Moartea în închisoare a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi provoacă reacții internaționale. „Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”, a reacționat președintele Letoniei, conform Reuters.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că „Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi” și s-a declarat scandalizat de moartea opozantului rus.„El a ținut piept cu curaj corupției, violenței și tuturor lucrurilor rele pe care le făcea guvernul Putin”, a declarat Biden la Casa Albă. „Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi”.

Jake Sullivan - moartea lui Navalnîi, „o tragedie teribilă”

Statele Unite încearcă să confirme informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, citat de Reuters.

„Dacă se confirmă, este o tragedie teribilă”, a declarat Sullivan.

„Rusia este responsabilă”, spune Blinken.

„Rusia este responsabilă” pentru situația care a dus la moartea opozantului Alexei Navalnîi, care evidențiază „slăbiciunea și corupția” sistemului lui Vladimir Putin, a reacționat vineri șeful diplomației americane Antony Blinken, potrivit AFP.

„Moartea sa într-o închisoare rusă și fixația și frica unui singur om nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și corupția din inima sistemului construit de Putin. Rusia este responsabilă pentru această situație”, a declarat Blinken în marja Conferinței de securitate de la Munchen, în Germania.

Vicepreședintele american Kamala Harris a declarat vineri că moartea în închisoare a opozantului rus Alexei Navalnîi a fost „încă un semn al brutalității” președintelui Vladimir Putin.

„Indiferent ce poveste spun, să fim clari: Rusia este responsabilă”, a declarat ea într-un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

„Orice părere aveți despre Alexei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și asta ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a scris pe platforma X președintele Letoniei, Edgars Rinkevics.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund întristat și deranjat” de informațiile despre moartea lui Navalnîi.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a spus șeful NATO, citat de Reuters.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „profund tulburată şi întristată de vestea morţii lui Aleksei Navalnîi”. „Putin cel mai mult se teme de disidenţa din partea propriului popor. O reamintire sumbră a ceea ce înseamnă Putin şi regimul său. Hai să ne unim în lupta noastră pentru a apăra libertatea şi siguranţa celor care au curajul să apere democraţia!”, a afirmat ea.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „îngrozită” de moartea opozantului rus, despre care a afirmat că „Rusia i-a luat viaţa şi libertatea, dar nu şi demnitatea”, iar „umanitatea a pierdut un luptător al cărui curaj va fi amintit timp de generaţii”.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat, de asemenea, „foarte întristat”, spunând că, în opinia sa, moartea lui Aleksei Navalnîi este o dovadă „teribilă” a modului cum Rusia s-a schimbat în ultimii ani.

„Unul dintre cei mai îndârjiţi susţinători ai democraţiei ruse, Aleksei Navalnîi a demonstrat un curaj teribil pe parcursul întregii sale vieţi”, a transmis și premierul britanic Rishi Sunak, care a vorbit despre „o veste teribilă”.

Justin Trudeau îl numește pe Putin „monstru”

Moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi este o tragedie reamintește lumii întregi ce „monstru” este președintele rus Vladimir Putin, a declarat premierul canadian Justin Trudeau într-un interviu pentru CBC Radio, relatează Reuters.

"El a fost un luptător atât de puternic pentru democrație, pentru libertățile poporului rus. Arată cu adevărat măsura în care Putin va reprima pe oricine luptă pentru libertatea poporului rus", a spus Trudeau. „Este o tragedie și este ceva ce reamintește întregii lumi despre ce fel de monstru este Putin”.

Șeful diplomației britanice, David Cameron, a avertizat vineri că președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie „tras la răspundere” pentru moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, aducând un omagiu „curajului” politicianului de opoziție, potrivit AFP.

„Navalnîi a luptat cu curaj împotriva corupției. Rusia lui Putin a fabricat acuzații împotriva lui, l-a otrăvit, l-a trimis într-o colonie penală din Arctica și acum a murit în mod tragic. Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat, nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura îngrozitoare a regimului său”, a declarat Cameron pe X (fostul Twitter).

Secretarul general al Consiliul Europei, Marija Pejčinović Burić, spune că este„profund consternată și indignat de vestea morții subite a proeminentului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîii într-o închisoare din Rusia.

„Autoritățile ruse trebuie să desfășoare imediat o investigație amănunțită și să pună la dispoziția publicului rezultatele acesteia, în conformitate cu obligațiile lor internaționale”, spune oficialul european.

La rândul său, ministrul francez de Externe Stephane Sejourne consideră că liderul opoziției ruse „ a plătit cu viața pentru rezistența la un sistem de opresiune”.

„Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”, a spus Sejourne.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat, spunând că Alexei Navalnîi a luptat pentru libertate și democrație.

Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace 2021, Dmitri Muratov, a calificat vineri moartea în închisoare a opozantului Alexei Navalny drept „crimă” și „veste înfricoșătoare”.

„Crima a fost adăugată la pedeapsa lui Alexei Navalnîi”, a denunțat redactorul-șef al ziarului independent Novaya Gazeta într-un mesaj publicat de acest mijloc de informare, interzis în Rusia în 2022 în urma asaltului Moscovei asupra Ucrainei.

Navalnîi „a devenit nemuritor”, a declarat vineri scriitorul rus Boris Akunin pentru AFP. „Un Alexei Navalnîi ucis va fi o amenințare mai mare pentru dictator decât un Alexei Navalnîi în viață. Dictatorul nu mai poate face nimic împotriva lui Navalnîi, el este mort și a devenit nemuritor”, a declarat scriitorul care se află în exil din 2014.

Fostul deputat de opoziție Dimitri Goudkov îl acuză pe Putin de „uciderea” lui Navalnîi: „Moartea lui Alexei Navalnîi este o crimă. Organizată de Putin”, a declarat Dimitri Goudkov într-un comunicat postat pe rețelele de socializare. Chiar dacă Alexei ar fi murit din cauze „naturale”, acestea ar fi fost consecințele otrăvirii și torturii sale în închisoare”, a adăugat el.

Și șeful diplomației poloneze îl consideră pe Putin „responsabil” pentru moartea lui Navalnîi. „Acest om a fost vinovat că l-a sfidat pe Vladimir Putin (...) A fost băgat în închisoare, unde a stat în condiții îngrozitoare. Vladimir Putin este responsabil pentru toate acestea”, a declarat Radoslaw Sikorski pentru agenția poloneză de presă PAP.

Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, s-a declarat vineri „profund șocat de moartea lui Alexei Navalnîi” și a afirmat că Madridul „(a cerut) să fie clarificate circumstanțele” morții acestuia.

Postând pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), Albares a subliniat că decesul ”a avut loc în timpul încarcerării sale nedrepte din motive politice” și a prezentat condoleanțe „celor dragi” și „sprijinul său celor care lucrează pentru libertate”.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom: „Vești îngrozitoare despre Alexei Navalnîi... Dacă informația despre moartea sa în închisoarea rusă este adevărată, înseamnă o altă crimă teribilă a regimului lui Putin. Arată din nou de ce este necesară în continuare lupta împotriva autoritarismului”.

Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavský: „Așa cum își tratează politica externă, așa își tratează Rusia și cetățenii. S-a transformat într-un stat violent care ucide oameni ce visează la un viitor mai bun, precum Nemțov sau acum Navalnîi - închiși și torturați până la moarte pentru că s-au ridicat în fața lui Putin. Odihneşte-te în pace”.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.