Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a precizat că o zi de război împotriva Rusiei costă Ucraina 100 de milioane de dolari și că fondurile vin în vasta lor majoritate din bugetul de stat, relatează Ukraîinska Pravda.

Antony Blinken la o intalnire cu guvernul ucraineanFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

El a făcut comentariile în cadrul unui amplu interviu acordat agenției Ukrinform, după ce a fost întrebat de ce militarii ucraineni au ajuns să aibă atât de puține drone și de ce acestea sunt cumpărate cu fonduri pe care cetățenii le donează voluntarilor, și nu cu fonduri bugetare.

„Pot să vă spun că proviziile de la voluntari din 24 februarie 2022 până în prezent reprezintă 3% din tot ceea ce a mers la război. O zi de război ne costă 100 de milioane de dolari. Acum, luați bugetele tuturor fondurilor mari respectate de voluntari, vedeți cât colectează”, a îndemnat el.

Reznikov a adăugat că este nedrept să se afirme că voluntarii fac totul pentru dotarea forțelor armate, pentru că lucrurile nu stau deloc așa.

„De fapt, cetăţenii Ucrainei o fac - cei care muncesc, pentru că ei plătesc taxe şi aceste taxe merg la buget, iar din acest buget se duc şi la armată. Armata de astăzi este cel mai mare consumator de fonduri. Dar fonduri sunt necesare și pentru întreținerea țării în ansamblu: pentru infrastructură, pentru reconstrucție, pentru sprijinirea celor ce au nevoie de protecție socială”, a explicat Reznikov.

„De aceea, trebuie să muncim și să plătim impozite. Afacerile trebuie să fie active și noi să sprijinim antreprenorii”, a subliniat el în condițiile în care Ucraina a revenit la ratele de impozitare de dinaintea războiului începând cu luna trecută.

Ucraina va avea un nou ministru al apărării

Oleksii Reznikov a acordat duminică interviul, înainte ca Volodimir Zelenski să anunțe că acesta va fi remaniat din funcție, însă jurnaliștii de la Ukrinform l-au împărțit în două părți, al doilea material fiind publicat luni dimineața.

„Săptămâna aceasta, Parlamentului i se va propune să ia o decizie privind o schimbare. Vreau să o prezint acum: am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi de alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în general”, a declarat Zelenski în timpul discursului său adresat națiunii la sfârșitul zilei.

El a precizat totodată că îl propune pe Rustem Umerov, șeful principalei agenții de privatizare din Ucraina, pentru funcția de ministru al apărării pe timp de război.

În vârstă de 41 de ani, Umerov este un tătar originar din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014.

El s-a născut în Samarkand, în Uzbekistan, într-o familie de tătari din Crimeea care a fost deportată din Crimeea sovietică în anii 1940. Din 2020, Umerov este membru al unui grup de lucru al guvernului ucrainean care lucrează la strategia de alungare a ocupației ruse din Crimeea.

Urmărește ultimele evoluții din a 558-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.