Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat joi că este „extrem de îngrijorat și întristat” de situația rusului Aleksei Navalnîi, aflat în terapie intensivă într-un spital din Siberia, și a avertizat că „va trebui făcută lumină” cu privire la starea sa, relatează AFP.

MacronFoto: Profimedia Images

„Suntem gata, evident, să acordăm toată asistența necesară lui Aleksei Navalnîi, rudelor sale, din punct de vedere al sănătății, azilului, protecției”, a adăugat el la Fort Brégançon, din sud-estul Franței, în cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel.

„Știrile pe care le avem în acest moment sunt extrem de îngrijorătoare” și „continuăm să urmărim foarte îndeaproape situația”, a adăugat șeful statului, avertizând: „Vom fi extrem de vigilenți cu privire la urmări și cu privire la anchetele care vor fi efectuate".

La rândul ei, Angela Merkel a dat asigurări că Aleksei Navalnîi ar putea primi „orice ajutor medical” în Franța sau Germania, „dar, desigur, cererea trebuie făcută”.

„Și ceea ce este important este și să aflăm urgent cum am ajuns în această situație”, a adăugat cancelarul care a spus că este „bulversată” de soarta adversarului rus și a cerut „transparență”.