După o noapte de confuzie și haos, comandantul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că se află în cartierul general al armatei ruse din Rostov pe Don, susținând că luptătorii săi dețin controlul asupra facilităților militare ruse din oraș.

Trupe Wagner au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don Foto: Sergey Pivovarov / Sputnik / Profimedia

Zona este extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Moscova și criza ar putea avea efecte de amploare asupra conflictului din Ucraina., scrie The Guardian.

Rostov pe Don este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părțile din estul Ucrainei unde se desfășoară războiul.

Orașul șituat la 100 de kilometri de granița cu Ucraina găzduiește comandamentul militar rusesc din sud, a cărui Armată a 58-a luptă împotriva contraofensivei Kievului în sudul Ucrainei.

Rostov găzduiește, de asemenea, centrul de comandă al grupului comun de forțe rus din Ucraina în ansamblul său, fiind astfel un centru logistic critic pentru armata rusă.

Orice amenințare la adresa prezenței armatei ruse acolo este probabil să aibă ramificații asupra unor aspecte critice ale efortului de război, susține Institutul pentru Studierea Războiului.

Deși susține că deține controlul site-urilor militare din Rostov, Prigojin a spus că operațiunea sa nu va împiedica efortul de război al Rusiei.

În declarația sa de sâmbătă dimineață, Prigojin a spus că luptătorii săi dețin controlul asupra aeroportului, dar că avioanele care participă la ofensiva din Ucraina „zboară normal” de pe piste.

„Am luat aeroportul sub control, astfel încât aviația să nu ne lovească pe noi, ci pe ucraineni”, a spus Prigojin.

Într-un alt videoclip, Prigojin a fost văzut spunându-le oficialilor militari că mercenarii săi „nu vor interfera cu comanda trupelor lor”, dar că ordinele lor în Ucraina duceau la pierderi uriașe.

„Am venit aici pentru a opri rușinea în țara în care trăim”, a spus Prigojin, înainte de a adăuga: „Salvăm Rusia”.