Forțele armate ucrainene au oprit o ofensivă rusă spre orașele Kupiansk și Lîman din estul țării și avansează în sud, a declarat vineri un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării, informează Reuters.

Armata ucraineanaFoto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

„Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Lîman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar pentru televiziunea ucraineană.

Ucraina se află în primele etape ale celui mai ambițios contraatac al său de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 și afirmă că a recucerit opt sate, primele sale câștiguri substanțiale pe câmpul de luptă din ultimele șapte luni.

Dar Rusia încă deține întinderi de teritoriu în estul și sudul Ucrainei, iar forțele ucrainene nu au reușit încă să împingă spre principalele linii defensive pe care Rusia a avut luni de zile să le pregătească.

„Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în viitor. Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve - acestea sunt lucruri etapizate - vor fi activate mai târziu", a declarat Maliar.

Ea a spus că forțele rusești încă urmăresc să obțină controlul asupra întregii regiuni Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Câmpurile minate îngreunează avansul forțelor ucrainene

Operațiunea militară ucraineană din sud se desfășoară conform planului și forțele sale avansează, chiar dacă câmpurile minate le încetinesc, a mai spus ea.

„În armată, conform rapoartelor și pozițiilor lor, totul se derulează conform planului. Nu este necesar să ne așteptăm ca ofensiva să fie ceva foarte rapid", a declarat Maliar.

„În fiecare zi avansăm, în fiecare zi. Da, este treptat, dar forțele noastre câștigă un punct de sprijin la aceste granițe și avansează în mod constant”, a subliniat Maliar.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice situația de pe câmpul de luptă.

Fiecare tabără spune că cealaltă a suferit pierderi grele de când Ucraina și-a început contraofensiva, iar Moscova nu a recunoscut recentele câștiguri militare ale Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.