Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat vineri că a reținut 5 persoane care au încercat să cumpere un kilogram de Cesiu-137, un izotop radioactiv, pentru un cetățean ucrainean, relatează agenția TASS, citată de Reuters.

Turnul de racire de la CernobilFoto: Dimasid10, Dreamstime.com

FSB a declarat că persoanele urmau să scoată elementul din Rusia pentru a fi folosit în vederea orchestrării unui „incident cu presupuse arme de distrugere în masă”, cu scopul de a discredita Rusia.

Agenția Reuters notează că nu a putut verifica independent aceste informații și că deocamdată guvernul ucrainean nu a comentat asupra lor.

Declarațiile FSB vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că a primit rapoarte potrivit cărora Rusia ia în calcul organizarea unui atac terorist la centrala nucleară de la Zaporojie pe care forțele Moscovei au reușit să o ocupe în prima fază a invaziei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat spunând că este „o minciună” și că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică tocmai au vizitat centrala și au evaluat totul foarte bine.

Ucraina acuză Rusia că pregătește o provocare la centrala Zaporojie

Liderul ucrainean și-a reiterat însă acuzațiile joi noaptea în discursul său zilnic adresat națiunii, subliniind că „dez-ocuparea” centralei de forțele ruse este o necesitate.

„Principiul nostru este simplu: lumea trebuie să ştie ce pregăteşte ocupantul. Toată lumea care ştie trebuie să acţioneze. Desigur, după actul de terorism al Rusiei de la centrala hidroelectrică de la Kahovka şi atacuri teroriste intenţionate asupra altor baraje şi facilităţi energetice, nimeni din lumea asta nu ar mai trebui să îşi facă iluzii cu privire la Rusia”, a spus el.

Rusia este acum centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru. Lumea are destulă putere să prevină orice incident radioactiv, ca să nu mai vorbim despre o catastrofă radioactivă. Fiecare înţelege că serviciile de spionaj din diferite ţări pot da semnale potrivite şi poate exercita presiuni. Acest lucru este necesar”, a subliniat Zelenski.

Comentariile președintelui ucrainean au venit după ce mai devreme în cursul acestei săptămâni șeful serviciului de informații militare de la Kiev, generalul Kirilo Budanov, a acuzat forțele de ocupație ruse că „minează” iazul de răcire folosit pentru a menține reci reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie.

„(...) Cel mai terifiant este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în acea perioadă... și anume iazul de răcire a fost exploatat”, a declarat Kirilo Budanov marți în prima sa intervenție video după ce presa rusă a scris că a fost rănit grav într-un atac cu rachete asupra clădirii unde se află biroul său.

Rușii reiau teza presupusei „bombe murdare” ucrainene

Însă arestările anunțate vineri de FSB vin în contextul în care Rusia a reluat la începutul săptămânii acuzațiile sale că Ucraina ar pregăti detonarea unei „bombe murdare” pentru a plasa vina pe Moscova.

Serghei Narîșkin, șeful spionajului rusesc, a declarat luni că serviciul său deținea informații că un lot de „combustibil iradiat” a fost trimis în secret de la centrala nucleară Rivne din vestul Ucrainei pentru a fi eliminat la o instalație de depozitare a combustibilului uzat din Cernobîl.

Această teză privind o presupusă „bombă murdară” ucraineană a fost vehiculată pentru prima oară de oficiali de rang înalt de la Moscova în luna octombrie a anului trecut, în condițiile în care forțele sale pierdeau teren în sudul Ucrainei în fața contraofensivei declanșate de Kiev.

Rusia nu a oferit până acum dovezi concrete care să îi susțină acuzațiile.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

FOTO articol: Dimasid10 / Dreamstime.com.