Postul tv rusesc Pervîi Kanal a dat știrea morții adversarului numărul 1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, într-un anunț sec, reluând comunicările oficiale potrivit cărora disidentului i s-a făcut rău după o plimbare și nu a mai putut fi salvat de medici.

Alexei NavalniiFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

  • „Un comunicat al FSIN care a venit chiar înaintea buletinului nostru spune că Aleksei Navalnîi a murit. Așa cum raportează serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, după o plimbare s-a simțit rău și și-a pierdut cunoștința aproape imediat. Doctorii au ajuns la scurt timp și au aplicat măsurile necesare de resuscitare. Nu au putut să îl salveze. Echipajul de pe ambulanță l-au declarat mort. Comitetul de investigații a afirmat că o verificare procedurală a fost inițiată în maniera descrisă de lege și o serie de măsuri operaționale și de anchetare sunt în desfășurare pentru a stabili toate circumstanțele incidentului”, a relatat prezentatorul buletinului de știri.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters.

În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

În februarie 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, opozantul rus Aleksei Navalnîi spunea că o înfrângere militară a Kremlinului este „inevitabilă”.