Rusia a atacat cu drone azi-noapte, timp de mai multe ore, portul Izmail de pe Dunăre, au spus autoritățile ucrainene. Atacul asupra acestui important port pentru exportul de cereale a avut loc cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan în stațiunea rusă Soci de la Marea Neagră. Potrivit Turciei, discuțiile de la Soci sunt esențiale pentru revenirea la acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:38Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

 • Putin susţine că Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina. „Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile şi nici acum nu refuzăm”, a declarat Putin la conferinţa de presă comună cu Erdogan.
 • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seara, în mesajul său zilnic de pe Telegram, o vizită pe linia frontului estic din regiunea Donețk.
 • "Regiunea Donețk. Vizităm brigăzile de luptă care apără Ucraina, care fac parte din grupul operațional tactic din Donețk", a declarat Zelenski, în timp ce o înregistrare video îl arată întâlnindu-se cu soldații.
 • Erdogan, despre „dreptatea lui Putin”: Ucraina trebuie să își „îndulcească abordarea” pentru a revigora acordul cu Rusia privind cerealele
 • Generalul rus Serghei Surovikin, care și-a atras porecla „Generalul Armaghedon” din cauza tacticilor sale nemiloase și care nu a mai avut nicio apariție publică din iunie, de la revolta eșuată a grupului Wagner, a reapărut, scrie The Guardian.
 • Guvernatorul regiunii Briansk, în vestul Rusiei, a declarat luni seară că polițiștii de frontieră și forțele de securitate au „respins” un grup de sabotori ucraineni care încercau să treacă frontiera
 • Nou ajutor militar din partea Belgiei: Va trimite 320 de camioane Volvo, precum și 80 de blindate Iveco Lynx.
 • Rusia și-a anulat amplele exerciții militare Zapad pentru acest an, potrivit ministrului apărării. Serghei Șoigu a fost citat de agenția de știri de stat RIA, care a declarat: „În acest an desfășurăm exerciții în Ucraina”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 558, LIVETEXT:

01:20Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seara, în mesajul său zilnic de pe Telegram, o vizită pe linia frontului estic din regiunea Donețk.

"Regiunea Donețk. Vizităm brigăzile de luptă care apără Ucraina, care fac parte din grupul operațional tactic din Donețk", a declarat Zelenski, în timp ce o înregistrare video îl arată întâlnindu-se cu soldații.

00:51 Rusia susține că a „respins” o tentativă de trecere a frontierei de către „sabotori” ucraineni

Guvernatorul regiunii Briansk, în vestul Rusiei, a declarat luni seară că polițiștii de frontieră și forțele de securitate au „respins” un grup de sabotori ucraineni care încercau să treacă frontiera, potrivit AFP.

00:17Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va renunța temporar la funcția de redactor-șef al Novaya Gazeta pentru a contesta în instanță recenta sa desemnare ca „agent străin”, a anunțat luni publicația de știri independentă rusă

00:04Poliția din Kiev a avertizat cetățenii că a primit amenințări cu bombă pentru toate centrele comerciale și mall-urile.

Vestea a fost transmisă pe canalul Telegram al administrației militare din capitală.

"Poliția din capitală a primit informații despre o amenințare cu bombă în toate centrele comerciale din Kiev", se arată într-o declarație.

Kim Jong-un se va întâlni cu Putin în Rusia luna aceasta

23:41 Înotătorii ruși și bieloruși au primit permisiunea de a concura ca neutri

Înotătorii ruși și belaruși au primit permisiunea de a concura ca sportivi neutri în cadrul competițiilor mondiale, a confirmat organismul de conducere al acestui sport.

Sportivilor din cele două țări le-a fost interzis să concureze în mai multe sporturi, inclusiv în înot, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

22:48Trupele rusești au lovit clădiri rezidențiale în timp ce contraofensiva ucraineană continuă

Clădiri rezidențiale și alte infrastructuri civile au fost bombardate luni de trupele rusești, potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, citat de CNN.

Rusia a lovit de 68 de ori folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram.

22:05Liderul nord-coreean Kim Jong-un se va întâlni cu Putin în Rusia luna aceasta - raport

Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar plănui o călătorie în Rusia în luna septembrie, a relatat astăzi New York Times, citând surse americane și aliate.

Scopul acestei vizite este de a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la potențiala furnizare de armament pentru conflictul din Ucraina.

21:12Putin susţine că Rusia nu refuză negocierile privind conflictul din Ucraina

În scurte remarci despre conflictul din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a declarat luni, după întâlnirea de la Soci cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, că Rusia nu refuză să negocieze modul în care se poate pune capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.

„Vreau să spun că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile şi nici acum nu refuzăm”, a declarat Putin la conferinţa de presă comună cu liderul turc.

Erdogan spune că Ucraina trebuie să își „îndulcească abordarea”

20:44Luminiţa Odobescu - vizită oficială la Berlin; a condamnat atacurile Federaţiei Ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat luni o vizită oficială la Berlin, unde a avut întrevederi cu omologul german, Annalena Baerbock, şi consilierul pentru afaceri europene al cancelarului federal german, Undine Ruge, şefa diplomaţiei române condamnând din nou atacurile Federaţiei Ruse împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu ţara noastră, potrivit Agerpres.

20:24Nou ajutor militar din partea Belgiei: Va trimite 320 de camioane Volvo, precum și 80 de blindate Iveco Lynx.

20:16Erdogan, despre „dreptatea lui Putin”: Ucraina trebuie să își „îndulcească abordarea” pentru a revigora acordul cu Rusia privind cerealele

„Pentru a putea face pași comuni cu Rusia, Ucraina trebuie să își înmoaie abordarea. Mai ales acum, cerealele care vor fi trimise către țările africane cele mai puțin dezvoltate și afectate de sărăcie sunt importante”, a declarat Erdogan la o conferință de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Soci, potrivit CNN.

„Pe bună dreptate, Putin nu este de acord dacă 44% din cereale merg către țările europene”, a adăugat liderul turc.

Rusia renunță la uriașele exerciții militare „Zapad”

19:45Rusia renunță la marile exerciții militare: „Anul acesta vom efectua exerciții în Ucraina”

Rusia și-a anulat amplele exerciții militare Zapad pentru acest an, potrivit ministrului apărării. Serghei Șoigu a fost citat de agenția de știri de stat RIA, care a declarat: „În acest an desfășurăm exerciții în Ucraina”.

Ultimele exerciții Zapad (Vest), la care au participat 200.000 de soldați și care s-au desfășurat împreună cu Belarus, au avut loc în septembrie, în urmă cu doi ani, cu cinci luni înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

19:15Ministerul Afacerilor Externe de la București spune, într-un comunicat de presă transmis luni seară privind vizita oficială pe care Luminița Odobescu a făcut-o luni la Berlin, că în discuțiile cu omologul german Annalena Baerbock oficialul român „a reiterat condamnarea fermă a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu România”.

„Cu referire la atacurile din cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, a arătat că mijloacele utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. A informat că Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, conform planurilor naționale și aliate”, arată Ministerul român de Externe.

19:05Generalul rus Serghei Surovikin, care și-a atras porecla „Generalul Armaghedon” din cauza tacticilor sale nemiloase și care nu a mai avut nicio apariție publică din iunie, de la revolta eșuată a grupului Wagner, a reapărut, scrie The Guardian.

18:50 Papa Francisc a admis luni că afirmațiile pe care le-a făcut recent despre Rusia, văzute de mulți drept o susținere a imperialismului rusesc, au fost neinspirate, suveranul pontif afirmând că a vrut să le amintească tinerilor catolici din Rusia despre moștenirea lor culturală, nu politică. „Cultura rusă nu trebuie anulată”, a insistat el luni, la întoarcerea în Italia.

VIDEO Niciun acord la Soci între Putin și Erdogan privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene

18:39Rusia a adus și pus în funcțiune sisteme antiaeriene Panțir din regiunile arctice ale Rusiei:

18:00 VIDEO Serviciul de informații al armatei ucrainene a publicat un interviu cu bărbatul despre care spune că este un pilot rus ce a dezertat împreună cu elicopterul său Mi-8 luna trecută.

17:55 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că se așteaptă ca Volodimir Zelenski să discute cu Recep Tayyip Erdogan după întâlnirea președintelui turc cu Vladimir Putin, la Soci, scrie Reuters.

„Sunt convins că, pe baza rezultatelor discuțiilor lui Erdogan cu Putin, va exista un contact între președintele Erdogan și președintele Zelenski. Avem încredere în relațiile dintre președintele Zelenski și președintele Erdogan”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

Turcia a încercat să mențină legături strânse atât cu Kievul, cât și cu Moscova, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

16:57Discuțiile de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au condus la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

16:42 Imagini video cu momentul în care o dronă ucraineană UJ-22 este doborâtă în timpul zborului cu focuri trase de un elicopter rusesc de atac Mi-28:

Bucureștiul neagă că drone rusești au lovit România, Kievul insistă: Avem dovezi

16:40Ucraina are dovezi că drone rusești au „lovit” România, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

Kuleba a spus că Kievul are „dovezi fotografice” care arată că drone rusești au lovit teritoriul României în timpul atacului aerian lansat de ruși peste noapte asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

Ministrul ucrainean de Externe a făcut aceste declarații după o conferință de presă la Kiev, scrie Reuters, notând că autoritățile de la București au negat.

16:35Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a negat, la fel ca Ministerul Apărării din România, că drone rusești ar fi lovit teritoriul României, conform The Guardian.

„Teritoriul României nu a fost lovit de drone sau de resturi de drone în urma atacului de peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre.

Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Luminița Odobescu, aflată într-o vizită la Berlin, scrie The Guardian.

„Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat oficialul român.

16:23Discuțiile de la Soci între președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan s-au încheiat după trei ore, a transmis agenția rusă de stat TASS, conform Reuters.

15:52 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, într-o înregistrare video postată pe Telegram de un jurnalist din presa de stat rusă, că prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost foarte constructivă.

Separat, agenția de știri de stat rusă RIA a relatat că Peskov a afirmat că nu se așteaptă semnarea niciunui document la încheierea discuțiilor. (Reuters)

15:40 Oficiali americani, britanici și ai Uniunii Europene intenționează să facă împreună presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite în această săptămână pentru a opri livrările către Rusia de bunuri care ar putea ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a relatat luni Wall Street Journal, citând surse americane și europene.

Oficiali de la Washington și din capitalele europene vor vizita Emiratele Arabe Unite începând de luni, ca parte a unei presiuni colective la nivel mondial pentru a ține departe de Rusia produse precum cipuri de calculator, componente electronice și alte așa-numite produse cu dublă utilizare, care au atât aplicații civile, cât și militare, scrie WSJ.

15:34 Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a precizat luni la cât se ridică costurile unei zi de război împotriva Rusiei și că fondurile vin în vasta lor majoritate din bugetul de stat.

În România s-au angajat 7.000 de ucraineni

15:28 Ministerul Muncii anunţă că aproximativ 7.000 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, arătând că îşi menţine dezideratul de a integra refugiaţii ucraineni în România, atât prin sprijinirea angajatorilor români care au un deficit de lucrători calificaţi, cât şi prin susţinerea cetăţenilor plecaţi din zona de conflict pentru incluziunea pe piaţa muncii.

„De la începutul conflictului armat, respectiv de la data de 24 februarie 2022, 6.594 de cetăţeni ucraineni au fost încadraţi pe piaţa muncii din România, iar 500 de angajatori români şi-au arătat disponibilitatea”, arată reprezentanţii Ministerului Muncii, luni, într-un comunicat de presă. (News.ro)

15:06 Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că o anchetă independentă nu a găsit nicio dovadă că o navă rusă ar fi încărcat arme din țară la sfârșitul anului trecut pentru a le duce în Rusia.

Amintim că ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat în luna mai că nava cargo rusă Lady R a încărcat arme la o bază navală din apropierea Cape Town în decembrie.

Într-un discurs adresat națiunii, Ramaphosa a declarat că acuzațiile au avut un efect dăunător asupra economiei Africii de Sud și asupra poziției sale în lume și a afirmat că „grupul de experți a constatat că nu există dovezi care să susțină afirmația că nava a transportat arme din Africa de Sud către Rusia".

14:57 Căile ferate ucrainene au restricționat parțial transporturile de marfă către principalul port ucrainean de pe Dunăre, Izmail, care a fost ținta atacurilor cu drone rusești în ultimele săptămâni, au anunțat luni căile ferate. Restricțiile au început duminică, au precizat căile ferate într-un comunicat. (Reuters)

14:22 În toate regiunile Ucrainei au fost declarate alarme de atac aerian, transmite Kyiv Independent.

Forțele aeriene au avertizat în legătură cu amenințarea unor atacuri cu rachete în toată Ucraina, după ce avioane rusești MiG-31K au decolat de la baza aeriană Savasleyka din regiunea Nijni Novgorod.

Putin l-a primit pe Erdogan la Soci

13:27 Întâlnirea Putin - Erdogan a început la Soci. Liderul de la Kremlin a spus că vor vorbi despre situația din Ucraina și că Rusia este deschisă la discuții privind acordul privind cerealele din Marea Neagră. Relațiile dintre Rusia și Turcia sunt la un nivel excelent, a adăugat Putin.

Erdogan este însoțit de o delegație numeroasă care include miniștrii apărării, afacerilor externe, energiei și finanțelor, plus guvernatorul băncii naționale din Turcia.

13:00VIDEO O glumă făcută de premierul albanez Edi Rama la adresa lui Vladimir Putin în legătură cu moartea lui Evgheni Prigojin s-a viralizat pe rețelele de socializare.

12:39 Ministrul rus al apărării i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca țările lor să organizeze un exercițiu naval, alături de China, a relatat luni agenția de știri sud-coreeană Yonhap, citând serviciul secret al Coreei de Sud.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord în iulie, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, sărbătorită în Coreea de Nord drept „Ziua Victoriei",când s-a întâlnit cu Kim.

Yonhap a relatat că Shoigu i-a făcut propunerea unui exercițiu naval tripartit lui Kim în timpul vizitei sale, dar nu a oferit detalii.

Băncile care vor să iasă din Rusia, puse într-o situație imposibilă

12:14 Remarcă interesantă a lui Yaroslav Trofimov, corespondent senior pentru afaceri internaționale a publicației The Wall Street Journal:

„Se pare că Ucraina va fi prima țară din lume cu un președinte evreu și un ministru al apărării musulman”.

11:55Rusia a impus costuri tot mai mari pentru companiile străine care au decis să părăsească țara însă acum le cere băncilor străine ce se pregătesc să plece o condiție pe care ele nu o pot îndeplini, nici dacă ar dori acest lucru.

11:34 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 460 de soldați, 37 de tancuri, 14 alte blindate de luptă, 29 de piese de artilerie, 47 de diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de racjte, 1 sistem antiaerian, 1 barcă și 6 echipamente speciale.

Ucrainenii susțin că două drone au căzut pe teritoriul României, MApN infirmă

11:05FOTO VIDEO Ucraina spune că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României azi-noapte / MApN neagă informația

10:53FOTO Papa Francisc a fost ținta unei ironii acide în presa poloneză, revista conservatoare Wprost luându-l la țintă după ultimele sale comentarii controversate cu privire la Rusia.

10:38 Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat luni „succese" în ultima săptămână în dificila sa contraofensivă de pe frontul de sud și a afirmat că a recucerit trei kilometri pătrați de la forțele rusești în apropiere de Bahmut, transmite AFP.

Forțele ucrainene „își continuă operațiunile ofensive în sectorul Melitopol" și „au obținut succese în apropiere de Novodanylivka și Novoprokopivka", în sud, a declarat ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, la televiziunea de stat.

10:30 Cine este Rustem Umerov, cel propus de Zelenski să fie noul ministru al apărării din Ucraina.

Oleksii Reznikov și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării

10:12 Forțele rusești au lansat 32 de drone kamikaze în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk azi-noapte, avariind instalații industriale și infrastructură. Armata ucraineană a raportat că a doborât 23 de drone, notează Kyiv Independent.

09:55 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că a trimis Parlamentului scrisoarea de demisie din funcție. „A fost o onoare să servesc poporul ucrainean și să lucrez pentru armata ucraineană în ultimele 22 de luni, cea mai grea perioadă din istoria modernă a Ucrainei”, a spus Reznikov.

09:34Tayyip Erdogan va încerca să îl convingă luni pe Vladimir Putin să revină la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, care a contribuit la atenuarea crizei alimentare mondiale, notează Reuters.

Rusia a renunțat la acest acord în iulie - la un an după ce a fost negociat de Națiunile Unite și Turcia - plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că discuțiile cu Erdogan, care anterior a jucat un rol semnificativ în convingerea lui Putin de a menține acordul, vor avea loc în stațiunea Soci la mijlocul zilei, ora Moscovei.

„Noi jucăm un rol principal aici. Stadiul actual (al acordului privind cerealele) va fi discutat la summitul de luni. Suntem precauți, dar sperăm să obținem un succes", a declarat Akif Cagatay Kilic, principalul consilier de politică externă și de securitate al lui Erdogan, într-un interviu acordat postului de televiziune A Haber.

Dronele Bayraktar par să fi revenit în luptă

09:16 Evaluarea britanică de luni dimineață:

 • „Centrul Național de Securitate Cibernetică (National Cyber Security Centre - NCSC), alături de parteneri internaționali, a publicat joi un raport privind o campanie malware care viza dispozitivele mobile Android utilizate de armata ucraineană.
 • Programul malware, denumit „Infamous Chisel", a fost utilizat de grupul rusesc de atacuri cibernetice cunoscut sub numele de Sandworm. NCSC a atribuit anterior Sandworm Centrului principal pentru tehnologii speciale (GTsST) al Direcției principale de informații a Statului Major General rus (GRU).
 • „Infamous Chisel” permite accesul constant la dispozitive Android compromise, precum și compilarea și extragerea de date de pe acestea. Sunt vizate astfel și aplicațiile utilizate de armata ucraineană.
 • Este foarte probabil ca „Infamous Chisel” să fi fost utilizat cu scopul de a fura informații militare secrete. Această activitate demonstrează utilizarea continuă de către Rusia a capacităților cibernetice pentru a sprijini invazia din Ucraina.”

08:56 Dronele Bayraktar par să fi revenit în luptă. După imagini cu o lovitură asupra unei bărci rusești, pe rețelele de socializare a apărut și un clip cu distrugerea unui camion Ural rusesc:

08:14UE se luptă cu o dublă criză, dar poate evita recesiunea - comisar european

Nou atac rusesc asupra portului Izmail de pe Dunăre

07:56 Un nou atac rusesc cu drone, desfășurat luni dimineață, timp de 3 ore și jumătate, asupra portului Izmail de pe Dunăre din regiunea ucraineană Odesa, a provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii.

Aproximativ 17 drone au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele, a spus guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram. El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau răniți.

În mai multe așezări din zona mai largă a portului Izmail, au fost avariate depozite și unități de producție, precum și mașini și echipamente agricole, a precizat Kiper. (Reuters)

07:40 Aviația navală rusă a distrus în primele ore ale zilei de luni patru bărci gonflabile de fabricație americană cu forțe de debarcare ucrainene în partea de nord-vest a Mării Negre, a afirmat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Ministerul a susținut că bărcile gonflabile Willard Marine Sea Force de fabricație americană se îndreptau în direcția Capului Tarkhankut, în Peninsula Crimeea.

07:16 ​Rusia a anunţat că a doborât luni o dronă ucraineană în largul Peninsulei Crimeea, precum şi o a doua în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------