arestaţi la scurt timp şi ulterior încarceraţi pentru crimă.

O amplă investigație publicată însă în 2022 de site-ul Bellingcat și BBC a sugerat puternic că asasinul real este Valeri Suharev, un agent al FSB care l-a filat pe Nemțov cu luni de zile înainte de uciderea sa.

Bellingcat a arătat de asemenea că Suharev făcea parte dintr-o echipă de asasini despre care se crede că a fost responsabilă și de otrăvirea lui Navalnîi în 2020, dar și a disidentului Vladimir Kara-Murza, un alt critic proeminent al Kremlinului.

Anna Politkovskaia, împușcată mortal la Moscova

Ziarista, scriitoarea și activista rusă a fost găsită moartă în data de 7 octombrie 2006, în fața ascensorului blocului în care locuia în centrul Moscovei. Poliția a găsit un pistol Makarov și patru gloanțe lângă cadavru. Se pare că fusese ucisă de un asasin plătit.

CEDO a condamnat Rusia în 2018 pentru că nu a „implementat măsurile de anchetă adecvate pentru identificarea comanditarului sau a comanditarilor crimei”. Rusia a condamnat la închisoare mai multe persoane pentru asasinarea ziaristei, fără să identifice însă cine a comandat crima.

Unul dintre cei condamnați pentru punerea în practică a asasinatului a fost grațiat de președintele rus Vladimir Putin în luna noiembrie a anului trecut după ce a luptat în Ucraina. Mulți opozanți ai Kremlinului cred că Ramzan Kadîrov, liderul autoritar al regiunii caucaziene, este principalul suspect.

Potrivit omului de afaceri Boris A. Berezovski, Vladimir Putin ar fi spus că Politkovskaia și colegii ei „o vor lua în cap imediat, la propriu, nu figurat” dacă „deschid gura” despre Atentatele cu bombă asupra apartamentelor din Rusia.

În momentul asasinării sale Anna Politovskaia ancheta acest caz care a dus la Al Doilea Război Cecen și preluarea puterii absolute de către Putin.

Alți opozanți ai Kremlinului din interiorul sau afara Rusiei au scăpat cu viață după presupuse tentative de asasinat la adresa lor.

Vladimir Kara-Murza, băgat la închisoare după mai multe tentative eșuate de asasinat

Activistul de opoziție rus crede că a fost subiectul mai multor tentative de otrăvire în 2015 și 2017. În 2015, Vladimir Kara-Murza fusese internat pentru o deficientă renală acută. Doctorii au găsit atunci în sângele său urme de intoxicare cu metale grele. După ce și-a revenit, el a cerut Comitetului rus de anchetă să determine dacă a fost otrăvit, fără niciun rezultat.

Kara-Murza a fost internat din nou în stare critică în 2017, soția sa acuzând la momentul respectiv că acesta a fost intoxicat cu o „substantă necunoscută". Un laborator din Germania a descoperit niveluri ridicate de mercur, cupru, magneziu și zinc în organismul acestuia.

Investigația Bellingcat-BBC a arătat că el a fost vizat de mai multe tentative de asasinare ale FSB.

Rusia l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” în aprilie anul trecut din cauza mesajelor sale împotriva războiului din Ucraina și față de Kremlin. La fel ca Navalnîi, el a fost încarcerat într-o închisoare dură din Siberia.

Familia sa nu mai știe nimic despre el din 29 ianuarie, crezându-se că acesta a fost transferat într-o altă colonie penală.

Viktor Iușcenko, desfigurat după ce a fost otrăvit cu dioxină

Iușcenko, pe atunci lider al opoziței din Ucraina, a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004, politicianul pro-occidental fiind principalul contracandidat al fostului președinte apropiat de Kremlin, Viktor Ianukovici.

Iușcenko afirmă că a fost otrăvit în timp ce lua masa cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene.

O cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său. Fața și corpul i-au fost desfigurate de dioxină și a avut nevoie de zeci de operații după otrăvire.

Despre actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, se crede că a supraviețuit la peste 10 tentative de asasinare ale Rusiei după ce Vladimir Putin și-a declanșat invazia pe 24 februarie 2022.