Fondatorul grupului de mercenari Wagner acuză comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters. Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

Mercenar Wagner în BahmutFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Tensiunile dintre Wagner și armata regulată rusă cresc, după ce Evgheni Prigojin a venit cu noi acuzații spectaculoase care dezvăluie tensiunile profunde din cadrul forțelor Moscovei din Ucraina.

04:00Evgheni Prigojin l-a acuzat pe șeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, că a ordonat un atac aerian asupra coloanelor Wagner care intră în Rostov „în mijlocul mașinilor civile”, relatează CNN.

„Șeful Statului Major General tocmai a dat ordin să ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor care se mișcă printre vehiculele și camioanele civile”, a spus Prigojin. „Nu-i pasă pe cine ucide. Ei și-au ucis civilii de un an și jumătate în loc să lupte cu inamicul.”

Prigojin i-a lăudat pe piloții ruși pentru că „refuză să execute aceste ordine criminale”.

01:30 Securitatea a fost intensificată vineri seara la clădirile guvernamentale, la facilitățile de transport și în alte locații cheie din Moscova, a informat agenția de știri de stat TASS, citând o sursă de la un serviciu de securitate, relatează Reuters.

00:47 Armata ucraineană a declarat vineri că „observă” lupta dintre liderul grupării paramilitare ruse Wagner și înaltul comandament rus, după ce primul l-a acuzat pe al doilea de lovituri mortale asupra bazelor sale, relatează AFP.

„Observăm”, a postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, crede că facțiunile ruse rivale au început „să se devoreze reciproc pentru putere și bani”.

00:40 Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă, face apel la luptătorii Wagner să „asculte de Comandantul Suprem”.

Tocmai m-am întors, din ordinul Ministerului Apărării, de pe linia de front, unde forțele noastre, comandanții noștri, soldații noștri, voluntarii noștri își îndeplinesc obiectivul, luptând până la moarte cu forțele superioare ale inamicului, fac victime, dar rămân pe poziții”, apare că spune Surovikin, într-un clip video ce pare filmat în grabă, în care generalul rus stă stingher la o masă, cu spatele la un perete alb, iar pe piciorul drept pare că ține un pistol automat.

„Fac un apel la conducerea, comandanții și luptătorii din PMC Wagner: Împreună cu voi, am parcurs un drum dificil. Împreună cu voi, am luptat, ne-am asumat riscuri, am suferit pierderi, dar am învins împreună. Suntem din același sânge. Suntem războinici.

Vă cer să vă opriți. Inamicul așteaptă ca situația noastră politică internă să se agraveze. Nu ar trebui să facem jocul inamicului în această perioadă dificilă pentru țară.

Trebuie înainte de a fi prea târziu: să ne supunem voinței și ordinului președintelui ales de popor al Federației Ruse. Opriți coloanele și întoarceți-le la pozițiile lor permanente și la locurile de concentrare.

Toate problemele trebuie rezolvate cu mijloace civile numai sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate Ruse”, a transmis Surovikin.

00:35 Imagini cu blindate în mișcare în apropiere de Duma de Stat din Moscova:

00:28Serviciul Federal de Securitate (FSB) îndeamnă luptătorii grupului Wagner să nu dea curs ordinelor criminale și trădătoare ale lui Prigojin, ci să ia măsuri ca acesta să fie arestat, potrivit Ifax, scrie Reuters.

Potrivit FSB, comentariile liderului Wagner sunt un apel pentru începerea unui conflict armat civil în Rusia

00:22Mișcări de trupe în Rusia, potrivit Nexta care relatează că autoritățile din Moscova sunt în alertă, iar pe drumul principal de la Rostov-pe-Don la Moscova au fost instalate filtre.

În același timp, autoritățile ruse ar fi demarat o percheziție la centrul grupării de mercenari Wagner din Sankt Petersburg.

23:46Un blogger militar rus a vizitat o bază Wagner cu puțin timp înainte ca aceasta să fie presupusa țintă a unui atac rusesc, scrie Bellingcat. Locația acestei baze Wagner este încă neclară, dar conținutul videoclipului Wagner, cât și un clip al bloggerului militar postat cu o zi înainte indică faptul că se află pe teritoriul ucrainean ocupat.

23:44Mai multe blindate și vehicule militare au apărut, vineri noaptea, pe străzile din orașul rus Rostov-pe-Don, aflat la circa 80-90 de kilometri de granița cu Ucraina și regiunea Donbas.

23:30Un site independent de știri Vyorsyka, citat de The Moscow Times, a scris că luptătorii Wagner nu au putut fi contactați de rude în urma declarațiilor lui Prigozhin vineri seara. Totodată, rudele ar fi scris stea din urmă pe grupurile de chat online că luptătorii au sunat cu o zi înainte pentru a „să-și ia la revedere”.

„Ieri, mulți dintre băieți au sunat să-și spună „la revedere”. Mulți dintre ei au spus să se uite la știri”, a spus o rudă.

„În curând ai noștri vor fi desemnați teroriști”, a spus o altă rudă, sugerând că gruparea de mercenari plănuia un fel de operațiune armată.

23:00Fondatorul a declarat vineri că apelul său la acțiune împotriva armatei ruse nu este o lovitură de stat militară, ci mai degrabă un „marș pentru dreptate”.

„Nu este o lovitură de stat militară”, a spus Prigojin într-o serie de înregistrări audio postate pe Telegram. "Este un marș pentru dreptate. Acțiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele."

Prigojin l-a acuzat și pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, că a ordonat ca 2.000 de cadavre ale luptătorilor Wagner să fie ascunse într-o morgă din sudul Rusiei.

22:56 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin pentru apel la revoltă armată, potrivit TASS.

22:45 Președintele Vladimir Putin a fost informat de situația care se desfășoară în jurul declarațiilor fondatorului Wagner Evgheni Prigojin, a declarat secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov, relatează Ria Novosti

„Președintele Putin a fost informat despre toate evenimentele din jurul Prigojin. Sunt luate măsurile necesare", a spus el.

22:21 Evgheni Prigojin a acuzat vineri armata rusă că i-a distrus luptătorii, fără a-și explica acuzația, și a promis că va opri „răul” conducerii militare.

Într-o serie de mesaje audio pe canalul său oficial Telegram, Prigojin a spus că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”:

  • „Cei care i-au distrus pe băieții noștri, care au distrus viețile a multor zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsiți. Cer ca nimeni să nu opună rezistență."
  • „Suntem 25.000 și vom determina de ce domnește haosul în țară (...) Rezervele noastre strategice sunt întreaga armată și întreaga țară”, a spus Prigojin într-un mesaj audio, înainte de a continua să facă apel „oricine vrea să ni se alăture” pentru a „pune capăt mizeriei”.

El a spus că detaliile despre ceea ce s-a întâmplat tocmai ies la iveală și adăugat: „Ministrul Apărării a sosit special la Rostov pentru a efectua o operațiune de distrugere a companiei Wagner.

Canalele asociate cu grupul Wagner au distribuit imagini video care ar arăta efectele unui atac rusesc asupra pozițiilor mercenarilor din Ucraina.

Ministerul Apărării a emis rapid o declarație în care afirmă că acuzațiile lui Prigojin „nu sunt adevărate și sunt o provocare informațională”.

„Mesajele și videoclipurile postate pe rețelele de socializare de E. Prigojin cu privire la presupusele lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupării paramilitare Wagner nu corespund realității și sunt o provocare”, a spus Departamentul Apărării.

Prigojin a declarat că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni

Anterior, Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

  • „Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie... Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună din Ucraina și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială „o poveste frumoasă”.
  • „A fost nevoie de război... pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal... pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

El a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, iar conflictul a fost un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți au fost sacrificate inutil, inclusiv membri din cele mai capabile forțe din Rusia.

Înfățișându-i pe ofițerii superiori ca pe niște proști care se îndoapă cu vodcă și coniac și caviar, el a susținut că efortul de război al Rusiei era împiedicat de corupție.

„Facem baie în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge repede”.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.