Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost internat în spital și este inconștient, existând suspiciunea că a fost otrăvit, a precizat purtătoarea sa de cuvânt, citată de BBC News. Ea a revenit ulterior cu precizări, afirmând că acesta este în continuare în comă, în stare gravă, pe ventilație mecanică. Spitalul din orașul siberian în care a fost internat este plin de polițiști.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Activistul anticorupție, una dintre cele mai puternice voci critice la adresa președintelui Vladimir Putin, a început să se simtă rău în timpul unui zbor, astfel încât avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk, a mai spus Kira Yarmysh, pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că există suspiciuni că Navalnîi a fost otrăvit cu substanțe care i-au fost puse în ceai.

”În această dimineață, Navalnîi se întorcea la Moscova de la Tomsk. În timpul zborului, i s-a făcut rău. Avionul a aterizat de urgență la Omsk. Alexei are toxiinfecție. Acum ne îndreptăm spre spital”, a scris femeia pe twitter.

"Bănuim că Alexei a fost otrăvit cu ceva ce i s-a pus în ceai. Nu a băut altceva în această dimineață. Doctorii spun că agentul toxic este absorbit mai repede prin intermediul unui lichid fierbinte. Acum, Alexei este inconștient”, a adăugat ea ulterior.

Yarmysh a revenit cu precizarea că Navalnîi se află la terapie intensivă, în comă, în stare gravă și pe ventilație mecanică, relatează și Politico. Ea s-a întrebat retoric de ce este împânzit spitalul de forțe de securitate dacă oficialii nu admit varianta otrăvirii.

În iunie, Navalnîi a descris referendumul privind revizuirea constituției astfel încât Putin să mai poată candida la președinție pentru încă două mandate drept o ”lovitură de stat” și o violare a Legii fundamentale.

Nu este pentru prima oară când Navalnîi ar fi fost otrăvit. Anul trecut, avocatul și medicul său au susținut că acesta a fost otrăvit cu un agent chimic în timp ce se afla în custodia poliției. Autoritățile au pretins că a fost vorba despre o simplă alergie.

Navalnîi a devenit cunoscut după ce a început să expună corupția de la vârful conducerii, calificând partidul lui Putin ”Rusia Unită” drept un partid de hoți și a fost arestat de mai multe ori, în urma unor proteste.