Numărul uriaș de drone folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, precum și supravegherea video a acestuia în timp real, fac ca trupele și tancurile aflate în câmp deschis să aibă la dispoziție doar câteva minute înainte de a fi țintite, afirmă un general ucrainean citat de Insider.

Soldati ucraineni cu blindate de fabricatie sovieticaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

„În prezent, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe care avansează poate fi descoperită în decurs de 3 până la 5 minute și lovită în alte 3 minute”, a declarat general-maiorul Vadim Sibițki, șeful-adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Wall Street Journal.

„Rata de supraviețuire [a forțelor aflate] în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, a subliniat el.

Comentariile sale vin în contextul în care anul acesta atât Ucraina, cât și Rusia, au început să folosească pe câmpul de luptă mii de drone ieftine de tip „kamikaze” pentru a ținti atât echipamentul, cât și soldații inamici.

Armata ucraineană a recurs la această tactică încă din luna mai a anului trecut, după ce a primit drone kamikaze „Switchblade” din partea Statelor Unite. Însă Rusia a recuperat și ea decalajul pe care l-a avut la începutul războiului la acest capitol, ajungând acum să producă mii de drone de acest tip, în pofida sancțiunilor occidentale privind exporturile de componente electronice către Moscova.

Insider notează că această nouă evoluție de pe front ridică semne de întrebare privind unele aspecte fundamentale ale doctrinei militare americane.

Dronele ieftine, un substitut în războiul din Ucraina pentru lipsa supremației aeriene

„Zilele asalturilor blindate în masă, cucerirea de kilometri întregi într-o zi, cum am făcut în 2003 în Irak - aceste lucruri au dispărut deoarece dronele au devenit atât de eficace acum”, a declarat pentru WSJ sergentul în retragere Bradley Crawford, un veteran al războiului din Irak.

Despre necesitatea ca statele membre ale NATO să încorporeze mai mult dronele în doctrina lor militară au vorbit de-a lungul lunilor mai mulți analiști militari și oficiali din domeniul apărării, aceștia notând însă și o diferență fundamentală între modul în care este purtat războiul din Ucraina și cum se așteaptă NATO să poarte un război convențional:

În Ucraina niciuna dintre cele două părți nu deține supremația aeriană, în timp ce NATO se bazează pe o putere aeriană covârșitoare pentru a susține acțiunile ofensive ale forțelor de la sol.

Însă un alt aspect important este legat de costuri în condițiile în care cheltuielile cu războiul sunt absolut uriașe atât pentru Ucraina, cât și Rusia.

O dronă kamikaze de tip FPV (care poate filma imagini pe care să le transmită înapoi operatorilor) tinde să coste în jur de 400-500 de dolari, în timp ce un proiectil de artilerie de 155 de milimetri poate costa până la de 10 ori mai mult în statele NATO.

Urmărește ultimele evoluții din a 583-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.