Un opozant rus, Vladimir Kara-Murza, internat de cinci zile si aflat in continuare in stare critica, a fost intoxicat cu o "substanta necunoscuta", a declarat marti, pentru AFP, sotia sa, Evghenia, citand personalul medical.

Joia trecuta, Vladimir Kara-Murza, care coordoneaza activitatile din Rusia ale miscarii Open Russia a fostului oligarh aflat in exil Mihail Hodorkovski, a fost plasat sub asistenta respiratorie

"Starea sa este critica dar stabila", a spus sotia sa, care a explicat ca "diagnosticul oficial este o intoxicatie foarte puternica provocata de o substanta necunoscuta".

Medicii nu au stabilit pana in prezent cauza acestei intoxicari, a adaugat ea, anuntat ca esantioane de sange au fost trimise la laboratoare din Franta si din Israel.

"Analizele efectuate de laboratoarele din Rusia nu au aratat nimic", a adaugat ea.

"Doctorii mi-au spus astazi (marti) ca la internarea sa analizele medicale au aratat prezenta unor substante toxice necunoscute", a anuntat avocatul opozantului, Vadim Prohorov.

In 2015, Vladimir Kara-Murza a fost internat pentru o deficienta renala acuta. Doctorii au gasit atunci in sangele sau urme de intoxicare cu metale grele.

Dupa ce si-a revenit, el a cerut Comitetului rus de ancheta sa determine daca a fost otravit, fara niciun rezultat pana in prezent.

In cadrul Open Russia, Vladimir Kara-Murza a condus un proiect care incerca sa sustina tineri opozanti la cele mai recente alegeri legislative, in septembrie.

Apropiat al liderului opozitiei Boris Nemtsov, asasinat in apropiere de Kremlin in 2015, opozantul a fost pana anul trecut vicepresedintele partidului liberal de opozitie Parnas, condus de fostul premier Mihail Kasianov.

Anuntul noii sale internari a provocat reactii in intreaga lume, printre care ce a senatorului american Marco Rubio, care l-a acuzat direct pe presedintele rus ca l-a otravit pe Vladimir Kara-Murza .

In 2016, presedintele cecen Ramzan Kadyrov a publicat pe Instagram o inregistrare video in care Vladimir Kara-Murza si Mihail Kasianov apar in vizorul unei pusti cu luneta.