Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că va cere parlamentului săptămâna aceasta să-l demită pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov și să-l înlocuiască cu Rustem Umerov, președintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, relatează Reuters.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărăriiFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

Anunțul, făcut în discursul său video de noapte către națiune, pregătește scena pentru cea mai mare zdruncinare a instituției de apărare a Ucrainei din timpul războiului.

„Cred că ministerul are nevoie de noi abordări”

  • „Săptămâna aceasta, Parlamentului i se va propune să ia o decizie privind o schimbare.
  • Vreau să o prezint acum: am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina.
  • Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război.
  • Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi de alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în general.
  • Acum, Rustem Umerov ar trebui să conducă ministerul.
  • Domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aştept ca Parlamentul să susţină acest candidat”, a spus Zelenski.

Zelenski a mai spus în discursul său că Ucraina trebuie să obţină „câteva rezultate foarte specifice în următoarele luni”, legate în special de lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Declarația președintelui vine să confirme informații apărute pe surse din guvernul ucrainean, la sfârșitul lunii august.

Totodată, anunțul lui Zelenski vine în aceeași zi în care a apărut un interviu al lui Reznikov în Ukrinform, în care spune că Ucraina intenționează să crească producția de drone încă din această toamnă.

Reznikov, înlocuit cu Rustem Umerov

Schimbarea ministrului apărării trebuie să fie aprobată de parlament, dar este posibil să fie susținută de majoritatea parlamentarilor din Rada Supremă. Zelenski a spus că se așteaptă ca parlamentul să aprobe numirea lui Rustem Umerov.

Umerov, un fost deputat în vârstă de 41 de ani, care este tătar din Crimeea, conduce Fondul de proprietate de stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a jucat un rol în negocierile sensibile din timpul războiului privind, de exemplu, acordul cu cereale la Marea Neagră.

Primul adjunct al ministrului apărării, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, ar urma să fie ministru interimar.

Zvonurile privind demiterea lui Oleksii Reznikov au apărut de la începutul anului

Informațiile despre posibila demitere a lui Reznikov vin pe fondul unui scandal privind achizițiile publice în Ministerul Apărării, notează Kyiv Independent.

La începutul lunii august, o investigație realizată de Dzerkalo Tyzhnia a dezvăluit că ministerul a semnat în septembrie 2022 un contract cu o companie turcă privind achiziționarea de haine de „iarnă" pentru armată în valoare de 33 de milioane de dolari, care erau, de fapt, haine de vară.

La începutul acestei luni, un oficial de rang înalt de la Kiev a spus pentru revista The New Voice of Ukraine că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar căuta un înlocuitor pentru ministrul apărării, Reznikov fiind favorit pentru postul de ambasador al Kievului la Londra.

Zelenski l-a demis pe Vadim Prîstaiko, ambasadorul Ucrainei la Londra, după ce acesta a criticat anumite comentarii făcute de președintele ucrainean la adresa guvernului britanic.

Presa ucraineană a scris în luna februarie că Reznikov urmează să fie înlocuit în urma scandalului de corupție în care a fost implicat ministerul apărării în privința achizițiilor de hrană supraevaluate pentru forțele armate.