Serghei Khadzhikurbanov, un fost polițist rus condamnat la 20 de ani de închisoare pentru rolul său în asasinarea jurnalistei Ana Politkovskaia în 2006, a fost grațiat de Vladimir Putin pentru că s-a alăturat forțelor ruse din Ucraina, a declarat marți avocatul său pentru AFP.

Serghei Khadzhikurbanov, unul dintre cei implicați în asasinarea jurnalistei Anna PolitkovskaiaFoto: Novoderezhkin Anton / TASS / Profimedia

„Tocmai am aflat de la familia sa că încă de la începutul operațiunii militare speciale (...) i s-a propus un contract pentru a participa (la lupte). El a făcut acest lucru și când contractul a luat sfârșit a fost grațiat prin decret prezidențial", a declarat avocatul Alexei Mikhaltchik, folosind eufemismul de rigoare în Rusia pentru războiul lansat în Ucraina în februarie 2022.

Potrivit acestuia, clientul său trebuia să își ispășească pedeapsa până în 2030, dar i s-a propus un contract în schimbul grațierii, datorită experienței sale anterioare într-o unitate a forțelor speciale ruse.

Zeci de mii de prizonieri ruși au semnat astfel de contracte cu armata sau cu formațiuni paramilitare precum Wagner. Kremlinul a aprobat în mod public această politică.

„Criminalii condamnați, inclusiv cei condamnați pentru infracțiuni grave, își ispășesc crimele cu sânge pe câmpul de luptă", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Serghei Khadzhikurbanov servește în continuare pe frontul ucrainean.

„În 2023, el a semnat un nou contract ca voluntar și acum luptă într-un rol de comandant", a continuat avocatul, care s-a declarat „convins de nevinovăția clientului său" în cazul Politkovskaia.

Ana Politkovskaia, o jurnalistă de investigație de renume mondial, specializată în crimele comise de autoritățile din Cecenia, a fost împușcată mortal în blocul în care locuia, de ziua de naștere a lui Vladimir Putin, la 7 octombrie 2006.

Instigatorii crimei nu au fost niciodată identificați, deși mulți opozanți ai Kremlinului și ai regimului său din Cecenia consideră că Ramzan Kadîrov, liderul autoritar al regiunii caucaziene, este principalul suspect.

Doar autorii au fost condamnați la ani de zile după această crimă, care a șocat oamenii mult dincolo de granițele Rusiei.

Printre cei condamnați s-a aflat și Khadzhikurbanov. Organizatorul asasinatului, Lom-Ali Gaitoukaiev, a murit în închisoare în 2017. Nepotul său, Roustam Makhmoudov, a fost condamnat pentru că l-a împușcat pe jurnalist și execută o pedeapsă pe viață.