Medicii ruși se luptau joi pentru a „salva viața” opozantului Alexei Navalnîi, plasat în terapie intensivă într-un spital din Siberia, după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, anturajul său acuzând că a fost otrăvit, relatează AFP.

Navalnii dus cu targa la ambulantaFoto: Captura YouTube

UPDATEMacron și Merkel au cerut claritate și transparență cu privire la starea lui Navalnîi

Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului, zbura de la Tomsk la Moscova, când aeronava în care se afla a trebuit să efectueze o aterizare de urgență în Omsk din cauza deteriorării bruște a sănătății sale.

"Medicii fac mai mult decât orice pot, ei luptă cu adevărat pentru a-i salva viața", a declarat reporterilor Anatoly Kalinichenko, director adjunct al spitalului de urgență nr.1 din Omsk unde se află opozantul internat, plasat în terapie intensivă și conectat la un respirator artificial.

Vorbind la postul de radio Echo din Moscova, purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmych, care călătorea cu el, a declarat că este convinsă că opozantul a fost victima „otrăvirii intenționate”.

"Credem că Alexei a fost otrăvit cu ceva amestecat în ceaiul său. Nu a mai băut nimic azi dimineață", a spus ea pe Twitter. Potrivit acesteia, el părea „perfect sănătos” dimineața la Tomsk, dar „imediat după decolare și-a pierdut cunoștința”.

Principalul adversar al Kremlinului, ale cărui publicații care denunță corupția elitelor rusești sunt împărtășite pe scară largă pe rețelele de socializare, Alexei Navalnîi a fost deja victima atacurilor fizice în trecut. În 2017, i s-a pulverizat un produs antiseptic în ochi când a părăsit biroul din Moscova.

În iulie 2019, în timp ce executa o pedeapsă scurtă de închisoare, el a mai afirmat că a fost „otrăvit” cu o „substanță chimică necunoscută”. Autoritățile au menționat o „reacție alergică” și au asigurat că nu au găsit „nicio substanță toxică”.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional

”Ceva pus în ceai"

Anatoly Kalinichenko a lămurit că starea adversarului este „stabilă” și a subliniat că este prea devreme pentru a confirma ipoteza otrăvirii.

Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, Kremlinul a declarat că i-a urat lui Alexei Navalnîi, „ca oricărui cetățean rus”, o „însănătoșire rapidă”.

Poliția și membrii Comitetului de Investigații, responsabili pentru cele mai importante cazuri penale, au ajuns la spitalul din Omsk, a spus Kira Iarmych, adăugând că au cerut să-i vadă bunurile personale.

Vyacheslav Guimadi, directorul juridic al Fondului anticorupție al lui Navalnîi (FBK), a scris pe Twitter că ”nu există niciun dubiu că Navalnîi a fost otrăvit pentru activitățile și pozițiile politice”.

El a solicitat deschiderea unei anchete pentru „tentativa de omor a unei persoane publice”. Alexei Navalnîi a fost la Tomsk pentru munca sa, a adăugat doamna Iarmych la microfonul Echo Moscow.

Numeroși adversari ai Kremlinului au fost victime ale otrăvirii în ultimii ani, în Rusia sau în străinătate. În martie 2018, un fost dublu agent și fiica sa, Serghei și Iulia Skripal, au fost găsiți inconștienți pe o bancă dintr-un oraș mic din sudul Angliei.

Londra a concluzionat că a fost vorba de o intoxicație cu un agent neurotoxic dezvoltat în vremea sovietică, învinovățind Moscova, lucru care a declanșat o criză diplomatică între cele două capitale.

În 2006, un fost agent KGB, Alexandr Litvinienko, a murit din cauza otrăvirii cu poloniu-210, o substanță radioactivă foarte toxică. Londra concluziona, de asemenea, că Moscova era vinovată.

Mai mulți adversari ruși care au fost și spitalizați au denunțat intoxicații în ultimii ani. De fiecare dată, autoritățile ruse au negat orice responsabilitate.

Lunga poveste a otrăvirii

Un martor a postat pe Instagram fotografia lui Alexei Navalnîi care bea dintr-un pahar de carton într-o cafenea din aeroport, iar canalul Ren TV a difuzat un videoclip amator filmat în avion, în care se vede cum opozantul a fost dus cu o targă la o ambulanță.

Alexei Navalnîi călătorește în prezent în Rusia pentru a-și promova strategia electorală pentru alegerile regionale care vor avea loc în aproximativ 30 de regiuni în septembrie. A călătorit în mai multe orașe pentru a promova candidații opoziției.

"Partidul de guvernământ are mulți bani, putem conta doar pe ajutorul unor oameni cinstiți și buni", a scris el pe miercuri pe Instagram, un text însoțit de o fotografie făcută în stradă cu tineri din Tomsk.

El s-a mai pronunțat în favoarea manifestanților din Belarus.

Alexei Navalnîi și organizația sa, Fondul anticorupție, ale cărui active au fost înghețate anul trecut, sunt în mod regulat ținta perchezițiilor și sancțiunilor, în timp ce susținătorii săi sunt arestați în mod regulat.

El însuși a fost condamnat la scurte pedepse cu închisoarea în mai multe rânduri, în special pentru organizarea de manifestații neautorizate.