O glumă făcută de premierul albanez Edi Rama la adresa lui Vladimir Putin în legătură cu moartea lui Evgheni Prigojin s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Premierul albanez Edi RamaFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Nu știu dacă ați auzit că Rusia are această negociere de a unifica fusurile orare fiindcă ei au o diferență de nouă ore între o parte a țării și cealaltă”, și-a început gluma premierul albanez la Forumul Strategic Bled din Slovenia, la care au asistat sute de persoane, inclusiv premierii din Croația, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Bosnia și Kosovo.

„Iar prim-ministrul [rus Mihail Mișustin] a mers la Putin și i-a spus: 'Domnule președinte, avem o problemă. Mi-am trimis familia în vacanță și i-am sunat să le spun noapte bună. Iar acolo e deja dimineață, ei sunt pe plajă. L-am sunat pe Olaf Scholz pentru a-l felicita de ziua de naștere iar el mi-a spus că a fost ieri. L-am sunat pe Xi Jinping de Anul Nou și el mi-a zis că încă e anul vechi'. Iar Putin a răspuns: 'Da, mi s-a întâmplat și mie. Am sunat familia lui Prigojin să le spun că îmi pare rău pentru pierderea lor, dar avionul nu decolase încă'”, a glumit Edi Rama.

Albania a condamnat invazia rusească în Ucraina imediat după declanșarea sa anul trecut și este în general considerată cea mai pro-UE și pro-NATO țară din zona Balcanilor. În 2009 Albania a fost acceptată oficial în Alianța Nord-Atlantică și a depus cererea oficială de a adera și la Uniunea Europeană.

Ea a primit statutul de țară candidată la aderare în 2014, la un an după ce Edi Rama a devenit prim-ministru al țării.

Ambasada Rusiei din Albania lucrează de pe strada „Free Ukraine”

Erion Veliaj, primarul capitalei albaneze Tirana, a anunțat în data de 6 martie a anului trecut că strada pe care se află ambasada Rusiei şi cea a Ucrainei va fi redenumită în „Free Ukraine”, în onoarea rezistenţei ucrainenilor împotriva ruşilor.

„Generaţia noastră va fi marcată de această agresiune sângeroasă a Rusiei şi rezistenţa eroică a Ucrainei ar trebui să fie amintită în locurile noastre publice”, a afirmat el la momentul respectiv.

„Ruşii vor fi nevoiţi să muncească, să trăiască şi să îşi primească scrisorile la adresa de pe strada Free Ukraine”, a subliniat oficialul albanez.

Moartea lui Evgheni Prigojin într-un accident aviatic ce a avut loc pe 23 august a stârnit numeroase speculații potrivit cărora aceasta ar fi fost orchestrată de liderul de la Kremlin. Inclusiv președintele american Joe Biden a făcut insinuări în acest sens.

Kremlinul a respins drept „minciuni absolute” orice afirmații conform cărora președintele Rusiei ar fi avut un rol în moartea șefului mercenarilor Wagner. Cu toate acestea, Kremlinul a precizat că nu va accepta o anchetă aviatică internațională privind cauzele accidentului.

Avionul în care se afla Prigojin și comandanți de top ai grupului Wagner s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei la exact două luni după ce acesta a declanșat rebeliunea „wagneriților” împotriva comandamentului militar de la Moscova.