​Elicopterele armatei ruse au deschis focul sâmbătă asupra unui convoi militar de mercenari Wagner, pe autostrada M4, lângă orașul Voronej, a declarat un martor Reuters.

luptatori WagnerFoto: Arkady Budnitsky / AFP / Profimedia

Elicopterele militare rusești au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra unui convoi de mercenari rebeli aflat deja la mai mult de jumătatea drumului către Moscova, după ce au capturat peste noapte un oraș din sud, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin a promis că va zdrobi revolta armată pe care a comparat-o cu Războiul Civil din Rusia de acum un secol.

Luptătorii din grupul Wagner a lui Evgheni Prigojin controlau Rostov-pe-Don, un oraș de peste un milion de locuitori, aproape de granița cu Ucraina, și înaintau rapid spre nord prin vestul Rusiei.

Un jurnalist Reuters a văzut elicoptere ale armatei deschizând focul asupra unei coloane înarmate Wagner care înainta pe lângă orașul Voronej cu transportoare blindate.

Asta, în contextul în care surse de securitate rusești spuneau sâmbătă pentru Reuters că luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Voronej, situat la aproximativ 500 km sud de Moscova. Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată cum rușii atacă poziții Wagner.

De asemenea, autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că se luptă cu un incendiu major care a izbucnit într-un depozit de combustibil din orașul Voronej, capitala regiunii cu același nume în care a fost semnalată prezența grupării paramilitare Wagner.

"Peste 100 de pompieri și 30 de vehicule sunt la fața locului. Potrivit informațiilor inițiale, nu există victime", a declarat guvernatorul local Alexander Gussev. El nu a precizat cauzele incendiului, dar mass-media a publicat un filmuleț care arată un elicopter militar în zonă înaintea unei explozii.

Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat sâmbătă că armata ia „măsurile militare necesare" în zonă în cadrul unei operațiuni antiteroriste declanșate după revolta armată a grupului de mercenari Wagner.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un presupus atac al Wagner asupra armatei ruse în Voronej. Mercenarii ar fi doborât un avion militar de transport Antonov An-26.

De altfel, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirma și sâmbătă că trupele sale au fost atacate de elicoptere pe o autostradă.

Fondatorul grupului de mercenari Wagner a acuzat vineri comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi.

Sâmbătă, Prigojin l-a sfidat pe Vladimir Putin și a declarat că el și oamenii săi nu se vor preda.