Cea mai importantă criză pentru Rusia de la începutul invaziei în Ucraina. 24 de ore în care Evgheni Prigojin a preluat controlul asupra Rostov, punct strategic pentru ruși pentru războiul din Ucraina, a trimis trupele Wagner în marș spre Moscova, pentru ca apoi să le ordone să se întoarcă.

Luptători Wagner în RostovFoto: Arkady Budnitsky / AFP / Profimedia

Într-un discurs televizat de cinci minute, Vladimir Putin a promis „acțiuni decisive” și a calificat drept „trădare” acțiunile lui Prigojin, capul „rebeliunii armate”. În Moscova este stare de alertă antiteroristă. Oamenii au fost sfătuiți să stea în casă, iar blindatele au fost scoase pe străzi.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar. Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

Desfășurarea evenimentelor:

23:40Imagini video de pe rețelele de socializare îl arată peful Wagner, Evgheni Prigojin, plecând cu mașina de la cartierul general al armatei ruse din Rostov

23:00Șeful forței mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus în baza unui acord negociat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko pentru a pune capăt unei revolte armate pe care Prigojin a condus-o împotriva conducerii militare a Rusiei, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

21:51Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avut o a doua conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin sâmbătă seara pentru a-l informa despre rezultatele discuțiilor sale cu șeful mercenarului Wagner Evgheni Prigojin, a informat agenția de presă Belta, relatează Reuters

21:19Postul de televiziune rus RT, controlat de stat, raportează că trupele Wagner își strâng echipamentele din Rostov, și prezintă imagini video cu soldații Wagner care păreau să se pregătească să plece, relatează The Guardian.

20:39Evgheni Prigojin a declarat sâmbătă că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.

20:29Biroul președinției din Belarus a spus că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia. Acesta a mai spus că ar fi pe masă un acord care ar garanta siguranța mercenarilor, relatează Reuters.

20:04Convoiul Wagner care se îndreaptă către Moscova numără aproximativ 5.000 de luptători conduși de comandantul Dmitri Utkin, a declarat sâmbătă o sursă apropiată de conducerea pro-rusă a provinciei Donețk din Ucraina, relatează Reuters.

19:34Ministerul Apărării al Ucrainei i-a ridiculizat sâmbătă pe soldații ruși, spunând să nu mai lupte cu Ucraina, ci să aleagă o parte în conflictul dintre Wagner și armata rusă, relatează AFP.

„Ministerul Apărării al Ucrainei se întreabă de ce soldații ruși sunt încă în tranșeele lor noroioase, mai degrabă decât să vină în ajutorul camarazilor lor, fie de o parte a conflictului, fie de cealaltă parte. Este mai sigur pentru ei decât să se confrunte cu armata ucraineană”, a spus ministerul pe Twitter.

19:32Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu mai mulți lideri occidentali despre situația din Rusia, informează Casa Albă.

Președintele Biden a vorbit astăzi cu președintele Emmanuel Macron al Franței, cancelarul Olaf Scholz al Germaniei și prim-ministrul Rishi Sunak despre situația din Rusia, a anunțat Casa Albă. Ei și-au afirmat, de asemenea, sprijinul neclintit pentru Ucraina.

19:08 Bannerele cu grupul Wagner au început să fie date jos în regiunea Moscovei.

Locuitorii Moscovei, sfătuiți să stea în casă. Luni, zi liberă

18:58Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că „pentru a minimiza riscurile” în cadrul operațiunii antiteroriste luni va fi zi nelucrătoare. El le-a cerut locuitorilor din Moscova „să se abțină de la deplasare”.

În regiunea Moscovei, până la 1 iulie, au fost suspendate evenimentele publice, solemne și alte evenimente.

18:44Rusia a avertizat sâmbătă ţările occidentale împotriva oricărei încercări de a „profita” de rebeliunea grupului paramilitar Wagner pentru a-şi promova scopurile „rusofobe”, asigurându-le că revolta nu va împiedica Moscova să îşi „atingă obiectivele” în Ucraina.

.

17:55Măsuri antiteroriste au fost instituite în regiunile care se află între Moscova și rebelii Wagner care avansează. În Moscova, ofițeri de poliție cu veste antiglonț și cu mitraliere au fost văzuți la intrarea pe autostrada principală care leagă Moscova de Voronej și Rostov pe Don. BBC a raportat că au apărut puncte de control improvizate la intrările în Moscova dinspre sud.

De asemenea, potrivit Meduza.ro, blindatele au fost scoase pe străzile Moscovei.

17:37Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea pentru Libertatea Rusiei, care au susținut până acum că luptă de partea Ucrainei, au declarat sâmbătă că sprijiină rebeliunea mercenarilor Wagner împotriva autorităților ruse și au cerut susținătorilor acestora să își „îndrepte armele spre turnul Kremlinului”, relatează Ukrainska Pravda.

17:28 Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk, la aproximativ 400 kilometri sud de Moscova, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, confirmând avansarea lor spre capitala rusă - transmite France Presse. Elemente ale Wagner „se deplasează pe teritoriul regiunii Lipeţk'', a declarat guvernatorul regional, Igor Artamonov, pe Telegram.

16:55 Potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare, oamenii din Rostov par să se apropie de mercenarii Wagner, care patrulează prin oraș, pentru a le mulțumi și dau mâna cu ei.

16:41Sume mari de bani în numerar au fost găsite în timpul percheziției în biroul lui Evgeni Prigojin. Presa rusă a anunțat că banii au fost găsiți la adresa din Sankt Petersburg, lucru pe care Prigojin l-a confirmat, potrivit Reuters. El a spus că banii erau pentru salariile și alte cheltuieli ale luptătorilor Wagner.

Potrivit presei ruse, în jur de 4 miliarde de ruble, echivalentul a 47 de milioane de dolari, au fost găsiți în cutii de carton.

16:32Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că a vorbit cu miniștrii de externe ai G7 și cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, după ce luptătorii Wagner au preluat controlul unor instalații militare din sudul Rusiei.

„Statele Unite vor rămâne în strânsă coordonare cu Aliații și partenerii, pe măsură ce situația continuă să se dezvolte”, a scris Blinken pe Twitter.

Peskov neagă că Putin ar fi fugit de la Moscova

16:28Locuitorii Kievului spun că sunt „foarte fericiți” de rebeliunea condusă de grupul Wagner în Rusia, sperând că aceasta va slăbi trupele ruse din Ucraina și va duce la consolidarea contraofensivei Kievului și în cele din urmă chiar la câștigarea războiului, relatează AFP.

16:18 Evgheni Prigojin a afirmat sâmbătă că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov fără să tragă niciun foc de armă şi că are sprijinul populaţiei, relatează AFP şi Reuters.

„De ce ne susţine ţara? Pentru că mărşăluim pentru dreptate'', a declarat liderul Wagner, acuzat de „trădare'' de Vladimir Putin.

„Am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc de armă, am luat clădirea sediului central'', a adăugat el, într-un mesaj audio pe Telegram. Prigojin a spus că oamenii săi au fost însă atacaţi de artilerie şi elicoptere în drum spre Rostov

16:10 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat sâmbătă că își trimite oamenii în „zonele de tensiune”, în timp ce Rusia se confruntă cu o rebeliune armată din partea grupării paramilitare Wagner, în special la Rostov, în sudul țării, relatează AFP.

15:41Putin lucrează normal la Kremlin, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă de stat RIA Novosti, după ce forțele Wagner au afirmat că au capturat instalații militare în sudul Rusiei, transmit AFP și Al Jazeera.

15:31Serghei Narîșkin, Director al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, a declarat sâmbătă că este clar că ceea ce el a numit o încercare de a destabiliza societatea și de a declanșa un război civil fratricid a eșuat, a informat agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

Puterea lui Putin scârțâie

15:20Imaginile tancurilor de pe străzile Moscovei amintesc de ultimele luni ale Uniunii Sovietice din 1991, scrie The Guardian într-o analiză care subliniază că Vladimir Putin pare mai slab ca oricând de când a devenit președinte în 2000.

15:03Evgheni Prigojin a declarat sâmbătă că trupele sale nu au avut nevoie să tragă niciun foc de armă atunci când au preluat controlul asupra sediului central al Districtului militar de sud al Rusiei din Rostov, transmite Reuters.

Într-un nou mesaj audio difuzat de serviciul său de presă, el a spus că oamenii săi au fost însă atacați de artilerie și elicoptere în drum spre Rostov.

El a spus că a crezut că are sprijinul poporului rus pentru ceea ce el numește „marș al dreptății".

15:05Administrația prezidențială a Rusiei a încercat să negocieze cu liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după ce a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, potrivit unei surse de la Kremlin, citată Important Stories și The Moscow Times.

14:39Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

14:30Autoritățile din regiunea rusă Lipețk, la 420 km sud de Moscova, au cerut sâmbătă oamenilor să rămână acasă în contextul unei rebeliuni armate declanșate de grupul paramilitar Wagner, relatează AFP.

„Pentru a asigura ordinea și siguranța cetățenilor din regiunea Lipețk, sediul operațional (regional) face apel la rezidenți să nu părăsească locuințele decât dacă este necesar și să se abțină de la a călători cu un vehicul privat”, potrivit contului Telegram al autoritătilor din regiune.

Armata rusă a tras în forțele Wagner în apropiere de Voronej

14:22Elicopterele armatei ruse au deschis focul sâmbătă asupra unui convoi militar de mercenari Wagner, pe autostrada M4, lângă orașul Voronej, a declarat un martor Reuters.

13:51 Navigația pe râul Moscva, care traversează capitala Federației Ruse, a fost suspendată temporar sâmbătă pe fondul unei revolte grupului de mercenari Wagner, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citând autoritățile, potrivit Reuters.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că nu au fost impuse restricții pentru mașinile și camioanele care intră și ies din oraș, dar a precizat că au fost intensificate controalele de securitate.

13:42 O coloană de vehicule militare ale grupului Wagner a trecut sâmbătă după-amiază pe lângă orașul rus Voronej, a declarat un martor pentru Reuters.

Unul dintre vehicule era un camion cu platformă care transporta un tanc.

13:41 Patriarhul Kirill al Rusiei și-a declarat, sâmbătă, susținerea față de Vladimir Puțin și le-a cerut oamenilor lui Prigojin să renunțe la rebeliune, susținând că incercarea de a semăna discordie în țară „este cea mai mare crimă”.

Prigojin îl sfidează pe Putin și spune că nu se predă

13:39Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că „slăbiciunea Rusiei este evidentă" și că, cu cât Moscova își menține mai mult timp trupele și mercenarii în Ucraina, cu atât mai mult haos va invita la el acasă, transmite Reuters.

12:41Șeful mercenarilor Evgheni Prigojin îl sfidează pe Vladimir Putin și a declarat sâmbătă că el și oamenii săi nu se vor preda, transmite Reuters.

El spune că Putin s-a înșelat când l-a numit trădător.

„Nimeni nu se va preda la cererea președintelui... Nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție și minciuni. Suntem patrioți, iar cei care sunt împotriva noastră sunt cei care s-au adunat în jurul nenorociților”, a conchis Prigojin.

12:37Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat sâmbătă că armata ia „măsurile militare necesare" în zonă în cadrul unei operațiuni antiteroriste declanșate după revolta armată a grupului de mercenari Wagner.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un presupus atac al Wagner asupra armatei ruse în Voronej. Mercenarii ar fi doborât un avion militar de transport Antonov An-26.

12:13Rebeliunea lui Prigojin trebuie să fie „foarte enervantă" pentru președintele Vladimir Putin și deschide noi oportunități pentru contraofensivă ucraineană, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, pentru CNN, citat de The Moscow Times.

FSB: Revolta lui Prigoin este un apel la declanșarea unui război civil

11:48De ce a ales Prigojin orașul Rostov pe Don și ce implicații ar putea avea în cazul războiului din Ucraina

11:40 Președintele rus Vladimir Putin l-a informat sâmbătă pe omologul său belarus Alexandr Lukașenko cu privire la situația din Rusia, potrivit unui mesaj postat pe canalul oficial de Telegram al președinției belaruse, potrivit Reuters.

Putin a promis să zdrobească revolta armată după ce șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a declarat că a preluat controlul unui oraș din sudul țării, ca parte a unei încercări de a înlătura conducerea militară.

11:25 Convoaie ale mercenarilor Wagner au fost filmate pe străzile din Rostov.

11:19 Declarațiile și acțiunile fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, sunt de fapt apeluri la declanșarea unui conflict civil armat, a declarat sâmbătă Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, relatează agenția rusă de stat TASS.

Rebeliunea lui Prigojin, cea mai mare provocare pentru Rusia din ultima vreme

11:02Rebeliunea lui Prigojin este „cea mai importantă provocare pentru Rusia” din ultima perioadă, iar loialitatea forțelor de securitate, în special a Gărzii Naționale Ruse va fi „cheia” modului în care se desfășoară criza, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării.

10:43 Președintele Poloniei Andrzej Duda a avut consultări cu premierul și cu ministrul apărării cu privire la situația din Rusia, a declarat sâmbătă liderul de la Varșovia, adăugând că monitorizează situația, scrie Reuters.

10:05Vladimir Puțin susține un discurs. Liderul de la Kremlin vorbește de „trădare” și promite măsuri drastice.

„Mă adresez celor implicați să nu-și asume participarea la un conflict armar”.

09:51 O sursă de securitate rusă a declarat sâmbătă pentru Reuters că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Voronej, situat la aproximativ 500 km sud de Moscova.

09:24 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă, într-o declarație adresată luptătorilor mercenari din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală" de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, informează Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul i-a îndemnat pe luptătorii Wagner să ia legătura cu reprezentanții săi și cu cei ai serviciilor de aplicare a legii și a promis că le va garanta securitatea.

Comandamentul militar din Rostov, sub controlul Wagner

09:10 Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.

09:08Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat sâmbătă că impune un regim antiterorist în Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul revoltei grupului de mercenari Wagner, a relatat agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

08:47 Președintele rus Vladimir Putin se va adresa la televiziunea de stat, transmite agenția TASS, citată de Reuters.

08:39 Prigojin, a cerut într-o înregistrare video postată sâmbătă, ca ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și generalul de rang înalt al Rusiei, Valeri Gherasimov, să vină să se întâlnească cu el în orașul Rostov pe Don, în sudul țării, transmite Reuters.

Prigojin a declarat într-un videoclip postat pe rețelele de socializare de propriul său serviciu de presă că se află acum la sediul central al Districtului Militar Sudic, care se află în Rostov pe Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul Telegram pro-Wagner "Razgruzka Wagnera", el a fost văzut stând între doi generali de rang înalt, unul dintre ei fiind generalul-locotenent al armatei Vladimir Alekseyev, care a publicat anterior o înregistrare video în care îl îndemna pe Prigojin să își reconsidere demersul declarat de înlăturare a conducerii.

„Am ajuns aici, vrem să îi primim pe șeful Statului Major General și pe Șoigu", a spus Prigojin în înregistrarea video. „Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova".

.....

Autostrada M4 leagă Moscova de regiunile din sud, inclusiv Rostov cu principalul său oraş, Rostov pe Don, unde au fost văzuţi bărbaţi înarmaţi.

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţii care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

„Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”, a afirmat el.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: „Situaţia actuală necesită concentrare maximă a forţelor pentru a menţine ordinea”.

„Agenţiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi şi să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut, anterior, fără a oferi dovezi, că forţele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia.

Vehicule militare ruseşti au fost desfăşurate pe străzi în oraşul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de graniţa cu Ucraina. De asemenea, BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

Imaginile postate pe Telegram par să arate că forţele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don.

Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfăţişează bărbaţi în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile aţintite asupra acesteia.

La rândul său, guvernatorul regiunii Lipeţk din Rusia le-a cerut locuitorilor să nu călătorească spre sud, în contextul sporirii măsurilor de securitate în Rusia.

Lipeţk se află la circa 280 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina şi la peste 500 de kilometri nord de Rostov.

Igor Artamonov a scris pe Telegram că măsurile de securitate din regiune sunt înăsprite, cu accent pe protejarea infrastructurii critice.