Într-un discurs pasionat și pe alocuri furibund, președintele demisionar al Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a proclamat în mod sfidător că armata americană nu depune jurământ în fața unui „dictator aspirant”, potrivit CNN.

Generalul Mark Milley la PentagonFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

A fost o replică ascuțită, care a părut fără echivoc îndreptată împotriva fostului președinte Donald Trump, care în ultimele zile l-a acuzat pe Milley de „trădare” și a sugerat că ar trebui să fie executat pentru comportamentul său în legătură cu încercarea lui Trump din 2021 de a rămâne în funcție, deși a pierdut alegerile prezidențiale.

„Suntem unici în rândul armatelor din lume”, a declarat Milley. „Noi nu depunem un jurământ față de o țară, nu depunem un jurământ față de un trib, nu depunem un jurământ față de o religie. Nu depunem un jurământ față de un rege, o regină, un tiran sau un dictator.”

„Și nu depunem un jurământ în fața unui dictator în devenire”, a vituperat el. „Noi depunem un jurământ față de Constituție și depunem un jurământ față de ideea care este America - și suntem dispuși să murim pentru a o proteja.”

Acesta a afost ultimul său discurs în calitate de consilier militar principal al președintelui și de general de top al națiunii.

Generalul Mark Milley şi-a părăsit vineri postul de şef al Statului Major Interarme al forţelor armate americane după un mandat marcat de numeroase crize atât în străinătate, cât şi pe teritoriul SUA, relatează agenția AFP.

Charles „C.Q.” Brown, aflat în prezent la comanda aviaţiei militare, îi va lua locul. După Colin Powell în anii 1990, acesta va fi al doilea afro-american care ocupă un post atât de înalt în armata SUA.

De la preluarea funcţiei în octombrie 2019, „crizele s-au succedat una după alta”, fără întrerupere, declara recent Mark Milley pentru AFP. Alături de ministrul apărării, Lloyd Austin, Mark Milley a coordonat ajutorul militar al SUA pentru Ucraina în faţa invaziei ruse.

Mandatul său a fost marcat de dezastrul american de la Kabul, când, în august 2021, talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului şi a capitalei sale după un război de 20 de ani, calificat de Mark Milley însuşi drept un „eşec strategic”.

El s-a aflat de asemenea în lumina reflectoarelor la sfârşitul „erei Trump”, când s-a aflat, după apariţia unui volum, că îl contactase în mai multe rânduri pe omologul său chinez pentru a-l reasigura cu privire la poziţia americană. Şi aceasta, fără a-l avertiza pe Donald Trump, preşedintele în exerciţiu, de care era îngrijorat.

Generalul Milley şi-a exprimat regretul de a fi fost prezent alături de Donald Trump, când preşedintele dăduse ordin pentru dispersarea unei manifestaţii a mişcării „Black Livers Matter” în faţa Casei Albe pentru a se duce să fie fotografiat în faţa unei biserici, cu o Biblie în mână.