Biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko a declarat sâmbătă că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia, relatează Reuters. Astfel, Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor.

Membri ai grupului Wagner in RostovFoto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia

Anunțul, difuzat pe canalul oficial Telegram al președinției din Belarus, că președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a acționat în acord cu președintele Putin și a vorbit cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin

„Negocierile au continuat pe tot parcursul zilei. Drept urmare, au ajuns la acorduri privind inadmisibilitatea declanșării unui masacru sângeros pe teritoriul Rusiei”, se arată în comunicat, potrivit The Guardian.

Evgheni Prigojin a declarat sâmbătă că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.

Rebeliunea s-a încheiat în timp ce luptătorii Wagner conduse de fostul aliat al lui Putin, Evgheni Prigojin, se aflau deja în drumul spre capitală, după ce au capturat orașul Rostov și au pornit într-o cursă de 1.100 km către Moscova.

  • „Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al justiției pe 23 iunie. În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri.
  • „Acum a venit momentul când sângele ar fi putut fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea [pentru riscul] ca sângele rusesc să fie vărsat pe o parte, ne întoarcem coloanele și ne întoarcem la tabere cum era planificat”, a spus Prigojin

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avut sâmbătă seara o a doua conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pentru a-l informa despre rezultatele discuțiilor sale cu șeful mercenarului Wagner Evgheni Prigojin, a informat agenția de presă Belta, relatează Reuters.