Apărarea aeriană rusă a doborât în cursul nopții 10 drone ucrainene deasupra regiunii Kursk și una deasupra regiunii Kaluga, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Piloții ucraineni au început cursurile de limbă engleză, în pregătirea antrenamentelor pe avioanele de luptă F-16, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ale SUA. Armele pe care Ucraina le primește pentru a contracara agresiunea rusă sunt folosite corespunzător, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Acesta a subliniat că armamentul nu a ajuns în mâini greșite.

Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea ZaporojieFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO Mii de oameni au umplut Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători anexarea regiunilor ucrainene. Liderul rus va ține sâmbătă un discurs televizat pentru a felicita națiunea pentru această "reunificare".
  • Zelenski: Vedem, în special în ce face Rusia, ce se întâmplă când busola morală e distrusă. Răul prevalează. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată în Ucraina / Mâine, veşti importante pentru ţară
  • O avertizare Ro-Alert despre "căderea unor obiecte din spaţiul aerian" fost primită vineri seara, în jurul orei 23.40, pe toate telefoanele din municipiul Galaţi şi din comunele limitrofe.
  • Cetățenii ucraineni pot intra și ieși din Rusia fără viză folosind documentele lor ucrainene, potrivit unui decret rus care a intrat în vigoare vineri, relatează CNN.
  • Norvegia își închide granița pentru mașinile înmatriculate în Rusia / Reacția Moscovei
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri că miile de condamnaţi recrutaţi în închisori ruseşti care au murit pe front în Ucraina şi-au ”răscumpărat” datoria faţă de societate, relatează AFP.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care stabilește campania de înrolare de toamnă, prin care 130.000 de cetățeni sunt convocați pentru serviciul militar statutar, arată un document postat vineri pe site-ul guvernului, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 583, LIVETEXT:

01:05Am relatat anterior că mii de oameni au mers în Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători "anexarea" pretinsă de Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene.

Liderul rus va ține sâmbătă un discurs televizat pentru a felicita națiunea pentru această "reunificare".

00:26Avertizare Ro-Alert la Galaţi despre "căderea unor obiecte din spaţiul aerian"

O avertizare Ro-Alert despre "căderea unor obiecte din spaţiul aerian" fost primită vineri seara, în jurul orei 23.40, pe toate telefoanele din municipiul Galaţi şi din comunele limitrofe.

Înainte de primirea alarmei, mai mulţi gălăţeni au semnalat faptul că au auzit zgomotului unui avion care a spart bariera sonică, potrivit „Viața Liberă”.

23:53 Specialiști vor sosi în Ucraina în viitorul apropiat pentru a întocmi planuri de producție de echipamente militare, a declarat șeful de cabinet al președintelui.

Vorbind cu reporterii, Andrii Yermak a declarat: "Cred că foarte curând vor sosi aici specialiști care vor face un plan pentru producția proprie a tot ceea ce avem nevoie. "În primul rând, acest lucru se referă la apărarea aeriană".

23:29 Participarea Rusiei la Jocurile Paralimpice "încurajează Rusia" în războiul său din Ucraina (Președinția ucraineană)

Ucraina a declarat vineri că permiterea sportivilor ruși să concureze sub un steag neutru la Jocurile Paralimpice din 2024 de la Paris "încurajează Rusia" să își continue invazia în țară.

"Permițându-le rușilor să participe la Jocurile Paralimpice (...) în primul rând, prelungește războiul și, în al doilea rând, încurajează Rusia să crească nivelul de violență în masă în Ucraina", a scris Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, pe X (fost Twitter).

Mii de oameni au umplut Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători anexarea regiunilor ucrainene

22:55Zelenski: Vedem, în special în ce face Rusia, ce se întâmplă când busola morală e distrusă. Răul prevalează. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată în Ucraina / Mâine, veşti importante pentru ţară

Preşedintele Ucrainei a precizat că această săptămână a întărit în mod semnificativ ţara şi poporul ucrainean. “Mâine vor fi veşti importante pentru Ucraina - pentru războinicii noştri, pentru întregul nostru stat. Lucrăm pentru a ne asigura că săptămânile următoare vor adăuga forţă Ucrainei - forţă internă - şi cooperarea necesară cu lumea. Pentru ca lumea să ne audă, să ne înţeleagă şi să ne sprijine. Le mulţumesc tuturor celor care ne ajută! Glorie tuturor celor care luptă şi muncesc pentru binele Ucrainei şi al poporului său!”, a spus Zelenski în startul diiscursului său zilnic, potrivit News.ro.

22:03 Peisaj "cicatrizat" în sudul Ucrainei

Invazia Rusiei în Ucraina a lăsat cicatrici în peisajul din sudul țării, relatează Brady Africk, analist la American Enterprise Institute.

Analizând cele mai recente imagini din satelit ale regiunii, Africk afirmă că "majoritatea acestor pagube sunt din ultimele patru luni, când Ucraina a împins spre sud în teritoriul ocupat de Rusia".

21:35 Cetățenii ucraineni pot intra și ieși din Rusia fără viză folosind documentele lor ucrainene, potrivit unui decret rus care a intrat în vigoare vineri, relatează CNN.

Potrivit decretului, semnat de președintele Vladimir Putin, cetățenii ucraineni pot trece granița cu Rusia folosindu-și pașaportul ucrainean, un pașaport diplomatic sau de serviciu, o carte de identitate de marinar sau un card de membru al echipajului aeronavei.

Pentru copiii care pot călători, va fi necesar un certificat de naștere sau un pașaport al unui reprezentant legal cu informații despre copil.

De asemenea, decretul permite cetățenilor ucraineni să intre și să iasă din Rusia chiar dacă documentele lor au expirat.

Un alt decret care a fost semnat de președintele rus și a intrat în vigoare vineri facilitează procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru unele persoane, mai ales dacă sunt cetățeni ai fostelor state sovietice.

Norvegia își închide granița pentru mașinile înmatriculate în Rusia

20:12VIDEO Mii de oameni au umplut Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători anexarea regiunilor ucrainene / Putin nu va fi prezent

Mii de oameni s-au înghesuit vineri la intrările în Piața Roșie din Moscova, strângând în brațe bilete roșii pe care scrie „O țară, o familie, o Rusie”, un slogan despre care unele media ruse independente, precum Meduza.io, scriu că aminteşte de sloganul partidului nazist „Un popor, un imperiu, un conducător”, potrivit Sky News.

19:44Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este încrezător că Polonia va găsi modalități de a aborda dezacordurile cu Ucraina fără a afecta sprijinul militar pentru țara sa vecină, care a fost invadată de Rusia, relatează Reuters.

19:17Specialiști vor sosi în Ucraina în viitorul apropiat pentru a elabora planuri de stabilire a producției de echipamente militare, inclusiv de apărare antiaeriană, a declarat șeful biroului președintelui Ucrainei reporterilor, relatează Reuters.

„Cred că foarte curând vor ajunge aici specialiști care vor face un plan pentru propria noastră producție a tot ceea ce avem nevoie. În primul rând, acest lucru se referă la apărarea antiaeriană”, a spus Andrii Yermak.

Yermak a vorbit mai pe larg despre vizita președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite săptămâna trecută, dar nu era clar dacă specialiștii la care se referea vor fi americani.

El a mai spus că Ucraina încearcă să organizeze o întâlnire internațională a consilierilor de securitate națională pentru a discuta formula de pace a Kievului în a doua jumătate a lunii octombrie.

19:02 Norvegia își închide granița pentru mașinile înmatriculate în Rusia / Reacția Moscovei

Norvegia a anunțat vineri că, cu foarte puține excepții, își va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, într-o nouă înăsprire a frontierei din cauza războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Putin stabilește campania de recrutare „de rutină” din toamnă

18:36Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri că miile de condamnaţi recrutaţi în închisori ruseşti care au murit pe front în Ucraina şi-au ”răscumpărat” datoria faţă de societate, relatează AFP.

”Ei au murit. Suntem toţi fiinţe omeneşti. Fiecare poate face greşeli, iar ei au făcut. Şi-au dat viaţa pentru patria lor şi s-au răscumpărat la maximum”, a declarat Vladimir Putin în timp ce primea la Kremlin militari ruşi care s-au distins, potrivit Moscovei, în lupte în Ucraina.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a le ajuta rudele”, a anunţat el.

Înainte de discuţia cu militari, difuzată de telviziunea publică rusă, Vladimir Putin a ţinut ”să onoreze printr-un moment de reculegere memoria” unor foşti deţinuţi care au murit în luptă în apropiere de Urojaine, pe frontul de sud, ale căror funeralii au loc vineri.

17:52 Șapte țări UE au comandat muniție în cadrul unui program de achiziții de referință a Uniunii Europene pentru a aduce în Ucraina obuzele de artilerie necesare urgent și pentru a reumple stocurile epuizate din Vest, relatează Reuters.

Comenzile - plasate în baza unor contracte negociate de Agenția Europeană de Apărare (EDA) - sunt obuze de 155 mm, unul dintre cele mai importante tipuri muniție din războiul de uzură dintre trupele Ucrainei și invadatorii ruși.

Programul a fost înființat ca parte a unui plan în valoare de cel puțin 2 miliarde de euro, lansat în martie, cu scopul de a aduce un milion de obuze și rachete în Ucraina într-un an.

17:15Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care stabilește campania de înrolare de toamnă, prin care 130.000 de cetățeni sunt convocați pentru serviciul militar statutar, arată un document postat vineri pe site-ul guvernului, relatează Reuters.

Toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani din Rusia trebuie să facă un serviciu militar de un an sau o pregătire echivalentă în timpul învățământului superior.

Mișcarea lui Putin vine în timp ce forțele armate ale Rusiei continuă „operațiunea militară specială” în Ucraina, aflată acum la cea de-a 20-a lună.

Președintele, care a semnat un ordin în martie prin care a convocat 147.000 de oameni pentru campania de primăvară, a declarat în această lună că se pregătește pentru un război lung în Ucraina.

În iulie, camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat pentru a crește vârsta maximă la care bărbații pot fi înrolați de la 27 la 30 de ani. Noua legislație intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Rusia îl acuză pe Zelenski pentru războiul în curs

16:55Lavrov răspunde la noile sancțiuni britanice

Sancțiunile anunțate de James Cleverly, ministrul de externe britanic, coincid cu aniversarea unui an de la capturarea de către Rusia a acestor teritorii prin referendumuri fictive, respinse de Occident. "Donețk și Luhansk sunt Ucraina. Herson și Zaporojie sunt Ucraina. Crimeea este Ucraina.”, a declarat el.

În replică, Serghei Lavrov a declarat: „Integritatea teritorială a Ucrainei a fost distrusă de cei care au efectuat și susținut lovitura de stat din 2014, ai căror lideri au declarat război împotriva propriului popor [în Donbass] și au început să îl bombardeze.”

16:11 Rusia îl arată cu degetul pe Zelenski pentru războiul în curs - raport

Rusia a lăudat eforturile depuse de țări precum China, Orientul Mijlociu și Africa pentru a rezolva conflictul ucrainean - dar îl învinovățește pe Volodimir Zelenski pentru războiul în curs, potrivit unui nou raport, potrivit agenției ruse de știri TASS

„Din păcate, totul este împiedicat de poziția Ucrainei și de poziția președintelui său, Volodimir Zelenski, care, după cum știți, a emis un decret care interzice orice negocieri politice cu Rusia privind situația din Ucraina", a declarat Reprezentantul Rusiei la ONU, Gennady Gatilov.

Gatilov a afirmat că acest lucru a fost făcut la instrucțiunile susținătorilor occidentali și a adăugat că Rusia rămâne deschisă la dialog.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Andrei Troşev, un fost locotenent al lui Evgheni Prigojin

15:41 O explozie „puternică" a fost auzită vineri după-amiază la Berdiansk, în regiunea Zaporojie, ocupată de Rusia, a raportat Viktoriia Halitsina, șefa administrației militare a orașului.

Explozia a fost urmată de întreruperi ale alimentării cu energie electrică în oraș, a declarat Halitsina, citând locuitori din Berdiansk, relatează Kyiv Independent. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

14:30 În ultimele săptămâni, sute de mercenari ai grupului Wagner s-ar fi reîntors în Ucraina, potrivit Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Este probabil ca aceștia să fi semnat contracte cu Ministerului rus al Apărării și cu alte companii militare private.

Mai multe rapoarte sugerează o concentrare a mercenarilor Wagner în jurul Bahmut.

13:44Marea Britanie a decis vineri sancţiuni împotriva unor oficiali care au fost implicați în așa-zisele alegeri din regiunile anexate Zaporojie, Herson, Lugansk, Donețk și Crimeea, transmite Reuters.

Guvernul britanic a declarat că oficialii sancționați au fost implicați în recentele „alegeri fictive" din aceste regiuni.

„Marea Britanie nu va recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului ucrainean - Crimeea, Zaporojie, Donețk, Lugansk și Herson sunt Ucraina", a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly.

De asemenea, Marea Britanie i-a adăugat pe lista de sancțiuni pe ministrul rus pentru situații de urgență, Alexander Kurenkov, și pe secretarul Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Natalia Budarina.

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva unor oficiali care au susținut anexarea a 4 regiuni ucrainene

12:30 Atacurile cu arme multiple ale Rusiei împotriva Ucrainei au ucis șase civili și au rănit alți 13 în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale la 29 septembrie.

Șase civili au murit și alți 13 au fost răniți în atacurile rusești asupra Ucrainei din ultimele 24 de ore, potriviti autorităților regionale, citate de The Kyiv Independent.

În total, au fost vizate nouă regiuni ucrainene: Sumî, Lugansk, Nikolaev, Chernihiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov, Donețk și Herson.

11:30Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Andrei Troşev, un fost locotenent al lui Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner, care a murit într-un accident de avion. Liderul rus i-a cerut lui Sedoi să instruiască voluntari pentru a lupta în Ucraina, relatează vineri AFP şi Reuters.

10:37Numărul uriaș de drone folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, precum și supravegherea video a acestuia în timp real, fac ca trupele și tancurile aflate în câmp deschis să aibă la dispoziție doar câteva minute înainte de a fi țintite, afirmă un general ucrainean.

09:39Rusia bruiază „activ și constant” comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Moscova, iar România și Europa trebuie să se pregătească pentru „o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, spune șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu.

09:15O dronă ucraineană a eliberat vineri explozibili deasupra unei staţii electrice dintr-un sat rus situat în apropierea frontierei cu Ucraina, generând întreruperea alimentării cu energie electrică a unui spital, a anunţat guvernatorul regiunii Kursk, informează AFP și Agerpres.

Armata ucraineană atacă depozitele rusești din Herson

08:27De ce Coridorul Suwalki nu mai reprezintă o preocupare pentru NATO / O incursiune a Rusiei în această fâșie de pământ ar închide accesul NATO către Țările Baltice, însă inițiativele luate pentru a răspunde invadării Ucrainei au redus dramatic acest pericol, explică Euronews, citat de Rador Radio România.

08:13Compania ucraineană de petrol şi gaze de stat Naftogaz, care urmăreşte să acopere nevoile ţării cu producţie internă, a pus în funcţiune cinci noi puţuri de gaze, transmit Reuters și News.ro.

Ucraina nu a mai importat gaze naturale direct din Rusia din 2015, cumpărând în schimb gaze din Uniunea Europeană şi intensificând eforturile de creştere a producţiei interne.

Naftogaz a spus joi că cele cinci puţuri vor creşte producţia totală cu aproximativ 500.000 de metri cubi pe zi.

Compania nu a dezvăluit locaţia puţurilor, dar cele mai multe zăcăminte de gaze ale Ucrainei se află în regiunile Harkov şi Poltava, care au fost bombardate frecvent, de la invazia rusă începută în februarie 2022.

07:44Armata ucraineană a anunțat vineri dimineață că a bombardat depozitele de aprovizionare militară ale rușilor din Herson, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele de apărare ucrainene continuă apărarea în estul și sudul Ucrainei, operațiunea ofensivă în direcția Melitopol și acțiunile ofensive în direcția Bahmut, în timp ce „eliberează pas cu pas teritoriile ocupate temporar” și „își consolidează pozițiile”.

În ultimele 24 de ore, rușii au atacat Ucraina cu 39 de drone kamikaze, dintre care 31 au fost distruse.

Trupele ruse au efectuat 83 de lovituri aeriene și 63 de bombardamente cu lansatoare multiple de rachete atât împotriva pozițiilor forțelor ucrainene, cât și a obiectelor civile. Ca urmare a atacurilor teroriste rusești, există morți și răniți în rândul populației civile, a anunțat armata ucraineană.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Vom face totul pentru a implementa primul punct din formula noastră de pace - securitate nucleară şi a radiaţiilor”.

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina va face totul pentru a asigura implementarea punctului din Formula de Pace referitor la securitatea nucleară şi a radiaţiilor. „Şi pentru a asigura eliberarea completă a centralei noastre nuclearelectrice de la Zaporojie de ocupanţii ruşi şi a proteja Ucraina şi toată Europa de şantajul privind radiaţiile al Rusiei”, adaugă el.

00:49 Oficial ucrainean: Bătrânul Orwell ar fi pur și simplu uimit de realitatea din Mariupol.

Aproximativ 40 de stâlpi cu sisteme de supraveghere au fost montați de forțele de ocupație rusești în Mariupol pentru a spiona locuitorii, potrivit unui oficial ucrainean, citat de Sky News.

Convorbirile telefonice ale cetățenilor și traficul pe internet sunt monitorizate de aceste echipamente, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al orașului.

00:04Franța și Ucraina discută despre un ajutor pentru apărarea antiaeriană, pe fondul temerilor legate de loviturile rusești de iarnă.

Ministrul francez al forțelor armate și Volodimir Zelenski au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei înaintea unei potențiale campanii rusești de lovituri de iarnă.

Sebastien Lecornu și președintele ucrainean au analizat, de asemenea, posibilitățile de producție comună de arme. Franța va "continua să ajute Ucraina atât cât este necesar", a declarat Lecornu, dar nu a oferit detalii despre armele care ar putea fi furnizate.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro