Apărarea aeriană ucraineană a doborât vineri dimineața 13 rachete de croazieră rusești care se îndreptau spre un aerodrom militar din regiunea Khmelnițki, în vestul Ucrainei, a anunțat Forțele aeriene ucrainene. Rachetele fuseseră lansate de bombardiere strategice rusești din zona Mării Caspice.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 485, LIVETEXT:

04:07Fragmente de dronă au lovit o parcare din centrul Kievului sâmbătă dimineață, iar serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, a declarat primarul Vitali Klicko pe Telegram. În toată Ucraina au sunt sâmbătă dimineață alertele aeriene timp de mai bine de o oră și au fost raportate explozii la Harkov, Dnipro, precum și alte orașe.

04:00Evgheni Prigojin l-a acuzat pe șeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, că a ordonat un atac aerian asupra coloanelor Wagner care intră în Rostov „în mijlocul mașinilor civile”, relatează CNN.

„Șeful Statului Major General tocmai a dat ordin să ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor care se mișcă printre vehiculele și camioanele civile”, a spus Prigojin. „Nu-i pasă pe cine ucide. Ei și-au ucis civilii de un an și jumătate în loc să lupte cu inamicul.”

Prigojin i-a lăudat pe piloții ruși pentru că „refuză să execute aceste ordine criminale”.

01:59Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă dimineața că Kievul concentrează mai multe brigăzi pentru o ofensivă în direcția Bahmut, profitând de „provocarea” șefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, relatează CNN.

01:30 Securitatea a fost intensificată vineri seara la clădirile guvernamentale, la facilitățile de transport și în alte locații cheie din Moscova, a informat agenția de știri de stat TASS, citând o sursă de la un serviciu de securitate, relatează Reuters.

01:14Conflictul din Ucraina i-a permis șefului imprevizibil al grupării paramilitare Wagner să se impună ca un jucător de top în Rusia. Dar făcând apel la o revoltă împotriva statului major, Evgheni Prigojin a trecut Rubiconul, scrie AFP, făcând referire la declanșarea unui război civil. Cine este Evgheni Prigojin și cum a ajuns de la fost deținut la a face apel la revoltă militară în Rusia

00:48Armata ucraineană a declarat vineri că „observă” lupta dintre liderul grupării paramilitare ruse Wagner și înaltul comandament rus, după ce primul l-a acuzat pe al doilea de lovituri mortale asupra bazelor sale, relatează AFP.

„Observăm”, a postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, crede că facțiunile ruse rivale au început „să se devoreze reciproc pentru putere și bani”.

00:40Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă, face apel la luptătorii Wagner să „asculte de Comandantul Suprem”.

„Suntem același sânge, suntem războinici, inamicul așteaptă ca situația politică internă din țară să se înrăutățească”.

00:35 Imagini cu blindate în mișcare în apropiere de Duma de Stat din Moscova:

00:28Serviciul Federal de Securitate (FSB) îndeamnă luptătorii grupului Wagner să nu dea curs ordinelor criminale și trădătoare ale lui Prigojin, ci să ia măsuri ca acesta să fie arestat, potrivit Ifax, scrie Reuters.

Potrivit FSB, comentariile liderului Wagner sunt un apel pentru începerea unui conflict armat civil în Rusia

00:22Mișcări de trupe în Rusia, potrivit Nexta care relatează că autoritățile din Moscova sunt în alertă, iar pe drumul principal de la Rostov-pe-Don la Moscova au fost instalate filtre.

În același timp, autoritățile ruse ar fi demarat o percheziție la centrul grupării de mercenari Wagner din Sankt Petersburg.

Dosar penal pe numele lui Prigojin

23:55Șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac asupra centralei nucleare Zaporojie, relatează Kyiv Independent.

23:51Zelenski a spus că vor fi luate măsuri pentru a „trage la răspundere oficialii pentru întreținerea structurilor de apărare civilă” în zonele în care adăposturile antiaeriene au fost considerate nesatisfăcătoare.

Autoritățile locale urmau să pregătească adăposturile și să „oferă acces non-stop la ele fără piedici”.

23:44Mai multe blindate și vehicule militare au apărut, vineri noaptea, pe străzile din orașul rus Rostov-pe-Don, aflat la circa 80-90 de kilometri de granița cu Ucraina și regiunea Donbas.

23:12Fondatorul Wagner a declarat vineri că apelul său la acțiune împotriva armatei ruse nu este o lovitură de stat militară, ci mai degrabă un „marș pentru dreptate”.

„Nu este o lovitură de stat militară”, a spus Prigojin într-o serie de înregistrări audio postate pe Telegram. "Este un marș pentru dreptate. Acțiunile noastre nu interferează în niciun fel cu trupele."

Prigojin l-a acuzat și pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, că a ordonat ca 2.000 de cadavre ale luptătorilor Wagner să fie ascunse într-o morgă din sudul Rusiei.

22:57 FSB a deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin pentru apel la revoltă armată, potrivit TASS.

22:55Președintele Vladimir Putin a fost informat de situația care se desfășoară în jurul declarațiilor fondatorului Wagner Evgheni Prigojin, a declarat secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov, relatează Ria Novosti.

„Președintele Putin a fost informat despre toate evenimentele din jurul Prigojin. Sunt luate măsurile necesare", a spus el.

Tensiuni la cote maxime în Rusia: Șeful Wagner acuză că armata rusă i-a bombardat pozițiile și a ucis numeroși mercenari. Prigojin face apel la o revoltă

22:32 Fondatorul grupului de mercenari Wagner acuză comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters.

Într-o serie de mesaje audio pe canalul său oficial Telegram, Prigojin a spus că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”:

  • „Cei care i-au distrus pe băieții noștri, care au distrus viețile a multor zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsiți. Cer ca nimeni să nu opună rezistență."
  • „Suntem 25.000 și vom determina de ce domnește haosul în țară (...) Rezervele noastre strategice sunt întreaga armată și întreaga țară”, a spus Prigojin într-un mesaj audio, înainte de a continua să facă apel „oricine vrea să ni se alăture” pentru a „pune capăt mizeriei”.

El a spus că detaliile despre ceea ce s-a întâmplat tocmai ies la iveală și adăugat: „Ministrul Apărării a sosit special la Rostov pentru a efectua o operațiune de distrugere a companiei Wagner.

22:08Consiliul UE a adoptat, vineri, al 11-lea pachet de măsuri restrictive economice şi individuale menite să consolideze sancţiunile existente ale Uniunii Europene şi să împiedice eludarea acestora, erodând astfel şi mai mult maşinăria de război a lui Putin şi veniturile sale.

„Sancţiunile noastre au deja un impact puternic asupra economiei ruseşti şi asupra capacităţii Kremlinului de a-şi finanţa agresiunea. Pachetul cu măsuri adoptat azi sporeşte presiunea noastră asupra Rusiei şi asupra maşinii de război a lui Putin. Prin combaterea eludării sancţiunilor, vom maximiza presiunea asupra Rusiei, privând-o şi mai mult de resursele de care are nevoie atât de disperată pentru a-şi putea continua războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, potrivit comunicatului de presă al Consiliului UE.

21:50Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus vineri posibilitatea de a discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, dacă s-ar întâlni sau dacă ar apărea contextul, relatează AFP. Asta după ce Macron ar fi vrut să participe la summitul BRICS ce urmează să aibă loc în luna august în Africa de Sud, însă Rusia nu a fost așa de încântată de idee.

21:11Importantul pod Cionhar care face legătura între Crimeea anexată şi o regiune din sudul Ucrainei parţial ocupată, lovit joi de forţele ucrainene, "nu mai poate fi utilizat" pentru moment, a spus vineri un oficial rus, scrie AFP. Totodată, rușii au început să construiască un ponton fix sub pod, potrivit imaginilor din satelit.

Prigojin recunoaște în premieră că motivele Rusiei pentru a invada Ucraina s-au bazat pe minciuni

20:25Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

19:23 Ucraina se aşteaptă ca la summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o „formulă” de a deveni membră a Alianţei, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

„Mă aştept de la ei să dea un semnal clar, inteligibil şi o formulă pentru noi, desigur, de a deveni membru NATO”, a transmis ministrul ucrainean prin serviciul său de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă pentru aderarea Ucrainei la NATO, deşi admite că aceasta nu este posibilă atât timp cât ţara sa se află în război cu Rusia.

Zelenski se pregătește de noi demiteri, după ce trei persoane au murit pentru că un adăpost aerian era închis în timpul unui atac rusesc

18:54Președintele Volodimir Zelenski a ordonat vineri crearea unei comisii speciale care să facă un audit al șefilor birourilor militare de recrutare din regiunile din Ucraina, relatează Reuters.

După ce s-a întâlnit cu comandanții săi militari de top, Zelenski a spus că comisia va fi condusă de generalul Oleksandr Pavliuk, care este prim-adjunct al ministrului apărării. Decizia vine după rapoartele presei ucrainene despre acuzații de corupție la adresa șefului unui birou de proiect.

18:43 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că vor fi schimbări de personal după ancheta pe care a desfășurat-o cu privire la starea adăposturilor antiaeriene după ce trei persoane au rămas în stradă pentru că un adăpost aerian era încuiat în timpul unui atac rusesc, relatează Reuters.

18:05Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, merge în Danemarca în acest weekend, la un summit despre Ucraina la care au fost invitate și state care au refuzat să condamne invazia Rusiei, scrie The Guardian.

Întâlnirea de la Copenhaga este organizată de Ucraina „pentru a discuta principiile de bază ale păcii”, a declarat vineri un oficial american.

India, Africa de Sud și Brazilia se numără printre țările invitate, dar nu este clar încă dacă participă. Niciuna dintre acestea nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ucraina spune că principala forță a contraofensivei încă nu a fost aruncată în luptă

17:50Rusia nu va informa Statele Unite despre numărul de focoase nucleare ruseşti care staţionează pe teritoriul Belarus şi nici despre testele cu noua sa torpilă Poseidon, cu capacitate nucleară, a declarat vineri ministrul adjunct de exerne rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax, potrivit Reuters.

Moscova şi Minskul afirmă că Belarus a început deja să primească arme nucleare tactice ruse cu rază scurtă de acţiune, pe care preşedintele Vladimir Putin a promis public să le amplaseze în timp ce tensiunile cu Occidentul cresc vertiginos în urma invaziei ruse în Ucraina.

„Mă îndoiesc profund ca acest subiect să facă obiectul unei discuţii publice sau al unei divulgări din partea noastră. Timp de decenii, SUA şi-au păstrat armele nucleare tactice pe teritoriul unor ţări europene şi nu au dat niciodată cifre exacte cu privire la acestea”, a declarat Riabkov într-o conferinţă de presă la Soci.

Armele cu rază scurtă de acţiune nu intră sub incidenţa Tratatului New START, ultimul pact de control al armamentelor între SUA şi Rusia, care plafonează arsenalele nucleare strategice ale celor două ţări. Putin a suspendat participarea Rusiei, deşi cele două părţi s-au angajat să continue să respecte limitele impuse de tratat.

17:01Cel puțin trei persoane au fost ucise vineri în atacurile rusești din sudul Ucrainei, spun oficialii locali, relatează CNN.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost ucis când satul Mala Tokmacika a fost atacat de artilerie, a declarat Iurii Malașko, guvernatorul regional al Zaporojie

Separat, doi bărbați au fost uciși după bombardarea de către ruși a orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat vineri guvernatorul regional.

16:55Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a confirmat pentru prima dată că forța principală a contraofensivei nu a fost încă angajată în lupta cu Rusia, în timp ce generalul Oleksandr Sîrski a avertizat Kremlinul că „vânează” slăbiciunea letală din liniile lor de apărare, relatează The Guardian.

15:54Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, a declarat vineri şeful grupul de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care contrazice astfel anunțurile Kremlinului potrivit cărora contraofensiva ucraineană este un eşec, relatează AFP.

15:28Armata Statelor Unite consideră că munițiile cu dispersie ar fi utile Ucrainei pentru a riposta împotriva forțelor rusești, a declarat joi Laura Cooper, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului pentru problemele legate de Rusia, Ucraina și Eurasia, dar acestea nu au fost încă aprobate pentru Kiev din cauza restricțiilor impuse de Congres și a îngrijorărilor din partea aliaților, transmite Reuters.

Atacurile ucrainene au obiectivul de a „modela” câmpul de luptă

14:54Unul dintre cei mai mari producători europeni de echipamente militare, concernul german Rheinmetall a anunțat că va livra Ucrainei încă 20 de vehicule blindate Marder în Ucraina - pe lângă cele 40 promise anterior - în următoarele două luni, potrivit serviciului rusesc al BBC.

Rheinmetall plănuia să transfere armatei ucrainene echipamentele promise inițial direct din depozitul său, însă 20 de transportoare blindate pentru trupe au fost găsite în depozitele Bundeswehr, iar autoritățile germane au decis să dea și aceste vehicule.

Astfel, Ucraina va primi în total 60 de transportoare blindate pentru trupe Marder: 40 din depozitele Rheinmetall și 20 din depozitele Bundeswehr.

14:31Ofensiva ucraineană împotriva forțelor de invazie rusești „nu este un nou sezon al unui serial Netflix”, a declarat vineri Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, adăugând că atacurile au obiectivul de a „modela” câmpul de luptă.

14:27Bilanțul atacului rusesc din Herson a crescut la trei morți, potrivit autorităților regionale, citate de Reuters.

13:31Președintele polonez Andrzej Duda a comparat Rusia cu o „fiară sălbatică” care trebuie împușcată, afirmând că Moscova va ataca țările vecine în cazul în care va reuși să cucerească Ucraina

13:26 Rusia va căuta toate căile posibile pentru a-și proteja drepturile legale într-un caz inițiat de compania energetică ucraineană de stat Naftogaz în Statele Unite, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Naftogaz a declarat vineri că a inițiat o acțiune în justiție în Statele Unite împotriva Rusiei pentru a încerca să recupereze 5 miliarde de dolari acordate la Haga ca despăgubiri pentru daunele și bunurile pierdute în Crimeea.

Armata ucraineană avansează în sud

12:33 Forțele ucrainene au reușit să distrugă un nou vehicul de minare al armatei ruse în condițiile în care se crede că zecile de mii de mine îngropate de Rusia pe teritoriul ucrainean contribuie la progresul lent înregistrat de ofensiva Kievului:

12:14Cel puțin două persoane au fost ucise vineri într-un atac rusesc asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, transmite Reuters.

Guvernatorul Oleksandr Prokudin a declarat într-o primă postare pe canalul de Telegram că o companie de transport municipal a fost lovită în atac. Un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost ucis pe loc, iar alte cinci persoane au fost transportate la spital, a precizat el.

Într-o postare ulterioară, el a spus că un bărbat de 43 de ani a murit, de asemenea, din cauza rănilor suferite la spital.

11:55Forțele armate ucrainene au oprit o ofensivă rusă spre orașele Kupiansk și Lîman din estul țării și avansează în sud, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării, informează Reuters.

11:34VIDEO Pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu momentul în care două rachete lovesc podul Chongar care leagă părțile controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, o lovitură care a stârnit furia oficialilor ruși.

11:06 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că joi au intrat în România, prin punctele de la graniţă 15.426 cetăţeni ucraineni, transmite Agerpres.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 4.663.624 de cetăţeni ucraineni.

Rateu incredibil al rușilor pe front

10:48 VIDEO O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins un rateu incredibil al unui sistem antiaerian Pantsir al armatei ruse, acesta eșuând în a doborî o rachetă Storm Shadow furnizată de britanici Ucrainei deși a fost „fixată” de colimatorul de tragere al armei rusești.

10:42 Rusia a intentat vineri o acţiune în justiţie pentru a contesta blocarea de către Australia a construirii unei noi ambasade ruse în apropiere de Parlamentul Australiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului australian, citat de AFP şi Reuters.

10:20Rusia aproape că și-a dublat țarcurile plutitoare pentru mamifere din Sevastopol, potrivit oficialilor britanici din domeniul apărării, și este „foarte probabil" să conțină delfini dresați pentru contracararea scafandrilor ucraineni.

09:25Serviciul de securitate al Rusiei (FSB )a declarat vineri că a reținut cinci persoane care încercau să cumpere un kilogram de Cesiu 137 radioactiv pentru 3,5 milioane de dolari în numele unui cetățean ucrainean, a relatat agenția de știri TASS, citată de Reuters.

FSB susține că Cesiu 137 urma să fie scos din Rusia pentru a fi folosit pentru a înscena un incident cu presupuse arme de distrugere în masă, cu scopul de a discredita Rusia.

08:56Compania ucraineană de gaze Naftogaz, deținută de stat, a declarat vineri că a intentat o acțiune în justiție în Statele Unite împotriva Rusiei pentru a recupera 5 miliarde de dolari acordate la Haga ca despăgubiri pentru daune și bunuri pierdute în Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, informează Reuters.

„Deoarece Rusia nu a plătit în mod voluntar fondurile către Naftogaz, așa cum prevede sentința, intenționăm să folosim toate mecanismele disponibile pentru a recupera aceste fonduri", a declarat directorul general al companiei, Oleksiy Chernyshov.

Rusia acuză Occidentul că îi pune bețe-n roate în relația cu Kazahstanul

08:52Consiliul de securitate al Rusiei a acuzat vineri Occidentul că încearcă să creeze o prăpastie între Rusia și Kazahstan prin amestecul în afacerile unor națiuni suverane, a relatat agenția rusă TASS, citată de Reuters.

Secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, face o vizită în Kazahstan pentru a se întâlni cu omologi din întreaga regiune ex-sovietică a Asiei Centrale.

„Statele Unite și aliații lor încearcă să susțină sentimentul naționalist, răspândind minciuni, manipulând opinia publică, inclusiv prin intermediul internetului și al rețelelor sociale", a declarat la Almaty adjunctul lui Patrușev, Alexander Șevțov, citat de TASS.

Kazahstanul bogat în petrol, aliat de lungă durată al Rusiei și partener economic apropiat, a refuzat să susțină invazia Moscovei în Ucraina și a declarat că va respecta sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

08:23 Forțele ruse au bombardat nouă comunități din regiunea ucraineană Sumî, fiind auzite peste 147 de explozii, transmite The Kyiv Independent, citând administrația militară a regiunii din nord-estul Ucrainei.

Forțele rusești au bombardat zona de 21 de ori joi, rănind o persoană și avariind un turn de apă și clădiri rezidențiale și case, potrivit autoritățile regionale.

08:16Apărarea antiaeriană a doborât o dronă joi seara deasupra orașului Kursk din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, potrivit Reuters.

Roman Starovoit a declarat că sistemele antiaeriene au intrat în acțiune de două ori. El nu a făcut nicio mențiune despre pagube sau victime și a cerut locuitorilor să evite orice resturi căzute.

01:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia este ”centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie şi la ”actul terorist” al ruşilor de la Kahovka

00:50 Zelenski îl recheama pe ambasadorul ucrainean din Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Ihor Kizim din funcția de ambasador în Belarus, potrivit unui ordin publicat pe site-ul prezidențial al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare, a declarat luni, într-o postare pe Telegram, Yaroslav Yurchyshyn, prim-vicepreședinte al comitetului anticorupție al Parlamentului ucrainean.

În plus, o notă explicativă a îndemnat guvernul ucrainean "să lucreze imediat la chestiunea ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Belarus" și să solicite comunității internaționale să sporească presiunea sancțiunilor asupra Minskului pentru a "forța conducerea belarusă să nu mai permită utilizarea teritoriului său pentru comiterea de crime de război".

00:12 RBC: Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.

În plus, a subliniat Lubineţk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Organizația Națiunilor Unite a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a vinovaților confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU
  • Reportaj Reuters: Companiile occidentale de armament evită invitația Ucrainei, dar visează la profituri mari după război
  • Grupul Wagner caută gameri care să devină piloți de drone / Ce condiții trebuie să indeplinească. Un anunț postat pe site-ul rusesc de socializare VKontakte arată că grupul de mercenari caută pasionați de jocuri video pentru a deveni piloți de drone
  • Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei. Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.
  • Rusia a declarat joi că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile din sudul şi estul Ucrainei şi se „regrupează” după ce au suferit pierderi în contraofensiva lor, relatează AFP.
  • Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat joi că Rusia va finaliza crearea unei „armate de rezervă” până la sfârșitul lunii iunie, acesta făcând comentariul în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate de la Moscova prezidat de Vladimir Putin.

----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro